Prahu navštívil mistr v míchání koňaku

| Autor: redakce | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

V úterý 9. listopadu navštívil Prahu jeden z hlavních blenderů společnosti Hennessy – pan Laurent Lozano. Na večeru Make Your Hennessy Programme konaném v prostorách hotelu Boscolo zasvětil přítomné hosty do tajů míchání koňaku Hennessy.

Návštěva pana Lozana byla předem velmi důkladně připravována také vzhledem k tomu, že tento pán zatím Českou republiku nenavštívil a roušku jeho umění tak mohli čeští milovníci koňaku Hennessy poodhalit poprvé. S sebou si přivezl velké zásoby několika druhů eaux-de-vie typických pro francouzskou oblast Cognac. Náplní práce blendera („míchače“) je namíchat jednotlivé eaux-de-vie tak, aby lahodily jazýčkům náročných zákazníků. „Denně ochutnám někdy až stovky nejrůznějších eaux-de-vie, které od sebe musím umět rozeznat a vždy je ve správném poměru namíchat. Jen díky tomu můžeme dnes pít koňak, jehož receptura vznikla před 50 či 100 lety, a přesto chutná naprosto stejně jako kdysi“, říká Laurent Lozano. Celý následující program se proto nesl v duchu stále starších a starších koňaků.

Zpočátku hosté poslouchali zajímavé teoretické informace o sběru hroznů, jejich zrání v sudech a následném míchání jednotlivých eaux-de-vie. Dozvěděli se, že umění mistra v míchání koňaku spočívá v pečlivém pozorování toho, jak se surová lihovina vyvíjí - ví, jaké sudy použít, kdy je vyměnit a zná ta správná místa k zrání vinných hroznů. Zkušeně mísí dohromady koňaky různého stáří a původu. Dosahuje tak žádané kvality a harmonie. Po teoretické části přišla na řadu praktická ochutnávka vybraných eaux-de-vie. Každý host dostal 3 různé druhy eaux-de-vie odlišného stáří, ze kterých si podle chuti za pomoci klasické odměrky namíchal svůj originální koňak Hennessy v tom správném poměru. Některým z hostů se namixování toho „ideálního“ podařilo již na první pokus, ostatní museli některé eaux-de-vie znovu ochutnat a míchání opakovat. Odměnou pro každého ale byla originální láhev koňaku Hennessy kategorie XO namíchaná přesně podle vlastního citu a chuti.

A protože si po náročné práci každý zaslouží odměnu, byly i chuťové pohárky hostů odměněny nejstaršími a nejkvalitnějšími druhy koňaku Hennessy. Jako první přišel na řadu Hennessy Paradis Extra, na závěr pak perla večera – Richard Hennessy. Originální koňak, jehož receptura je stará více než 100 let, a kterého se ročně vyrobí pouhých 10.000 ks pro celý svět, si hosté vychutnávali v místním Cigar klubu a posléze i v nejstarším sejfu střední Evropy.

zdroj: AMI Communications

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Vánoční aranžování snadno a levně: využijte zahradních dřevin

Vánoční aranžování snadno a levně: využijte zahradních dřevin

Včera | Vánoční aranžmá se dá vytvořit téměř výhradně ze zdrojů z vlastní zahrady a blízkého okolí. Kromě…

Nejoriginálnější vánoční stromečky. Který se líbí vám?

Nejoriginálnější vánoční stromečky. Který se líbí vám?

13. 12. | Nudí vás už tradičně ozdobené smrčky, jedličky a borovice, ale umělý stromek byste si doma nikdy…

Zahradníkův rok: Co je třeba udělat na zahradě v prosinci

Zahradníkův rok: Co je třeba udělat na zahradě v prosinci

12. 12. | V prosinci asi každý člověk, zahrádkáře nevyjímaje, žije přípravou na vánoční svátky. Dobrý…

Oblíbené vepřové maso: Zkuste řízek, pomazánku nebo koleno

Oblíbené vepřové maso: Zkuste řízek, pomazánku nebo koleno

11. 12. | Co by to bylo za kuchyni bez šťavnatého a křupavého masa? Vyzkoušejte bůček, pomazánku z něj nebo…