Předkrm podle Radka Kašpárka: Marinovaná makrela

| Autor: Johana Křížková | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Chtěli byste v neděli místo polévky připravit nějaký originální předkrm, ale chybí vám inspirace? Dnes vám jednu přinášíme. Zkuste marinovanou makrelu podle šéfkuchaře Radka Kašpárka!

Marinovaná makrela s koprovou remuládou a hráškovým pyré

4 porce - příprava: 25 minut + odležení

* 2 kuchané makrely (300 g)
* 1 červená cibule
* 150 ml bílého vinného octa
* 70 g dijonské hořčice
* 1 lžička soli
* 1 lžička krupicového cukru

REMULÁDA:
* 2 žloutky z čerstvých domácích vajec
* 1 lžička soli
* šťáva z 1 citronu
* špetka kari
* 1 lžička malých kaparů
* 120 g řepkového oleje
* 1 lžíce najemno nasekaného kopru

PYRÉ:
* 350 g mraženého hrášku
* 5 lístků máty
* špetka soli
* citronová šťáva podle chuti
* 100 ml zeleninového vývaru
* olivový olej

Makrely vyfiletujte. Červenou cibuli nakrájejte na tenké dílky. Vinný ocet, hořčici, sůl a cukr řádně prošlehejte, vmíchejte cibuli a nalijte na filátka z makrely. V nádobě s víčkem marinujte v ledničce 5 dnů.

Všechny suroviny na remuládu nechte vychladit. Žloutky ochuťte solí, citronovou šťávou a kari, přidejte kapary a rozmixujte dohladka. Potom pomalu za stálého mixování přilévejte olej. Hotovou remuládu propasírujte a nakonec vmíchejte kopr.

Hrášek na pyré nechte rozmrazit a pak rozmixujte společně s mátou, solí a citronovou šťávou. Zjemněte olivovým olejem a vývarem. Hotové pyré propasírujte přes jemné sítko a nechte v ledničce lehce zatuhnout.

Před podáváním vyjměte makrelu z marinády, opláchněte ji pod studenou vodou, stáhněte kůži, osušte a nakrájejte. Podávejte s remuládou a pyré.


Radek Kašpárek (33)

Pochází z Ostravy, od roku 2001 žije a pracuje v Praze. V hlavním městě začínal v proslulém hotelu Savoy, pracoval pro síť Vienna International či v restaurantu Coda. Od roku 2010 se s ním setkáváte i v TV Barrandov v cooking show Co bude dnes k večeři? Čtyři roky šéfoval týmu v Ola Kala Bistru a vedl kurzy v kuchařské škole Ola Kala.

Je ženatý, má dvě dcery – Sáru (6) a Sofi i (1,5). Rád si vyjede na kole nebo si zaběhá. Poslední měsíce zasvětil přípravě konceptu restaurace Field v Praze na Starém Městě, která naplňuje jeho představy o moderní gastronomii postavené na odlehčené české kuchyni, vztahu se zákazníky a originálním designu. www.fieldrestaurant.cz


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Trvalkové záhony tón v tónu aneb Přehled modrých trvalek

Trvalkové záhony tón v tónu aneb Přehled modrých trvalek

Včera | Vytrvalé rostliny vydrží na stanovišti řadu let, ale některé časem ztratí původní tvar nebo…

INSPIRACE: Nejkrásnější dětské pokoje pro malé i větší holky

INSPIRACE: Nejkrásnější dětské pokoje pro malé i větší holky

19. 8. | Chystáte se dceři zařídit nový pokojíček nebo proměnit ten stávající, ale stále nemáte představu,…

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

18. 8. | Patří k nejoblíbenějším květinám. Jsou ozdobou každé zahrady, nádherně působí ve váze. Věděli jste…

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

17. 8. | Vyvýšené záhony s vhodnou výškou a šířkou mají mnoho výhod: Jsou estetické a nekonečně variabilní,…