Přivýdělek na mateřské. Vše, co byste měla vědět!

Přivýdělek na mateřské. Vše, co byste měla vědět!

Mnohé ženy chtějí být během mateřské a rodičovské dovolené výdělečně činné, ať už z důvodu přilepšení do napjatého rodinného rozpočtu, nebo kvůli vlastní seberealizaci. Výdělečná činnost během mateřské a rodičovské dovolené je však omezena. Jakým způsobem si tedy lze přivydělat?

Mateřská dovolená náleží zaměstnankyni v souvislosti s porodem a péčí o narozené dítě. Přísluší jí v délce 28 týdnů, při vícečetném porodu 37 týdnů. Na mateřskou se nastupuje 8 až 6 týdnů před očekávaným porodem. Během mateřské dovolené pobírá zaměstnankyně peněžitý příspěvek v mateřství (mateřskou), což je dávka nemocenského pojištění.

Na mateřskou dovolenou navazuje tzv. rodičovská dovolená. Zaměstnavatel poskytuje zaměstnankyni rodičovskou dovolenou na základě vlastní žádosti v rozsahu, v jakém si požádá, nejdéle však do tří let věku dítěte. Během rodičovské dovolené se pobírá rodičovský příspěvek, který je dávkou státní sociální podpory.

PRÁCE PRO JINÉHO ZAMĚSTNAVATELE

Maminky pobírající mateřskou nemohou pracovat u svého zaměstnavatele na stejné pracovní pozici, ze které mateřskou čerpají. Jak si tedy může zaměstnankyně během mateřské přivydělat? Prací pro jiného zaměstnavatele, ta totiž limitována není. V takovém případě se pobírá mzda z jiného pracovního poměru, než se čerpá mateřská. Pro nižší přivýdělek během mateřské je z důvodu jednoduché administrativy a nižšího zdanění ideální dohoda o provedení práce. Na základě dohody o provedení práce je možné pracovat pro jednoho zaměstnavatele maximálně 300 hodin během roku.

Z měsíční odměny 10 000 Kč se neplatí sociální ani zdravotní pojištění, což je výhodné. Pro stejného zaměstnavatele je během mateřské dovolené možné pracovat pouze na základě jiného pracovního poměru a je nutné vykonávat jiný druh práce s jinou pracovní náplní. Zpravidla se v praxi volí forma přivýdělku na dohodu o pracovní činnosti nebo opět na dohodu o provedení práce.

SAMOSTATNÁ VÝDĚLEČNÁ ČINNOST BĚHEM MATEŘSKÉ

Zaměstnankyně na mateřské mohou bez omezení začít vykonávat samostatnou výdělečnou činnost, tedy stát se OSVČ. Každoročně tak stoupá počet žen, které pracují pro svého zaměstnavatele a současně si přivydělávají samostatnou výdělečnou činností. Při následném čerpání mateřské ze zaměstnání je možné v samostatné výdělečné činnosti pokračovat, neboť se mateřská čerpá ze zaměstnání.

Maminky podnikatelky pobírající mateřskou ze samostatné výdělečné činnosti nemohou svoji podnikatelskou činnost vykonávat během pobírání mateřské osobně. Dané činnosti však mohou provádět zaměstnanci nebo manžel jako spolupracující osoba. V takových případech není nutné během pobírání mateřské samostatnou výdělečnou činnost přerušovat.

Během pobírání mateřské se však může podnikatelka nechat zaměstnat, mateřská se totiž pobírá z podnikání. Mnoho podnikatelek si však dobrovolné nemocenské pojištění neplatí, proto jim nevzniká nárok na mateřskou. Tyto maminky mohou ale nadále vykonávat svoji činnost bez omezení.

ŽÁDNÉ LIMITY

Během rodičovské dovolené nejsou maminky při práci nebo výkonu samostatně výdělečné činnosti nijak limitovány, když je zajištěna péče o dítě. Jestliže se například starají o dítě prarodiče, pak je možné pracovat i na plný úvazek. U dětí do dvou let je dokonce stanoven limit 46 hodin měsíčně v jeslích nebo mateřské škole, u starších dětí se již doba ve školce nesleduje.

Pro zaměstnankyně na rodičovské dovolené je z daňového hlediska výhodné začít vykonávat samostatnou výdělečnou činnost. Pro účely placení sociálního a zdravotního pojištění je tato činnost považována za vedlejší činnost, což přináší výhody: Při výpočtu povinného pojistného totiž nemusí být dodržen minimální vyměřovací základ.

PRAKTICKÝ PŘÍKLAD

Paní Kučerová je zaměstnaná u firmy XY, má 14měsíčního syna a je na rodičovské dovolené. Od ledna 2015 zahájila samostatnou výdělečnou činnost, která je považovaná za vedlejší zdroj příjmů. Během roku 2015 neplatí paní Kučerová žádné zálohy na sociálním a zdravotním pojištění. Hlavní činností je zaměstnání, ze kterého je na rodičovské dovolené.

Příjem za celý rok 2015 paní Kučerové bude 139 500 Kč. Výdaje uplatní paní Kučerová 60% výdajovým paušálem (marketingové činnosti), z důvodu jeho uplatnění stanoví paní Kučerová roční výdaje procentem z dosažených příjmů. Kolik tedy zaplatí paní Kučerová na povinných daňových odvodech za rok 2015? Výdělečná činnost bude jejím vedlejším zdrojem příjmu, na povinných daňových platbách proto zaplatí paní Kučerová pouze 3767 Kč.

Klepněte pro větší obrázek

Článek vyšel v časopise Maminka

Doporučujeme

Články odjinud