Předvánoční úklid. Zvládnete to i bez chemie

Předvánoční úklid. Zvládnete to i bez chemie

Ocet, včelí vosk, chlebová kůrka, soda, pivo, noviny. Napadlo by vás, že díky těmto věcem, které zaručeně máte doma, si můžete krásně uklidit, a navíc prakticky bez chemie?

Okna – ocet a noviny

Žijete v tom, že bez „svalovců“ na obalu, případně hypermoderní matky, smývající z okna dokonalým prostředkem svou podobiznu, nemáte šanci mít krásně čistá okna? Pak vás ráda vyvedu z omylu.

Pokud vás k mytí oken láká především slunečné počasí, zadržte. Pokud vám na okna bude „pražit“ slunce, voda uschne příliš rychle a okna budou šmouhatá. Dejte do vody trochu octa (řekněme do klasického kbelíku velkého panáka) a posléze dočistěte novinovým papírem. Pokud do vody přidáte několik kapek glycerinu, zajistíte tím, že kapky deště nebudou na oknech ulpívat a okna budou i odolnější proti prachu.

Žaluzie – chlebová kůrka

Lámete si hlavu, jak co nejlépe vyčistit žaluzie? Pak tedy vězte, že vám pomůže věc, do které by to asi nikdo nehádal – obyčejná chlebová kůrka. Vezměte si kůrku čerstvého chleba, žaluzii do ní sevřete a přejeďte – a uvidíte, jak bude krásně čistá.

Koberce a nábytek

Máte-li na koberci skvrny, posypte je jedlou sodou, vykartáčujte a nechte působit. Pak klasicky vyluxujte. Na nábytek si můžete sami připravit leštěnku ze včelího vosku – včelí vosk nastrouhejte, dejte do hrnce s horkou vodou a míchejte do rozpuštění. Pak přidejte terpentýnový olej, levandulový (nebo jiný dle libosti) olej pro vůni a dobře promíchejte.

Trápí vás poškrábaný nábytek? I s tím vám dokážeme poradit. Na pomoc si zavolejte obyčejnou bílou vazelínu, a škrábance s ní potřete. Nechte působit přes noc a pak klasicky přeleštěte.

Čalouněný nábytek vysávejte proti směru vlasu. Nebo přes něj dejte namočené a dobře vyždímané prostěradlo, a pořádně jej vyklepejte rákoskou. Pokud s vámi žijí děti, které vám vyzdobily nábytek samolepkami, nepropadejte panice. Nejprve samolepky nahřejte fénem, a uvidíte, jak krásně půjdou dolů.

Péče o květiny

Kupujete pro vaše kytičky chemická hnojiva? Zbytečně. Stačí pivo, skořápky, česnek a voda z brambor. Zdá se vám to šílené? Pojďme si rozebrat, čím která zvláštní věc dokáže prospět.

Pivo – pokud přidáte pivo do vody, kterou květinám rosíte listy, budou krásně lesklé.

Skořápky – přidejte při přesazování květin na dno květináče, a rostlinkám poskytnete zdroj výživy, za což se vám odmění krásným vzhledem.

Voda z brambor – dovařili jste k obědu brambory? Pak vodu slijte, a až vystydne, zalijte s ní květiny. Obsahuje totiž spoustu cenných látek, které jí předaly právě brambory. A vaše domácí květinářství bude za tuto výživnou vodu velmi vděčné.

Přírodně, nebo chemie?

Vrtíte nechápavě hlavou, proč se máte namáhat s vyráběním třeba leštěnky, když můžete v supermarketu po jedné sáhnout a mít to relativně bez námahy? Třeba proto, že nechcete, aby se mnohdy drastické chemické sloučeniny dostaly do vzduchu, který dýchají vaše děti, a vlastně to ani není nezbytně nutné. Tak proč si „plevelit“ domácnost něčím, co jde nahradit jinak? Zkuste to, a sami poznáte, zda vám tento způsob vyhovuje, nebo zda zůstanete věrni chemickým čističům. A kdo ví, třeba vás tento nechemický úklid získá na svou stranu.

Doporučujeme

Články odjinud