Připravte sobě i dětem lahodné a zdravé sendviče

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Aby váš školák netrpěl o přestávce hlady, zabalte mu do tašky obložený chléb, který mu dodá energii. Nebo víte co? Připravte rovnou další i pro sebe a pro partnera...

Bagety s grilovaným kuřetem

4 porce - příprava: 20 minut

* 2 velké nebo 4 malé bagety
* 2 lžíce zakysané smetany
* 1 lžíce kvalitní majonézy
* 2 prolisované stroužky česneku
* sůl
* pár listů salátu frisée
* 2 grilovaná (nebo pečená) kuřecí prsa
* 1 zelené jablko nakrájené na plátky

Bagety rozpulte (pokud jsou velké) a prořízněte. Smetanu, majonézu, česnek a sůl smíchejte a směsí potřete všechny vnitřní strany baget. Na spodní poloviny poklaďte vždy opraný salát, nakrájená kuřecí prsa a plátky jablka. Přiklopte zbylými půlkami baget a trochu přimáčkněte.


Tmavé toasty s lososem

4 porce - příprava: 15 minut

* 8 plátků tmavého toastového chleba
* 2 lžíce pomazánkového másla
* 200 g uzeného lososa
* 1/2 salátové okurky
* kopr (množství podle chuti)
* sůl

Polovinu plátků chleba potřete pomazánkovým máslem. Na ně položte kousek uzeného lososa, část nahrubo nastrouhané okurky a nasekaný kopr. Osolte a překryjte druhou polovinou plátků chleba.


Bochníčky s mrkví a pomazánkou

4 porce - příprava: 20 minut

* 4 vejce
* 100 g měkkého polotučného tvarohu
* 1 lžíce majonézy
* 1 lžička dijonské hořčice
* sůl
* 4 malé bagetky
* pár listů římského salátu
* 1 střední mrkev
* citronová šťáva (podle chuti)

Natvrdo uvařená zchladlá vejce posekejte nadrobno, přidejte tvaroh, majonézu, hořčici, špetku soli a promíchejte. Bagetky rozkrojte a obložte spodní poloviny opraným salátem, vaječnou pomazánkou a nastrouhanou mrkví ochucenou citronovou šťávou. Obložené bagetky přiklopte druhou polovinou.


Sladké toasty

4 porce - příprava: 20 minut

* 8 plátků světlého toastového chleba
* oříšek másla
* 2 jablka
* hnědý cukr (podle chuti)
* 1 lžíce rozinek
* 1 lžíce nasekaných lískových oříšků
* 1 lžička mleté skořice

Polovinu plátků chleba potřete máslem. Nastrouhaná jablka smíchejte s cukrem, přidejte rozinky, ořechy a skořici. Směs navršte na plátky chleba s máslem a zbylé plátky přiklopte. Opečte v toastovači nebo na troše másla zlehka na pánvi.


Chléb s uzeným a zelím

4 porce - příprava: 35 minut

* 4 krajíce chleba
* 4 lžíce kvalitní majonézy
* 4 plátky dobrého uzeného masa
* 4 plátky sýra (ementál)
* oříšek másla

NA ZELÍ:
* 1 lžíce rostlinného oleje
* 1 cibule
* 4 lžíce kysaného zelí
* 2 lžíce krupicového cukru

Krajíce chleba rozkrojte napůl, polovinu potřete majonézou, na ni položte plátek masa a plátek sýra. Přidejte vychladlé zelí, které připravíte tak, že na oleji osmažíte nakrájenou cibuli a zelí, chvilku orestujete a nakonec zasypete cukrem, který necháte zkaramelizovat. Přikryjte druhou polovinou krajíčků, z vnějších stran sendviče potřete trochou másla, vložte je na rozehřátou pánev a zlehka opečte.

Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 9/2013.

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Jak pěstovat banánovník: Potřebuje spoustu světla!

Jak pěstovat banánovník: Potřebuje spoustu světla!

26. 2. | Banánovník se běžně pěstuje doma jako pokojová rostlina, ale někdy nepřežije ani do období kvetení.…

Jak využít slupky z pomeranče: Na boty, hmyz i při úklidu

Jak využít slupky z pomeranče: Na boty, hmyz i při úklidu

25. 2. | Šťavnaté, chutné a plné vitamínů. Pomeranče jsou nejoblíbenějším jižním ovocem. Konzumujeme je jen…

Co je kapková závlaha? Ušetří vám peníze

Co je kapková závlaha? Ušetří vám peníze

23. 2. | Zalévat pitnou vodou na zahradě je luxus. Ale jak ušetřit a přitom poskytnout rostlinám dostatek…

3 skvělé polévky: Mrkvový krém, ukrajinský boršč, pórková se slaninou

3 skvělé polévky: Mrkvový krém, ukrajinský boršč, pórková se slaninou

22. 2. | Hledáte ideální jídlo na pozdní večery na zahřátí a plné zeleniny? Polévky jsou v zimě jasnou…