Prahu navštívil mistr v míchání koňaku

| Autor: redakce | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

V úterý 9. listopadu navštívil Prahu jeden z hlavních blenderů společnosti Hennessy – pan Laurent Lozano. Na večeru Make Your Hennessy Programme konaném v prostorách hotelu Boscolo zasvětil přítomné hosty do tajů míchání koňaku Hennessy.

Návštěva pana Lozana byla předem velmi důkladně připravována také vzhledem k tomu, že tento pán zatím Českou republiku nenavštívil a roušku jeho umění tak mohli čeští milovníci koňaku Hennessy poodhalit poprvé. S sebou si přivezl velké zásoby několika druhů eaux-de-vie typických pro francouzskou oblast Cognac. Náplní práce blendera („míchače“) je namíchat jednotlivé eaux-de-vie tak, aby lahodily jazýčkům náročných zákazníků. „Denně ochutnám někdy až stovky nejrůznějších eaux-de-vie, které od sebe musím umět rozeznat a vždy je ve správném poměru namíchat. Jen díky tomu můžeme dnes pít koňak, jehož receptura vznikla před 50 či 100 lety, a přesto chutná naprosto stejně jako kdysi“, říká Laurent Lozano. Celý následující program se proto nesl v duchu stále starších a starších koňaků.

Zpočátku hosté poslouchali zajímavé teoretické informace o sběru hroznů, jejich zrání v sudech a následném míchání jednotlivých eaux-de-vie. Dozvěděli se, že umění mistra v míchání koňaku spočívá v pečlivém pozorování toho, jak se surová lihovina vyvíjí - ví, jaké sudy použít, kdy je vyměnit a zná ta správná místa k zrání vinných hroznů. Zkušeně mísí dohromady koňaky různého stáří a původu. Dosahuje tak žádané kvality a harmonie. Po teoretické části přišla na řadu praktická ochutnávka vybraných eaux-de-vie. Každý host dostal 3 různé druhy eaux-de-vie odlišného stáří, ze kterých si podle chuti za pomoci klasické odměrky namíchal svůj originální koňak Hennessy v tom správném poměru. Některým z hostů se namixování toho „ideálního“ podařilo již na první pokus, ostatní museli některé eaux-de-vie znovu ochutnat a míchání opakovat. Odměnou pro každého ale byla originální láhev koňaku Hennessy kategorie XO namíchaná přesně podle vlastního citu a chuti.

A protože si po náročné práci každý zaslouží odměnu, byly i chuťové pohárky hostů odměněny nejstaršími a nejkvalitnějšími druhy koňaku Hennessy. Jako první přišel na řadu Hennessy Paradis Extra, na závěr pak perla večera – Richard Hennessy. Originální koňak, jehož receptura je stará více než 100 let, a kterého se ročně vyrobí pouhých 10.000 ks pro celý svět, si hosté vychutnávali v místním Cigar klubu a posléze i v nejstarším sejfu střední Evropy.

zdroj: AMI Communications

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Líbí se vám motýlci? Vyrobte si vlastní dekoraci

Líbí se vám motýlci? Vyrobte si vlastní dekoraci

Včera | Také se vám tak líbí něžní motýlci poletující kolem vás? Zkrášlete si zeď nevšední dekorací, kterou…

Chlupy vašeho domácího mazlíčka všude? Zbavte se jich!

Chlupy vašeho domácího mazlíčka všude? Zbavte se jich!

26. 5. | Máte doma kočku, psa nebo snad dokonce oba dva? Pak zcela jistě bojujete s chlupy, které jsou snad…

Udělejte dětem radost: Pořiďte jim zahradní nábytek

Udělejte dětem radost: Pořiďte jim zahradní nábytek

25. 5. | Ne, vůbec to není luxus pořídit dítěti na zahradu vlastní stůl a lavici nebo houpačku. Nebudete se…

Kde ubytovat návštěvu: Pořiďte si levnou rozkládací pohovku

Kde ubytovat návštěvu: Pořiďte si levnou rozkládací pohovku

24. 5. | Praktická malá sedačka, která se dá rozložit i na spaní, nemusí být nutně drahá. Pořídit se dá…