Recept na lilek podle Kateřiny Dostálové

| Autor: Korzo | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

V politice jsou rivalkami - stojí na opačných stranách politického spektra. Kateřina Dostálová hájí v poslanecké sněmovně `barvy` ODS, Květoslava Čelišová KSČM. Něco ale společného přeci jenom mají. Kromě toho, že jsou ženy, které jsou na naší politické scéně stále spíše vzácností, je spojuje také kuchařské umění. Můžeme se o tom koneckonců přesvědčit. Svěřily se mám totiž se svými oblíbenými recepty.

Kateřina Dostálová - plněné lilky:
Stačí si jen připravit potřebné suroviny a řídit se jejím postupem: "Vezmeme fialový lilek, který překrojíme napůl, čímž vytvoříme dvě lodičky. Pro ozdobu ponecháme i stonek. Vydlabeme dřeň, kterou nakrájíme na kostičky a dusíme na pánvi se slaninou, salámem či klobásou, česnekem, cibulkou a strouhaným sýrem.
Touto směsí poté naplníme vytvořené lodičky. Vložíme do formy vymazané máslem a asi tři čtvrtě hodiny zapékáme. Pět minut před dokončením posypeme strouhaným sýrem.
Konzumujeme s lodičkou a stonkem. Podáváme s vařenými bramborami. V Řecku je plněný lilek předkládán coby předkrm bez přílohy," vysvětluje poslankyně.


Květoslava Čelišová - Naše kuře:
Tak tuhle pochoutku nazvala její rodina. "Kuře naporcujeme na menší části, osolíme a poklademe do zapékací misky. Celé zasypeme a zalijeme jednou skleničkou sterilovaného na kostičky nakrájeného celeru a deseti deky na kostičky nakrájené slaniny. Přiklopíme a dáme péct. Nepodléváme, pouze na závěr pečení zalijeme čtyřmi rozšlehanými vejci a dvěma smetanami na šlehání, nebo mlékem. Vznikne velmi pikantní nádivka, která je dobrá i studená," říká K. Čelišová.
Vynikající jsou také její kuřata na pivu a na zelí. "V prvním případě kuře rozporcujeme, osolíme a posypeme kořenící směsí nebo paprikou. Zalijeme jedním pivem. Nepodléváme, necháme péci do upečení. V druhém případě postupujeme obdobně, jen místo piva poklademe rozporcované, osolené a pokmínované kuře na vysypanou sklenici červeného nebo bílého sterilovaného zelí." (Korzo)

Komentáře

Komentářů celkem: 4
ten recept jeden je fakt supër ok 5. 3. 2009 | 17:18
Právě to zapékám, názor sdělím až po konzumaci. Mojmír Benda 23. 8. 2007 | 10:36
To je nebe v hubě. Super. 2. 9. 2004 | 13:31
Recepty jsou fakt dobré,všechny. 11. 4. 2003 | 21:22

Další články z rubriky

3 skvělé polévky: Mrkvový krém, ukrajinský boršč, pórková se slaninou

3 skvělé polévky: Mrkvový krém, ukrajinský boršč, pórková se slaninou

Dnes | Hledáte ideální jídlo na pozdní večery na zahřátí a plné zeleniny? Polévky jsou v zimě jasnou…

5 tipů, jak zbavit domácnost přebytečných věcí

5 tipů, jak zbavit domácnost přebytečných věcí

Dnes | Zakopáváte doma o lyže, boby nebo sáně, knihovna přetéká a skříně praskají ve švech? Pokud nemáte…

Co je kapková závlaha? Ušetří vám peníze

Co je kapková závlaha? Ušetří vám peníze

Dnes | Zalévat pitnou vodou na zahradě je luxus. Ale jak ušetřit a přitom poskytnout rostlinám dostatek…

Hyacinty, šafrány, narcisy: Přivítejte jaro květinami!

Hyacinty, šafrány, narcisy: Přivítejte jaro květinami!

Včera | Pokud jsme začali s rychlením hyacintů, šafránů, narcisů nebo raných tulipánů včas, už v březnu…