Psací stroj nepřežije 21. století!

Psací stroj nepřežije 21. století!

Klasický psací stroj je další z technologií, která jednadvacáté století nepřežije. Poslední závod vyrábějící tyto stroje totiž definitivně zavřel svůj provoz.

Indická společnost přitom prý byla poslední na světě, která se výrobou psacích strojů zabývala. Právě Indie byla jednou z posledních bašt, kde se stroje hromadně prodávaly.

„Už jsme neměli moc objednávek,“ přiznal Milind Dukle, hlavní manažer společnosti Godrej and Boyce sídlící v indické Bombaji.

Zprávy z Indie o tom, že výroba strojů skončila celosvětově, prý ale nejsou zcela pravdivé. V Číně údajně existují stále menší provozy, kde psací stroje vyrábějí.

První psací stroj dal dohromady v roce 1714 Henry Mill, ale teprve od roku 1868 se začaly psací stroje vyrábět ve velkém, když si je nechal Christopher Latham Sholes z Wisconsinu patentovat. Nejvíce psacích strojů se prodávalo v polovině minulého století.

Na počátku nového milénia s masovým šířením osobních počítačů se ale prodávalo jen několik tisíc strojů ročně na celém světě. Poslední baštou psacích strojů byla dosud právě Indie. Stroje jsou dnes zvláště na Západě spíš nostalgickým fetišem, který vzbuzuje zájem u intelektuální mládeže zvyklé od malička na počítače.



KAŽDÝ DEN NOVÉ SLEVY NA JEDNOM MÍSTĚ!

ČTĚTE TAKÉ:
Libuška Šafránková radikálně změnila účes!!

Doporučujeme

Články odjinud