Víkendový oběd si žádá pořádnou přílohu. Někdo má rád brambory, jiný rýži, ale třeba klasické české omáčky se bez knedlíku neobejdou. Který je ten správný? Vlastně jakýkoli, pokud je připraven s láskou.
Houskové knedlíky
Jejich příprava je rychlejší než u kynutých knedlíků a pro oči jsou mnohem lákavější.
4 porce - příprava: 40 minut
- 4 starší housky
- 500 g polohrubé mouky
- 1 lžička soli
- 1/2 prášku do pečiva
- 1 vejce
- 250 ml sodovky
Housky nakrájejte na malé kostičky,vložte je do mísy, smíchejte s moukou, solí a práškem do pečiva. Vmíchejte vejce a sodovku a vypracujte těsto. Vytvarujte dva oválné knedlíky. Vařte je v osolené vodě 14 minut, potom je otočte a vařte dalších 14 minut.
Mléčné knedlíky
Jsou hutné, proto jich na talíř servírujte méně, brzy zasytí.
4 porce - příprava: 40 minut
- 250 g polohrubé mouky
- 4 rohlíky
- 1 lžička soli
- 2 vejce
- 250 ml plnotučného mléka
Do mísy nasypte mouku, přidejte rohlíky nakrájené na kostičky a sůl. Oddělte žloutky a bílky vyšlehejte. K mouce nalijte mléko, žloutky a sníh z bílků. Těsto rozdělte do dvou mikrotenových sáčků, stlačte je na spodní části a vytvarujte souměrné šišky. Vařte ponořené ve vodě tak, aby horní část sáčku přesahovala přes okraj hrnce, ale knedlíky volně plavaly. Vařte asi 28 minut. Poté vyjměte ze sáčku a nakrájejte.
Kynuté houskové knedlíky
Klasiku tradiční české kuchyně zvládnete doma i vy.
4 porce - příprava: 60 minut
- 250 ml plnotučného mléka
- 1/2 lžičky krupicového cukru
- 10 g droždí
- 500 g hrubé mouky
- 1 vejce
- 1/2 lžičky soli
- 1 houska
Připravte si kvásek: 2 lžíce vlažného mléka, cukr a droždí rozmíchejte a nechte dvě minuty odpočívat v teple. Do mísy nasypte mouku, doprostřed rozklepněte vejce, přidejte sůl, kvásek a zbylé vlažné mléko. Nechte 5 minut odpočinout, pak přidejte housku nakrájenou na kostičky a vypracujte těsto. Přikryjte čistou utěrkou a 30 minut nechte kynout v teple. Potom těsto přendejte na pomoučněný vál a vypracujte 2 oválné knedlíky.Vařte je ve velkém hrnci v osolené vodě 8 minut z každé strany. Po vyjmutí je propíchejte špejlí, aby se nesrazily, a krájejte režnou nití.
Krokety
Před usmažením je můžete obalit v mandlových lupíncích.
4 porce - příprava: 60 minut
- 300 g polohrubé mouky
- 150 g sádla
- sůl
- 500 g brambor uvařených ve slupce
- 4 vejce
- vejce na obalení
- strouhanka na obalení
- olej nebo sádlo na smažení
Odvažte mouku do mísy. Do hrnce nalijte 300 ml vody, přidejte sádlo a špetku soli. Za stálého míchání přiveďte k varu, poté přisypte mouku, snižte teplotu a stále míchejte, aby se nevytvořily hrudky. Hotové těsto poznáte podle toho, že je hladké a nelepí se na stěny hrnce. K vychladlému těstu přidejte oloupané a nahrubo nastrouhané uvařené brambory, vejce a lžičku soli. Ze vzniklé směsi vytvarujte stejně velké krokety a obalte je v rozšlehaném vejci a strouhance. Smažte je ve vyšší vrstvě oleje nebo sádla dozlatova ze všech stran. Hotové krokety přendejte na ubrousek, který odsaje přebytečný tuk.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.