Pro velikonoční koledníky: Nejsladší cupcakes

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Oslavte letos Velikonoce netradičně s roztomilými sladkými cupcakes plněnými fondánovými vajíčky. Při jejich přípravě budou jistě rády asistovat i děti, které podobné vychytávky obvykle moc baví.

Pro velikonoční koledníky: Nejsladší cupcakes

Vanilkové cupcakes

12 kusů - příprava: 40 minut

* 225 g Hera máslová příchuť
* 4 vejce
* 225 g krupicového cukru
* semínka z ½ vanilkového lusku
* 225 g hladké mouky
* 1 lžička prášku do pečiva
* špetka soli

Heru a vejce nechte ohřát na pokojovou teplotu. Troubu předehřejte na 175 °C. Do formy na muffiny dejte papírové košíčky. Změklou Heru vyšlehejte s cukrem a semínky z vanilky do hladké, skoro bílé pěny. Vajíčka prošlehejte vidličkou v misce, na mixéru nastavte vyšší otáčky a vejce postupně zašlehejte do Hery. Pokud by se začala srážet, přidejte lžíci hladké mouky a pokračujte ve šlehání. Mouku prosejte s práškem do pečiva a špetkou soli. Šlehač ztlumte na nižší otáčky a po třetinách všlehejte do vaječnomáslové hmoty. Těstem naplňte cukrářský sáček a s jeho pomocí naplňte košíčky do dvou třetin. Pečte 15 až 20 minut. Zdobte krémem, ganache a sirupem.


Bílkovomáslový krém

* 3 bílky
* 230 g Hera máslová příchuť
* špetka soli
* gelové potravinářské barvivo
* 165 g krupicového cukru
* ½ vanilkového lusku

Vejce a Heru nechte ohřát na pokojovou teplotu. Bílky se špetkou soli, gelovým barvivem a cukrem dejte do mísy a vložte ji do vodní lázně. Za stálého míchání pomalu zahřívejte, až se cukr rozpustí. Pozor, bílky nesmí projít varem! Zda je cukr rozpuštěný, poznáte mezi dvěma prsty, kdy už nejsou cítit krystalky. Hmotu vyšlehejte na tuhý sníh a postupně do něj zašlehejte změklou Heru. Na závěr ještě do krému vešlehejte semínka vyškrábnutá z vanilkového lusku.

Čokoládová ganache

* 150 ml smetany 30%
* 20 g glukózy
* 200 g čokolády s min. 53% podílem kakaa

Do hrnce dejte smetanu a glukózu a přiveďte téměř k varu. Nalámanou čokoládu v misce zalijte horkou smetanou a nechte rozpustit. Šlehejte metlou, až je ganache lesklá a hladká. Nechte ji vychladnout na pokojovou teplotu do konzistence měkkého másla.

Sirup na potírání cupcakes

* 60 g krupicového cukru

60 ml vody s cukrem svařte v kastrolku. Dochutit můžete vanilkovým extraktem (při vaření přidejte půl lžičky), kávou (1 lžička instantní kávy) nebo citronem (60 ml citronové šťávy).

Vajíčka z fondánu

Můžete si je vytvořit sami doma z fondánové hmoty nebo marcipánu (koupíte v obchodech). Pro získání pastelových barev použijte potravinářské barvivo. Do hmoty je rovnoměrně zapracujte hnětením.

Více receptů na skvělé cupcakes najdete ZDE!


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

Včera | K podzimu neodmyslitelně patří i plněné papriky. Nejklasičtější jsou asi ty s mletým masem, zkuste…

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Další články z rubriky

Jak vybrat sušičku na sušení hub, ovoce i zeleniny

Jak vybrat sušičku na sušení hub, ovoce i zeleniny

Včera | Přemýšlíte, jak nejlépe zpracovat nasbírané houby, úrodu ovoce a zeleniny tak, abyste si na nich…

Kosatce jsou nejstarší okrasné rostliny. Jak je pěstovat?

Kosatce jsou nejstarší okrasné rostliny. Jak je pěstovat?

19. 9. | Jemně žíhané kosatce, zvlněné, s kresbou nebo kadeřavé, s květy od sněhobílé až po tmavě fialové…

Asparágus je nenáročná rostlina, ale přesto upadl v zapomnění

Asparágus je nenáročná rostlina, ale přesto upadl v zapomnění

16. 9. | Kolik znáte druhů asparágusů. Vsadíme se, že tak dva – jeden se dává do kytic jako doplňková zeleň…

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: hřib satan, hořčák, kříšť a hřib medotrpký

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: hřib satan, hořčák, kříšť a hřib medotrpký

16. 9. | Na remízku v lese se na vás smějí hřiby jak z čítanky, ani je nestačíte sbírat, verdikt zkušeného…