Prosinec nejsou jen Vánoce | Zdroj: Nina Novák

Zdroj: Nina Novák

Prosinec nejsou jen Vánoce

Zimní tabule nemusí být vůbec nudná. Ať už vás osloví klasika ze sporáku našich předků, vybrané lahůdky uzenářů a cukrářů nebo vábivá vůně citrusů, tato sezona má něco do sebe nejen v období tolik očekávaných svátků.

Červené kokosové kari s kroupami

4 porce - příprava: 50 minut

  • 200 g středních ječných krup
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 3 cm zázvoru
  • 4 batáty
  • 1 lžíce řepkového oleje
  • 2 lžíce červené kari pasty
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 400 ml kokosového mléka
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • 1 limetka
  • čerstvý koriandr

Kroupy propláchněte studenou vodou. Pak je v hrnci zalijte větším množstvím vody a vařte doměkka. Mezitím oloupejte cibuli, česnek a zázvor a nasekejte je najemno. Batáty oloupejte a nakrájejte na menší kostky.

V hrnci na polévku zahřejte olej. Vsypte cibuli, česnek, zázvor a krátce orestujte, až cibule změkne. Přidejte batáty a společně opékejte asi pět minut. Pak vmíchejte kari pastu a ještě krátce orestujte. Zalijte vývarem, kokosovým mlékem a rybí omáčkou a vařte asi 20 minut.

Až budou batáty měkké, rozmixujte polévku dohladka. Dochuťte šťávou z poloviny limetky. Vařené kroupy slijte. Do misek dejte kroupy a zalijte polévkou. Přidejte plátek limetky a lístky koriandru.

Kroupy

Ideální zavářka nebo příloha vzniká broušením obalu zrna – nejčastěji ovsa, pšenice nebo ječmene. Kromě toho, že skvěle zahřeje i zasytí, zmírňuje potíže se zažíváním a svědčí srdci a cévám.


Vinná klobása v trojobalu

4 porce - příprava: 45 minut

  • 1 kg vinné klobásy
  • 100 g hladké mouky
  • 3 vejce
  • 150 g strouhanky
  • olej na smažení
  • brusinky

KAŠE:

  • 1 kg brambor typu C
  • 3 jablka (nejlépe Granny Smith)
  • 60 ml smetany 12%
  • 50 g másla
  • sůl

Na kaši oloupejte brambory a jablka a nakrájejte je na kousky. Brambory s jablky dejte do hrnce a zalijte studenou osolenou vodou. Přiveďte k varu a vařte 15 až 20 minut doměkka.

Mezitím rozdělte vinnou klobásu na kratší klobásky. Obalte je v klasickém trojobalu (mouka, vajíčko, strouhanka). V pánvi zahřejte vyšší vrstvu oleje. Vložte obalené klobásky a na mírném ohni je opékejte dozlatova. Skládejte je na papírovou utěrku a nechte okapat.

Uvařené brambory s jablky slijte. Vraťte je do hrnce a rozšťouchejte. Pak je zalijte ohřátou smetanou, rozšlehejte metlou na kaši a osolte. Kaši rozdělte na talíře. Přidejte smažené klobásky a pokapejte máslem. Podávejte s brusinkami.

Vinná klobása

Vyrábí se z jemně mletého vepřového nebo telecího masa, bílého vína, pečiva v mléce a koření. Není tepelně upravená, proto se musí rychle konzumovat. Někde bývá součástí štědrovečerní hostiny.


Likérový trifle s mandlovou sušenkou

4 porce - příprava: 45 minut

  • 500 ml smetany 33%
  • 50 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 vanilkový pudink
  • 25 g másla
  • 500 ml smetany 40%
  • 1 balení mandlových sušenek
  • 150 ml vaječného likéru
  • 100 g čerstvých malin

Dvě třetiny smetany vlijte do hrnce. Přidejte krupicový i vanilkový cukr a smetanu zahřejte. Ve zbytku smetany rozmíchejte vanilkový pudink. Vlijte do horké smetany a za stálého míchání mírně vařte asi dvě minuty. Sundejte z ohně. Přidejte máslo a vyšlehejte. Nechte zchladnout a občas prošlehejte.

Mezitím vyšlehejte 40% smetanu dotuha. Na dno skleniček rozdělte rozlámané sušenky (několik si jich schovejte na ozdobu), pokapejte je vaječným likérema pak do sklenic rozdělte část našlehaného vanilkového pudinku. Na vrstvu pudinku rozložte maliny a vrstvu ušlehané šlehačky. Tu pokapejte zbylým vaječným koňakem.

Zakončete vrstvou vanilkového krému a čepičkou šlehačky. Poháry dejte vychladit. Při podávání ozdobte mandlovou sušenkou a malinami.

Vaječný likér

Oblíbený dámský sladký nápoj, který je často používaný při přípravě lahodných moučníků. Mnoho rodin také pečlivě střeží vlastní recept na domácí vaječňák, který může sloužit i jako dárek.


Pečená žebra s mandarinkovou omáčkou

4 porce - příprava: 3 hodiny

  • 3 mandarinky
  • 125 ml mandarinkového džusu
  • 60 ml sójové omáčky
  • 60 ml bílého vinného octa
  • 50 g třtinového cukru
  • 2 stroužky česneku
  • 5 cm zázvoru
  • 2 celé skořice
  • 4 hvězdičky anýzu
  • 2 kg hovězích žeber

Zapněte troubu na 180 °C. Ze dvou mandarinek vymačkejte šťávu i s dužninou a smíchejte s mandarinkovým džusem, sójovou omáčkou, octem, 250 ml vody a cukrem. Míchejte, až se cukr rozpustí. Pak do nálevu prolisujte česnek, nastrouhejte zázvor a přidejte skořici a anýz.

Hovězí žebra omyjte a osušte.Rozkrájejte je na porce podél žeberních kostí. Kusy masa srovnejte do pekáče a zalijte připraveným mandarinkovým nálevem. Pekáč zakryjte alobalem. Vložte do vyhřáté trouby a pečte 2 hodiny. Pak alobal sundejte a teplotu zvyšte na 200 °C.

Do pekáče k masu vložte rozkrojenou zbylou mandarinku a vraťte zpět do trouby. Pečte ještě asi 30 minut. Podávejte s čerstvým pečivem, například bagetkou nebo chlebem.

Mandarinky

Ovoce už léta spjaté i s českými Vánocemi připutovalo do Evropy v 19. století z Číny. Dobře se loupe, proto je oblíbené i u dětí. Obsahuje vitamin C a pomáhá v boji se zimními virózami.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Doporučujeme

Články odjinud