Recept na lilek podle Kateřiny Dostálové

Recept na lilek podle Kateřiny Dostálové

V politice jsou rivalkami - stojí na opačných stranách politického spektra. Kateřina Dostálová hájí v poslanecké sněmovně `barvy` ODS, Květoslava Čelišová KSČM. Něco ale společného přeci jenom mají. Kromě toho, že jsou ženy, které jsou na naší politické scéně stále spíše vzácností, je spojuje také kuchařské umění. Můžeme se o tom koneckonců přesvědčit. Svěřily se mám totiž se svými oblíbenými recepty.

Kateřina Dostálová - plněné lilky: Stačí si jen připravit potřebné suroviny a řídit se jejím postupem: "Vezmeme fialový lilek, který překrojíme napůl, čímž vytvoříme dvě lodičky. Pro ozdobu ponecháme i stonek. Vydlabeme dřeň, kterou nakrájíme na kostičky a dusíme na pánvi se slaninou, salámem či klobásou, česnekem, cibulkou a strouhaným sýrem. Touto směsí poté naplníme vytvořené lodičky. Vložíme do formy vymazané máslem a asi tři čtvrtě hodiny zapékáme. Pět minut před dokončením posypeme strouhaným sýrem. Konzumujeme s lodičkou a stonkem. Podáváme s vařenými bramborami. V Řecku je plněný lilek předkládán coby předkrm bez přílohy," vysvětluje poslankyně.

Květoslava Čelišová - Naše kuře: Tak tuhle pochoutku nazvala její rodina. "Kuře naporcujeme na menší části, osolíme a poklademe do zapékací misky. Celé zasypeme a zalijeme jednou skleničkou sterilovaného na kostičky nakrájeného celeru a deseti deky na kostičky nakrájené slaniny. Přiklopíme a dáme péct. Nepodléváme, pouze na závěr pečení zalijeme čtyřmi rozšlehanými vejci a dvěma smetanami na šlehání, nebo mlékem. Vznikne velmi pikantní nádivka, která je dobrá i studená," říká K. Čelišová. Vynikající jsou také její kuřata na pivu a na zelí. "V prvním případě kuře rozporcujeme, osolíme a posypeme kořenící směsí nebo paprikou. Zalijeme jedním pivem. Nepodléváme, necháme péci do upečení. V druhém případě postupujeme obdobně, jen místo piva poklademe rozporcované, osolené a pokmínované kuře na vysypanou sklenici červeného nebo bílého sterilovaného zelí." (Korzo)

Doporučujeme

Články odjinud