Připravte si rychlokvašky

| Autor: Jitka Rákosníková (FOOD) | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Typický pojem, typický produkt a tak trochu nostalgie, to jsou nepochybně nakládané či kvašené okurky, v jejichž přípravě jsme byli vždycky mistry. Na nakládání se uplatňují malé domácí polní okurky, jejichž sezona je poměrně krátká. Díky své pevné, nevodnaté dužnině jsou vhodné zejména k této úpravě.



Receptů existuje v naší kuchyni řada, stejně jako triků či různých tajuplných směsí koření. Nakládané okurky se kombinují i s další zeleninou, zejména mrkví, a jsou nezbytné nejen jako chuťovka, ale i jako významná součást národních jídel. Vždyť co by byly takový znojemský guláš, čočka nakyselo nebo španělské ptáčky bez okurek?

Kvašené okurky

Na tří litrovou láhev, PŘÍPRAVA : 30 minut + kvašení asi týden

asi 2 kg okurek nakládaček (měly by být 10–12 cm dlouhé), velký svazek kopru i s květy, 2 paličky česneku, sůl a krajíc chleba

Svařte litr vody s vrchovatou lžící soli a nechte ji asi 5 minut chladnout. Mezitím pokryjte dno třílitrové sklenice polovinou kopru a několika stroužky česneku. Předem ve vodě namočené a důkladně omyté okurky propíchané vidličkou klaďte co nejtěsněji k sobě. Když je sklenice zpola naplněná, dejte další vrstvu kopru s česnekem a pak znovu okurky. Nahoru položte krajíc chleba. Zalijte prochladlou osolenou vodou tak, aby okurky byly zcela ponořené a chléb dobře nasákl. Sklenici zakryjte mulem, překryjte třeba talířkem a nechte stát při pokojové teplotě. Do týdne by měly být vykvašené.




Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz

Další články z rubriky

Oblíbené vepřové maso: Zkuste řízek, pomazánku nebo koleno

Oblíbené vepřové maso: Zkuste řízek, pomazánku nebo koleno

Včera | Co by to bylo za kuchyni bez šťavnatého a křupavého masa? Vyzkoušejte bůček, pomazánku z něj nebo…

Vánoční květiny: Co potřebuje brambořík, azalka a vánoční hvězda

Vánoční květiny: Co potřebuje brambořík, azalka a vánoční hvězda

Včera | Jmelí, zelené větvičky, ale i živé kvetoucí květiny se postarají o sváteční vánoční atmosféru.…

Studený porcelán: Jak vyrobit ozdoby na stromeček ze škrobu a jedlé sody

Studený porcelán: Jak vyrobit ozdoby na stromeček ze škrobu a jedlé sody

9. 12. | Hmota, které se říká studený porcelán, je lehká, tvárná, skvěle vypadá, a co je nejdůležitější,…

Pozor! Těmito chybami ničíte svoji vánoční hvězdu

Pozor! Těmito chybami ničíte svoji vánoční hvězdu

8. 12. | Při nákupu byla nádherně zelená a červená, ale teď opadává, usychá a vypadá to, že nevydrží ani do…