Připravte si menu z farmářského trhu

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Kde jinde nakupovat čerstvé suroviny než na trzích. Navíc s prodejci si můžete popovídat o jejich nabídce a nechat si některé zboží doporučit a doma se pak nechte inspirovat dobrými recepty.

Kuře pečené s pestem z medvědího česneku a zeleninou

2 porce příprava: 90 minut

2 kuřecí čtvrtky

sůl a pepř

3 lžíce pesta z medvědího česneku (my jsme sehnali báječné Květuščino pesto)

2 červené řepy

6 brambor

2 cibule olivový olej

1 palička česneku

Troubu zapněte na 200 °C. Maso osolte, opepřete a ze všech stran pomažte pestem. Řepu a brambory oškrábejte, cibuli oloupejte a nakrájejte na kousky. Vložte do mísy, zalijte olivovým olejem, přidejte sůl a pepř a promíchejte. Maso narovnejte do pekáčku, kolem něj vyskládejte zeleninu a vložte do vyhřáté trouby. Pečte asi 45 minut. Paličku česneku překrojte, řez potřete kapkou olivového oleje a řezem nahoru česnek přidejte do pekáčku. Pečte ještě asi 15 minut dozlatova.

Bramborový salát s ředkvičkami

4 porce příprava: 35 minut

500 g brambor typu A nebo B

1 svazek ředkviček

180 g zakysané smetany

2 lžičky plnotučné hořčice

2 lžičky hrubozrnné hořčice

sůl a čerstvě mletý pepř

2 hrsti rukoly

Očištěné brambory nakrájejte na plátky a uvařte doměkka. Ředkvičky očistěte a nakrájejte na tenké plátky, smetanu smíchejte s oběma hořčicemi (místo plnotučné můžete dát dijonskou) a dochuťte solí a pepřem. Vychladlé brambory smíchejte s rukolou a ředkvičkami. Zakápněte zálivkou.

Čerstvé těstoviny s pestem, houbami a medvědím česnekem

2 porce příprava: 25 minut

400 g čerstvých těstovin

2–3 lžíce domácího pesta

6–8 cherry rajčátek podle chuti

hrst medvědího česneku, špenátu nebo rukoly

sůl a pepř

řepkový olej

70 g hub

Čerstvé tagliatelle od pana Hornáta z Pasta Art vypadaly neodolatelně, a když jsme ochutnali jeho rozinkové pesto (kapary, ančovičky, velkolistá petržel, chilli, cibule a rozinky), bylo jasno. Rajčátka nakrájejte na poloviny, medvědí česnek nahrubo. Těstoviny uvařte ve vodě s trochou soli a olejem (pozor, jsou hotové rychle!), mezitím asi dvě minuty na rozpáleném oleji orestujte houby. Uvařené těstoviny promíchejte s pestem, houbami, rajčátky a medvědím česnekem a můžete podávat.

Hruškový koláč s portským vínem

forma o O 24 cm příprava: 60 minut

3 hrušky

150 ml bílého portského vína

2 lžíce třtinového cukru

smotku skořice

150 g másla

150 g třtinového cukru

4 vejce

150 g hladké mouky

150 g hladké celozrnné mouky

3/4 prášku do pečiva

tuk a hrubá mouka na formu

SIRUP

100 ml portského vína

2 lžíce třtinového cukru

Troubu zapněte na 180 °C. Dvě hrušky očistěte, nakrájejte na kousky a se skořicí, 2 lžícemi cukru a 150 ml vína je dejte svařit, dokud se neodpaří takřka všechna tekutina.

Poslední překrojte na poloviny a ty nakrájejte příčně na plátky. Vyšlehejte měkké máslo s cukrem do pěny a jedno po druhém zašlehejte vejce pokojové teploty. Obě mouky prosejte s práškem do pečiva. Formu vymažte a vysypte hrubou moukou.

Mouku s práškem do pečiva zašlehejte do máslové směsi a vmíchejte i uvařené kousky hrušek. Těsto nalijte do formy, ozdobte plátky hrušek a dejte péct asi na 40 minut dozlatova. Než se koláč upeče, svařte portské víno s třtinovým cukrem na sirup. Horký koláč jím potřete, nechte vychladnout a podávejte.

Krémová kuřecí polévka s hráškem a mrkví

4 porce příprava: 90 minut

podle velikosti 1–2 kuřecí skelety

50 g másla

2 lžíce hladké mouky

2 větší mrkve

6 větších brambor typu B

sůl a čerstvě mletý pepř

špetka muškátového oříšku

2 velké hrsti mraženého hrášku

Skelety zalijte vodou, přiveďte k varu a nechte asi hodinu jemně probublávat, podle potřeby lžící z povrchu odebírejte pěnu, aby se vývar nezakalil. Kosti vyjměte, nechte vychladnout a oberte z nich maso. Mezitím v hrnci rozehřejte máslo, zaprašte ho moukou a usmažte světlou jíšku. Tu zalijte kuřecím vývarem a rozmíchejte, aby nevznikly hrudky. Přidejte očištěnou, na kolečka nakrájenou mrkev a na osminy nakrájené oškrábané brambory. Osolte, opepřete a uvařte doměkka. Polévku odstavte z plotny, dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem a vmíchejte hrášek. Nechte ji ještě asi dvě minuty odstát a podávejte s obraným kuřecím masem.

Článek vyšel v časopise Food

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

INSPIRACE: Nejkrásnější dětské pokoje pro malé i větší holky

INSPIRACE: Nejkrásnější dětské pokoje pro malé i větší holky

Včera | Chystáte se dceři zařídit nový pokojíček nebo proměnit ten stávající, ale stále nemáte představu,…

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

18. 8. | Patří k nejoblíbenějším květinám. Jsou ozdobou každé zahrady, nádherně působí ve váze. Věděli jste…

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

17. 8. | Vyvýšené záhony s vhodnou výškou a šířkou mají mnoho výhod: Jsou estetické a nekonečně variabilní,…

Neotřelé recepty na zahradní párty

Neotřelé recepty na zahradní párty

16. 8. | Chcete se u grilu blýsknout před přáteli zajímavými recepty? Krásným letním víkendům už je skoro…