Rajské potěšení: Podlehněte receptům z rajčat

Rajské potěšení: Podlehněte receptům z rajčat

Chuti i kráse čerstvých rajských jablíček je velmi snadné podlehnout. Zpříjemněte si prázdniny skvělými recepty a pokud vám nějaká zbudou, nezapomeňte si je zavařit na zimu!

Parmazánový quiche s rajčaty

forma o O 24 cm příprava: 50 minut

1 balení křehkého těsta, 250 ml smetany ke šlehání, 2 vejce, 100 g parmazánu, sůl a pepř

SALÁT: 300 g různých rajčat, 2–3 lžíce ořechového pesta, extra panenský olivový olej, čerstvá bazalka

Troubu zapněte na 200 °C. Těsto podle potřeby rozválejte a urovnejte do koláčové formy. Dno propíchejte vidličkou, aby měla kudy unikat pára. Na těsto položte arch pečicího papíru a zasypte suchými luštěninami (nebo pečicími fazolemi) a dejte na 10 minut předpéct. Mezitím v míse lehce prošlehejte smetanu, vejce a strouhaný parmazán. Podle potřeby lehce osolte a opepřete čerstvě mletým pepřem. Koláč vyjměte z trouby, nalijte do něj parmazánovou náplň a dejte péct asi na 25 minut, až směs zcela ztuhne. Rajčata zatím nakrájejte na kousky, pesto rozmíchejte s olivovým olejem, aby mělo řidší konzistenci. Upečený quiche (výborný je jak teplý, tak studený) podávejte pokapaný ořechovým pestem a ozdobený čerstvou bazalkou a rajčaty.

Pokračování 2 / 6

Čatní ze zelených rajčat

sklenička o obsahu 750 g příprava: 90 minut

600 g směsi zelených a zralých rajčat, 1 cibule, sůl a pepř, 1 střední jablko, hrst rozinek, kousek zázvoru, 1 chilli paprička, 2–3 hřebíčky, 150 ml vinného octa, 4 lžíce třtinového cukru

Rajčata a cibuli nakrájejte na kousky. Přendejte do hluboké pánve, zasypte asi lžičkou soli a nechte hodinu odležet. Přimíchejte nahrubo nastrouhané jablko, rozinky, jemně nastrouhaný zázvor, jemně nasekanou chilli papričku a hřebíčky zabalené v kousku gázy nebo sítku na čaj. Nalijte ocet. Směs přiveďte k varu a nechte v ní rozpustit cukr. Vařte na mírném plameni 10 až 15 minut, dokud nejsou rajčata skoro měkká. Vyjměte hřebíčky. Přendejte do čistých skleniček, zavřete a otočte víčkem dolů. Nechte vychladnout. Náš TIP: Místo části zelených rajčat můžete použít i červená nebo žlutá rajčata, jen musejí být dostatečně pevná. Pokud nemáte rádi pikantní chuť, vynechte chilli.

Pokračování 3 / 6

Bramborové noky s rajčaty a bazalkou

4 porce příprava: 50 minut

400 g brambor typu B, 270 g hladké mouky + na podsypání, 2 menší vejce, sůl a pepř, 700 g mixu malých rajčat, olivový olej, 50 g másla, bazalka a plocholistá petržel, 75 g parmazánu

Brambory uvařte den předem ve slupce. Oloupejte je a prolisujte (nebo rozšťouchejte) do mísy. Přidejte hladkou mouku, vejce i sůl a zadělejte těsto. Podle potřeby přidejte trochu mouky. Z těsta tvořte lžící nočky a vařte je v osolené vodě. Rajčata nakrájejte na poloviny. V pánvi rozehřejte olivový olej a máslo v poměru zhruba 1 : 1 a orestujte v něm rajčata. Ta pustí šťávu a vznikne tak omáčka. Dochuťte solí a pepřem, přidejte bazalku a petržel a velmi krátce zpěňte. Podávejte s uvařenými noky a strouhaným parmazánem. NÁŠ TIP: Místo noků můžete rajčatovou omáčku podávat s domácími těstovinami. Bazalku zkuste nahradit jinými zelenými bylinkami, třeba oreganem nebo tymiánem.

Pokračování 4 / 6

Rajčatový salát s grilovaným lilkem a sezamem

4 porce příprava: 45 minut

2 menší lilky, sůl a pepř, 2 kuřecí prsní řízky, olivový olej, 500 g směsi různých rajčat, 2–3 lžíce červeného vinného octa, 1 větší červená cibule, římský kmín, 50 g sezamových semínek, 1 granátové jablko, 2 hrsti plocholisté petržele

Lilky nakrájejte na kolečka, z obou stran osolte a nechte vypotit. Mezitím nakrájejte kuřecí maso na nudličky, promíchejte s trochou soli, pepře a olivového oleje. Rajčata nakrájejte na kousky. Červený vinný ocet smíchejte s trochou olivového oleje a asi 40 ml studené vody. Cibuli nakrájejte na osminky a na troše oleje nechte zesklovatět, musí ale zůstat křupavá. Vyjměte, vložte kuřecí maso a zprudka orestujte. Lilky osušte, okořeňte římským kmínem a opečte z obou stran na grilu doměkka. Sezam podle chuti nasucho opražte na pánvi. Všechny suroviny kromě lilku promíchejte se zálivkou, semínky z granátového jablka a listy petržele. Na talíře servírujte i s kousky lilku.

Pokračování 5 / 6

Vepřové kotlety s rajčatovofenyklovou omáčkou

4 porce příprava: 30 minut

4 vepřové kotlety, 2 stroužky česneku, sůl a pepř

OMÁČKA: 2 bulvy fenyklu, 2 cibule, olivový olej, 6 stroužků česneku, 600 g rajčat nebo 2 plechovky (800 g) sterilovaných rajčat, oregano, rozmarýn a tymián, 2 bobkové listy, hrst plocholisté petržele

Fenykl nakrájejte na tenké plátky, cibuli na osminky. Orestujte na olivovém oleji. Přidejte prolisovaný česnek a restujte ještě asi minutu. Pak přidejte sterilovaná rajčata (ta použijte celá a rukama jen jemně rozmáčkněte v dlani), bylinky a duste asi 15 minut. Pokud používáte čerstvá rajčata, nakrájejte je na kousky, řeznou stranou nejdřív nechte opéct, a když začnou pouštět šťávu, přidejte trochu vody. Osolte a opepřete. Česnek rozdrťte nožem a potřete jím kotlety, osolte a opepřete. Pokapejte olejem a opečte na grilu. Vložte do omáčky a nechte ještě asi 5 minut podusit. Ozdobte petrželí.

Pokračování 6 / 6

Marinovaný kuřecí špíz s rajčatovým čatní

4 porce příprava: 40 minut + marinování

kůra a šťáva ze 2 limetek + 2 limetky k podávání, 3 stroužky česneku, sůl a pepř, 1–2 lžičky třtinového cukru, 1–2 lžičky rybí omáčky, rostlinný olej, 4 kuřecí prsní řízky, 4 hrsti směsi rukoly, koriandru a jiných salátů, rajčatové čatní

Rozmixujte limetkovou kůru, česnek, sůl a pepř. Přidejte cukr, rybí omáčku, limetkovou šťávu a asi 2 lžíce oleje. Promixujte. Do marinády naložte na kousky nakrájená kuřecí prsa. Nechte odležet 2 až 3 hodiny, ideálně ale přes noc. Připravte si domácí čatní ze zelených nebo červených rajčat podle našeho receptu. Než se uvaří, dodělejte špízy. Maso vyjměte z marinády a otřete papírovým ubrouskem. Kousky masa napíchejte na grilovací jehly a opečte je na grilu nebo na grilovací pánvi ze všech stran dozlatova. Podávejte s rajčatovým čatní a salátem z rukoly, koriandru a dalších salátových listů.

Doporučujeme

Články odjinud