Připravte si menu z farmářského trhu

Připravte si menu z farmářského trhu

Kde jinde nakupovat čerstvé suroviny než na trzích. Navíc s prodejci si můžete popovídat o jejich nabídce a nechat si některé zboží doporučit a doma se pak nechte inspirovat dobrými recepty.

Kuře pečené s pestem z medvědího česneku a zeleninou

2 porce příprava: 90 minut

2 kuřecí čtvrtky

sůl a pepř

3 lžíce pesta z medvědího česneku (my jsme sehnali báječné Květuščino pesto)

2 červené řepy

6 brambor

2 cibule olivový olej

1 palička česneku

Troubu zapněte na 200 °C. Maso osolte, opepřete a ze všech stran pomažte pestem. Řepu a brambory oškrábejte, cibuli oloupejte a nakrájejte na kousky. Vložte do mísy, zalijte olivovým olejem, přidejte sůl a pepř a promíchejte. Maso narovnejte do pekáčku, kolem něj vyskládejte zeleninu a vložte do vyhřáté trouby. Pečte asi 45 minut. Paličku česneku překrojte, řez potřete kapkou olivového oleje a řezem nahoru česnek přidejte do pekáčku. Pečte ještě asi 15 minut dozlatova.

Bramborový salát s ředkvičkami

4 porce příprava: 35 minut

500 g brambor typu A nebo B

1 svazek ředkviček

180 g zakysané smetany

2 lžičky plnotučné hořčice

2 lžičky hrubozrnné hořčice

sůl a čerstvě mletý pepř

2 hrsti rukoly

Očištěné brambory nakrájejte na plátky a uvařte doměkka.Ředkvičky očistěte a nakrájejte na tenké plátky, smetanu smíchejte s oběma hořčicemi (místo plnotučné můžete dát dijonskou) a dochuťte solí a pepřem. Vychladlé brambory smíchejte s rukolou a ředkvičkami. Zakápněte zálivkou.

Čerstvé těstoviny s pestem, houbami a medvědím česnekem

2 porce příprava: 25 minut

400 g čerstvých těstovin

2–3 lžíce domácího pesta

6–8 cherry rajčátek podle chuti

hrst medvědího česneku, špenátu nebo rukoly

sůl a pepř

řepkový olej

70 g hub

Čerstvé tagliatelle od pana Hornáta z Pasta Art vypadaly neodolatelně, a když jsme ochutnali jeho rozinkové pesto (kapary, ančovičky, velkolistá petržel, chilli, cibule a rozinky), bylo jasno. Rajčátka nakrájejte na poloviny, medvědí česnek nahrubo. Těstoviny uvařte ve vodě s trochou soli a olejem (pozor, jsou hotové rychle!), mezitím asi dvě minuty na rozpáleném oleji orestujte houby. Uvařené těstoviny promíchejte s pestem, houbami, rajčátky a medvědím česnekem a můžete podávat.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Hruškový koláč s portským vínem

forma o O 24 cm příprava: 60 minut

3 hrušky

150 ml bílého portského vína

2 lžíce třtinového cukru

smotku skořice

150 g másla

150 g třtinového cukru

4 vejce

150 g hladké mouky

150 g hladké celozrnné mouky

3/4 prášku do pečiva

tuk a hrubá mouka na formu

SIRUP

100 ml portského vína

2 lžíce třtinového cukru

Troubu zapněte na 180 °C. Dvě hrušky očistěte, nakrájejte na kousky a se skořicí, 2 lžícemi cukru a 150 ml vína je dejte svařit, dokud se neodpaří takřka všechna tekutina.

Poslední překrojte na poloviny a ty nakrájejte příčně na plátky. Vyšlehejte měkké máslo s cukrem do pěny a jedno po druhém zašlehejte vejce pokojové teploty. Obě mouky prosejte s práškem do pečiva. Formu vymažte a vysypte hrubou moukou.

Mouku s práškem do pečiva zašlehejte do máslové směsi a vmíchejte i uvařené kousky hrušek. Těsto nalijte do formy, ozdobte plátky hrušek a dejte péct asi na 40 minut dozlatova. Než se koláč upeče, svařte portské víno s třtinovým cukrem na sirup. Horký koláč jím potřete, nechte vychladnout a podávejte.

Krémová kuřecí polévka s hráškem a mrkví

4 porce příprava: 90 minut

podle velikosti 1–2 kuřecí skelety

50 g másla

2 lžíce hladké mouky

2 větší mrkve

6 větších brambor typu B

sůl a čerstvě mletý pepř

špetka muškátového oříšku

2 velké hrsti mraženého hrášku

Skelety zalijte vodou, přiveďte k varu a nechte asi hodinu jemně probublávat, podle potřeby lžící z povrchu odebírejte pěnu, aby se vývar nezakalil. Kosti vyjměte, nechte vychladnout a oberte z nich maso. Mezitím v hrnci rozehřejte máslo, zaprašte ho moukou a usmažte světlou jíšku. Tu zalijte kuřecím vývarem a rozmíchejte, aby nevznikly hrudky. Přidejte očištěnou, na kolečka nakrájenou mrkev a na osminy nakrájené oškrábané brambory. Osolte, opepřete a uvařte doměkka. Polévku odstavte z plotny, dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem a vmíchejte hrášek. Nechte ji ještě asi dvě minuty odstát a podávejte s obraným kuřecím masem.

Článek vyšel v časopise Food

Doporučujeme

Články odjinud