Pusťte se do pečení! Klasické české cukroví

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Někdo rád zkouší nové druhy, někdo se drží tradice. Pro ty z vás, kteří patří ke druhým zmiňovaným, tu máme aspoň pár nápadů, jak udělat klasiku – třeba podle jiného receptu. Věřte, že po tomto cukroví se v redakci slehla zem.

Linecké sušenky

1 plech slepeného cukroví - příprava: 40 minut + odležení

* 150 g hladké mouky
* 100 g měkkého másla
* 50 g moučkového cukru
* 1 vanilkový cukr
* 1 žloutek
* citronová kůra
* 1 lžička citronové šťávy
* ostřejší marmeláda

Všechny suroviny (kromě marmelády) rukama zadělejte v jednolité těsto. To zabalte do fólie a nechte přes noc odpočinout v chladu. Těsto rozválejte na plát silný 2 až 3 mm a vykrajujte tvary. Pečte 7 až 9 minut dorůžova. Polovinu cukroví potřete marmeládou a přiklopte sušenkou s otvorem.


Opilé kuličky

35–40 kousků - příprava: 20 minut + zdobení

* po 50 g rozinek a brusinek
* 50 g libovolných ořechů
* 5 cl tuzemáku
* 200 g drobečků z polámaného cukroví
* 120 g másla nebo krému
* 100 g moučkového cukru
* 1 lžíce libovolného džemu
* 2–3 lžíce kakaa

POLEVA:
* 100 g čokolády na vaření
* 1 lžíce oleje
* na ozdobu mléčná či bílá čokoláda, kokos, oříšky, posypky…

Množství surovin u tohoto cukroví je orientační. Kolik použít másla a cukru, záleží na tom, z jakého cukroví je lámanka. Rozinky, brusinky a ořechy zalijte tuzemákem a nechte odležet. Zatím smíchejte drobky z cukroví s máslem či krémem, cukrem, džemem a kakaem. Vmíchejte rozinkovou směs. Tvořte kuličky a nechte je ztuhnout. Máčejte v rozpuštěné čokoládě smíchané s troškou oleje. Zdobte podle fantazie. Místo polevy stačí obalit v kokosu nebo čokoládové rýži.


Meruňkové dárečky

25–30 kousků - příprava: 40 minut + zdobení a odležení

* 150 g hladké mouky
* 70 g moučkového cukru
* 70 g mletých vlašských ořechů
* 1 lžičky mleté skořice
* 100 g změklého másla
* 1 žloutek

KRÉM:
* 200 g meruňkového džemu
* 4 lžíce moučkového cukru
* 3 lžíce mletých vlašských ořechů
* 2 lžíce tuzemáku

POLEVA:
* 100 g čokolády na vaření
* 1 lžíce oleje
* bílá čokoláda a perličky na zdobení

Z uvedených surovin vypracujte těsto. Zabalte ho do fólie a dejte na noc do ledničky. Rozválejte na plát silný asi 2 až 3 mm a vykrajujte čtverečky. Pečte 10 minut dorůžova. Džem smíchejte s cukrem, ořechy a tuzemákem. Na polovinu cukroví naneste směs a přiklopte. Nechte ztuhnout. Čokoládu rozehřejte a smíchejte s trochou oleje. Slepené čtverečky máčejte a zdobte podle fantazie bílou či tmavou čokoládou.


Vanilkové rohlíčky

asi 60 kousků - příprava: 40 minut

* 140 g hladké mouky
* 140 g měkkého másla
* 60 g mletých vlašských ořechů
* 60 g moučkového cukru + na obalení
* 2 vanilkové cukry + na obalení

Ze surovin vypracujte těsto. Vyválejte váleček o průměru asi 7 mm a nakrájejte na stejně dlouhé kousky. Z nich tvarujte rohlíčky. Pečte 10 minut dorůžova. Nechte vychladnout a opatrně obalujte ve směsi moučkového a vanilkového cukru. Pozor, čím jsou čerstvější, tím jsou křehčí.


Kakaové ořechy

asi 40 kousků - příprava: 55 minut

* 200 g hladké mouky
* 80 g moučkového cukru
* 150 g másla
* 60 g mletých vlašských ořechů
* 2 lžíce kakaa

KRÉM:
* 50 g hořké čokolády
* 100 g měkkého másla
* 80 g moučkového cukru

Z uvedených surovin vypracujte těsto a prsty ho namačkejte do ořechových formiček. Zarovnejte okraje, aby se netřepily. Pečte asi 10 minut. Vyklepávejte ještě horké. Čokoládu rozpusťte, nesmí být úplně horká. Máslo vyšlehejte s cukrem. Postupně zašlehejte i čokoládu. Polovinu ořechových skořápek naplňte a pak přiklopte. Pečte těsně před svátky a skladujte v chladu.

Vosí hnízda

40 až 50 kousků - příprava: 55 minut

* 200 g dětských piškotů
* 180 g moučkového cukru + na obalení
* 80 g měkkého másla
* 8 lžic vlažného mléka
* 2 lžíce kakaa

NÁPLŇ:
* 60 g másla
* 80 g moučkového cukru
* 2 žloutky
* 3 lžíce tuzemáku

Asi 45 nepolámaných piškotů dejte bokem. Zbytek nadrťte a smíchejte s ostatními surovinami na těsto. To rozdělte na čtvrtiny a vytvořte váleček o průměru 2,5 cm. Ukrajujte kousky a tvořte z nich kuličky. Obalte je v moučkovém cukru – odpadne tak vysypávání formičky. Máslo vyšlehejte s moučkovým cukrem a žloutky, nakonec přidejte tuzemák. Každou kuličku těsta prstem zamáčkněte do formičky na vosí hnízdo. Lžičkou naplňte a uzavřete piškotem. Vyklopte. Uchovávejte v chladu.


Křehké pracny

asi 35 kousků - příprava: 35 minut + odležení

* 120 g hladké mouky
* 15 g kakaa
* 80 g moučkového cukru
* 40 g mletých lískových oříšků
* 1 lžičky mleté skořice
* špetka mletého hřebíčku
* 85 g měkkého másla
* moučkový cukr na obalování

Všechny sypké suroviny promíchejte a pak je zpracujte s máslem v jednolité těsto. To zabalte do fólie a nechte přes noc odpočinout v ledničce. Těsto vytvarujte do formiček na pracny, uprostřed by měl zůstat důlek – těsto pečením nabude! Zarovnejte okraje, aby nebyly střapaté, a pečte asi 10 až 12 minut. Vyklepávejte ještě horké. Nechte trochu zchladnout a obalujte v moučkovém cukru.


Ořechové košíčky

asi 60 kousků - příprava: 40 minut + tuhnutí

* Těsto na košíčky je stejné jako na pracny (viz výše), dávka také.

KRÉM:
* 125 g měkkého másla
* 50 g moučkového cukru
* 1 vejce
* 2 lžíce mletých lískových oříšků
* 1–2 lžíce tuzemáku

POLEVA:
* 100 g mléčné nebo oříškové čokolády
* 1 lžíce oleje
* lískové oříšky na ozdobení

Těsto prsty namačkejte do formiček na košíčky nebo do báboviček (uprostřed nechte důlek!) a pečte asi 12 minut. Nechte vychladnout. Máslo vyšlehejte nad párou s cukrem a 1 vejce (nebo stačí žloutkem) do vysoké pěny. Nakonec zašlehejte trochu tuzemáku a mleté oříšky. Košíčky plňte krémem a nechte ztuhnout. Máčejte v rozpuštěné čokoládě smíchané s kapkou oleje a zdobte lískovými oříšky. Pečte až před svátky a skladujte v chladu.


Medové perníčky

2 plechy - příprava: 35 minut + zdobení

* 200 g hladké mouky
* 70 g moučkového cukru
* 25 g změklého másla
* 1 vejce
* 1 lžíce medu
* 1 lžíce kakaa
* 1 lžičky jedlé sody
* 1 žloutek na potření

POLEVA:
* 1 bílek
* 1 lžička bramborového škrobu
* 200 g moučkového cukru
* 1 lžička citronové šťávy

Z uvedených surovin vypracujte těsto. Vyválejte na plát tenký 3 mm a vykrajujte tvary. Pečte asi 10 minut dozlatova. Ihned po vytažení z trouby potřete rozšlehaným žloutkem (nebo cukrovou vodou). Bílek vyšlehejte s prosátým škrobem a moučkovým cukrem, můžete přidat kapku citronové šťávy pro bělost. Vychladlé perníčky ozdobte za pomoci zdobicího sáčku. Bude vám ale stačit i papírový kornoutek s ustřiženou špičkou.


Išelská srdíčka

35–40 kousků - příprava: 40 minut + tuhnutí

* 110 g hladké mouky
* 80 g másla
* 50 g moučkového cukru
* 50 g mletých lískových oříšků
* 1 žloutek
* 1 lžička kakaa

KRÉM:
* 35 g moučkového cukru
* 1 vanilkový cukr
* 35 g mletých lískových oříšků
* 200 g červené marmelády
* 2 lžíce tuzemáku

POLEVA:
* 75 g hořké čokolády
* 1 lžíce oleje
* 150 g loupaných mandlí

Ze surovin vypracujte těsto a rozválejte ho. Vykrajujte menší srdíčka a pečte 8 až 10 minut. Suroviny na krém smíchejte, potřete polovinu srdíček a přiklopte. Nechte ztuhnout. Máčejte v čokoládové polevě a ozdobte polovinou mandle.

  • Množství cukroví je uváděno v hotovém (slepeném apod.) množství, nikoli v počtu plechů, které se musí péct.
  • U všech receptů, u kterých se těsto válí, počítejte s trochou mouky navíc na podsypávání.
  • Pokud není uvedeno jinak, pečte na 180 °C v klasické, respektive na 165 °C v horkovzdušné troubě.
  • Pečte na plechu vyloženém pečicím papírem. Ten můžete použít i na několikrát.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Trvalkové záhony tón v tónu aneb Přehled modrých trvalek

Trvalkové záhony tón v tónu aneb Přehled modrých trvalek

Včera | Vytrvalé rostliny vydrží na stanovišti řadu let, ale některé časem ztratí původní tvar nebo…

INSPIRACE: Nejkrásnější dětské pokoje pro malé i větší holky

INSPIRACE: Nejkrásnější dětské pokoje pro malé i větší holky

19. 8. | Chystáte se dceři zařídit nový pokojíček nebo proměnit ten stávající, ale stále nemáte představu,…

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

18. 8. | Patří k nejoblíbenějším květinám. Jsou ozdobou každé zahrady, nádherně působí ve váze. Věděli jste…

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

17. 8. | Vyvýšené záhony s vhodnou výškou a šířkou mají mnoho výhod: Jsou estetické a nekonečně variabilní,…