Velikonoce letos přicházejí velmi brzy, takže mnohé tradiční jarní suroviny ještě nejsou k mání. Hrášek z mrazáku má ale skvělou vlastnost: Chutná jako čerstvý a je tím pravým příslibem jara! Navíc přinese do vaší kuchyně svěží zelenou barvu.
Špagety s hráškem a tyrolským špekem
4 porce - příprava: 20 minut
- 400 g špaget
- sůl a pepř
- olivový olej
- 1 menší červená cibule
- 2 stroužky česneku
- 150 g tyrolského špeku
- 170 g rozmraženého hrášku
Špagety dejte vařit do osolené vody. Na olivovém oleji zpěňte na větší kousky nakrájenou červenou cibuli a prolisovaný česnek. Přidejte pokrájený špek. Na poslední asi 2 minuty dejte do pánve povolený hrášek, aby se prohřál. Špagety sceďte a vmíchejte do směsi
na pánvi. Podle potřeby přidejte ještě trochu olivového oleje, aby nebyly suché. Podávejte posypané čerstvě namletým pepřem.
NÁŠ TIP: Místo tyrolského špeku použijte na dřevě uzenou slaninu, která jídlu dodá zase jiný říz. Dámy naopak ocení obměnu s krevetami.
Crostini s hráškovou pomazánkou
12 kusů - příprava: 10 minut
- 12 plátků rustikální bagety
- olivový olej
- 1 malý stroužek česneku
- 200 g mraženého hrášku
- sůl a pepř
- čerstvá máta
- 70 g parmazánu
Plátky bagety lehce pokapejte olivovým olejem a opečte na pánvi nebo v troubě dozlatova. Horní řez každého krajíčku potřete překrojeným stroužkem česneku. Hrášek vhoďte do hrnce s vroucí vodou, nechte asi minutu vařit, sceďte a rychle propláchněte hodně studenou vodou (pokud pro přípravu pomazánky použijete čerstvý hrášek, zvyšte dobu varu asi na 2 minuty). Osušený hrášek trochu osolte, přidejte přibližně 3 lžíce olivového oleje a vidličkou rozmačkejte. Smíchejte s jemně nasekanou mátou. Můžete přidat trochu čerstvě mletého pepře. Vzniklou pomazánku namažte na připravené topinky z bagety, zakápněte olivovým olejem a ozdobte hoblinami parmazánu.
NÁŠ TIP: Do pomazánky můžete také pro změnu vmíchat trochu krémového sýra, ricotty nebo cottage cheese. Místo na opečené bagetky ji zkuste namazat na plátky čerstvého pečiva, třeba ciabatty nebo dalamánku. Vynikající je i natřená na slané krekry s mákem. Podávejte k lehčímu suchému vínu.
Jemná hrášková polévka
4 porce - příprava: 20 minut
- bílá část z 1 pórku
- 1/2 cibule
- 75 g másla
- 400 g mraženého hrášku
- 1 l drůbežího vývaru
- 175 ml smetany ke šlehání
- sůl a pepř
- chilli paprička na ozdobu
Nakrájený pórek a cibuli zpěňte na másle. Přidejte hrášek, zalijte vroucím vývarem a vařte 1 minutu. Pak stáhněte z plotny a rozmixujte. Postupně vmíchejte i smetanu, můžete přidat i 1 až 2 lžíce zakysanky. Osolte a opepřete. Polévku podávejte ozdobenou nasekanou chilli papričkou.
Rybí karbanátky s hráškem
4 porce - příprava: 50 minut
- 300 ml plnotučného mléka
- 3 bobkové listy
- 10 kuliček černého pepře
- sůl a mletý pepř
- 500 g rybích filetů
- 2 větší uvařené brambory
- 100 g rozmraženého hrášku
- kůra z 1 citronu
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 100 g hladké mouky
- 1 větší vejce
- 100 g strouhanky
- olivový olej
- 2 lžíce másla
Mléko svařte s bobkovým listem, celým pepřem a solí. Stáhněte plamen, aby tekutina jen probublávala, a přidejte rybí maso. Přiklopte poklicí a nechte asi 10 minut vařit, dokud nebude hotové. Rybu vyjměte a nechte vychladnout. Pak ji zbavte kůže, je-li třeba, a rozeberte na kousky. Brambory rozšťouchejte. Smíchejte s hráškem, citronovou kůrou, hořčicí, solí a pepřem. Potom do směsi důkladně zapracujte čtvrtinu rybího masa.Nakonec, tentokrát už jen lehce, aby se maso úplně nerozpadlo, vmíchejte zbylou rybu. Nechte 10 minut odležet v chladu. Z hmoty tvořte malé placky a obalte je v trojobalu. Smažte z obou stran na oleji smíchaném s máslem.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.