Pozor, tyto věci do myčky nepatří! Nedáváte je tam i vy?

Pozor, tyto věci do myčky nepatří! Nedáváte je tam i vy?

Myčka je dobrý pomocník, ale špatný pán. Když do ní dáte něco, co tam nepatří, se zlou se potážete a na jedno stisknutí knoflíku tak můžete přijít i o tisíce korun. Dobře se zamyslete, než dáte do myčky například tohle:

Nože

Myčka na nádobí je na nože velký zabiják. Tupí jejich ostří tak, že se pak nedají dobře nabrousit. A všechny víme, jak hrozné je krájení čehokoli tupým nožem, protože ten má pak větší tendenci svézt se i po našich vlastních prstech. Pokud má váš původně nabroušený nůž ještě dřevěnou nebo lepenou rukojeť, tím hůř. Lepené části se totiž mají tendenci oddělovat a dřevo zase rychle opotřebovat. Navíc pokud je kovová část s dřevěnou spojená šroubkem, ten velmi rychle zrezne.

Pokračování 2 / 9

Dřevo

Všechno, co je ze dřeva, jako třeba prkénka, vařečky nebo příbory s dřevěnou rukojetí, po pár pracích cyklech v myčce vyhodíte jako nepoužitelné. Prkénka budou mít tendenci se kroutit a praskat, z dřevěné části příborů se zase bude rychle vymývat barva a olupovat nátěr. Snad nejhorším důsledkem používání dřevěných věcí v myčce je fakt, že dřevo nasaje nejen všechen zápach z myčky, ale absorbuje i chemické přípravky, kterými se nádobí omývá a chemikálie se pak, například v případě vařeček, vyvaří do jídla, které s nimi mícháte.

Pokračování 3 / 9

Některé skleničky

Někdy to vyjde, někdy ne. U skleniček musíme dávat dobrý pozor na doporučení výrobce. Pokud říká, že do myčky nepatří, rozhodně je myjte ručně, jestli se chcete vyvarovat nepěkného bělavého povrchu, s nímž už pak nikdy nic neuděláte. Sklenička bude už navždycky vypadat špinavě a můžete ji rovnou vyhodit. Šmouhy a pruhy na skle můžou vzniknout také kvůli použití nekvalitního přípravku nebo při příliš vysoké teplotě mytí. Pokud sklo používáte často, raději si vždy připlaťte za přípravky, které obsahují složky na jeho ochranu a leštění.

Pokračování 4 / 9

Teflon

Zatímco u dřevěných měchaček při jejich poškození zaplatíme za novou pár korun, zničená teflonová pánev nás přijde na poněkud větší sumu. Než budete tu svou dávat do myčky, podívejte se nejdřív na doporučení výrobce, jestli pánev mytí v myčce snese. V opačném případě se teflon začne postupně olupovat. Nejenže tyhle malé částečky pak budete konzumovat společně s připravovaným jídlem, ale pánev po nějaké době poputuje do koše, protože pokrmy na ní připravované se začnou připalovat.

Pokračování 5 / 9

Zlatem a kovem zdobené nádobí

Zlaté skleničky ztratí svůj luxusní lesk, oloupou se i plasticky vystupující ozdobné kvítky. Porcelán po babičce i památeční skleničky se širokým zlatým okrajem myjte pro jistotu jen ručně.

Pokračování 6 / 9

Některé plasty

Pamatujete si na scénu z Pelíšků, kde si přítomní zamíchali horký čaj plastovou lžičkou? Zhruba po minutě se z ní stala jakási zkroucená naběračka. A to samé se může přihodit i vašemu plastovému nádobí, tedy některému. Opět záleží na doporučení výrobce, který nejlíp ví, zda nádobí mytí v myčce nepoškodí. Pokud si nechcete kupovat nové nádobí, raději dejte na jeho doporučení.

Pokračování 7 / 9

Hrnky s obrázky

Darovaný hrneček, na který vám dítko nalepilo krásný obrázek nebo ho nechalo vypálit, do myčky také nedávejte, pokud z obrázku nechcete mít jen smutné, zato pěkně umyté torzo.

Pokračování 8 / 9

Starožitnosti všeho druhu

Je to stejné jako s olovnatým sklem a zlacenými skleničkami. Chemie v myčce zničí i hliníkové, měděné, zinkové a stříbrné kusy nádobí a udělá z nich nevzhledné, začernalé kousky. Napravit tuhle škodu vás bude stát mnohem víc úsilí, než cídit starožitnosti ručně.

Pokračování 9 / 9

Keramika

Myčkou ohrožené jsou i keramické předměty. Ty bez glazury popraskají a se starou glazovanou keramikou bychom vám také neradily hrát ruskou ruletu. Pokud vám jednou popraská, bude škoda tak vzniklá nenapravitelná.

Doporučujeme

Články odjinud