Proč dáváme spropitné?

| Autor: Zdeněk Rýzner (Moje Psychologie) | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Statistiky ze Spojených států ukazují, že lidé ročně rozdají na spropitném až 40 miliard dolarů. Co nás vlastně vede k tomu dávat spropitné?



Michael Lynn z Cornell University v USA se pokoušel ověřit tradiční vysvětlení, že dáváním spropitného se snažíme podpořit poskytovatele služby, aby byli stejně ochotní i příště.

Pro toto tvrzení ale nenašel žádný důkaz. Účastníci výzkumu dávali spropitné spíš jako odměnu a důležitý byl i prvek altruismu, kdy se domnívali, že dotyční spropitné potřebují.

Klíčovým faktorem spropitného však byly podle badatelů společenské normy – lidé dávali peníze navíc, pokud uvedli, že jejich rodina a přátelé se domnívají, že je to důležité, a pokud byli přímými svědky události.

Velikost spropitného však tímto faktorem ovlivněna nebyla, nejspíš proto, že ostatní jsou schopni zaznamenat jen samotné předání nikoli výši částky.

Zdroj: ScienceDirect (www.sciencedirect.com)

ČTĚTE TAKÉ:
Nevěrnice Faltýnová: Dříve jsem zlobila, teď už jsem hodná holka!





Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Kosatce jsou nejstarší okrasné rostliny. Jak je pěstovat?

Kosatce jsou nejstarší okrasné rostliny. Jak je pěstovat?

Včera | Jemně žíhané kosatce, zvlněné, s kresbou nebo kadeřavé, s květy od sněhobílé až po tmavě fialové…

Asparágus je nenáročná rostlina, ale přesto upadl v zapomnění

Asparágus je nenáročná rostlina, ale přesto upadl v zapomnění

16. 9. | Kolik znáte druhů asparágusů. Vsadíme se, že tak dva – jeden se dává do kytic jako doplňková zeleň…

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: hřib satan, hořčák, kříšť a hřib medotrpký

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: hřib satan, hořčák, kříšť a hřib medotrpký

16. 9. | Na remízku v lese se na vás smějí hřiby jak z čítanky, ani je nestačíte sbírat, verdikt zkušeného…

Lehké večeře s vůní podzimu

Lehké večeře s vůní podzimu

15. 9. | S podzimem přichází i chladnější počasí, a tak je na čase zase začít vařit něco vydatnějšího - což…