Recept na lilek podle Kateřiny Dostálové

| Autor: Korzo | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

V politice jsou rivalkami - stojí na opačných stranách politického spektra. Kateřina Dostálová hájí v poslanecké sněmovně `barvy` ODS, Květoslava Čelišová KSČM. Něco ale společného přeci jenom mají. Kromě toho, že jsou ženy, které jsou na naší politické scéně stále spíše vzácností, je spojuje také kuchařské umění. Můžeme se o tom koneckonců přesvědčit. Svěřily se mám totiž se svými oblíbenými recepty.

Kateřina Dostálová - plněné lilky:
Stačí si jen připravit potřebné suroviny a řídit se jejím postupem: "Vezmeme fialový lilek, který překrojíme napůl, čímž vytvoříme dvě lodičky. Pro ozdobu ponecháme i stonek. Vydlabeme dřeň, kterou nakrájíme na kostičky a dusíme na pánvi se slaninou, salámem či klobásou, česnekem, cibulkou a strouhaným sýrem.
Touto směsí poté naplníme vytvořené lodičky. Vložíme do formy vymazané máslem a asi tři čtvrtě hodiny zapékáme. Pět minut před dokončením posypeme strouhaným sýrem.
Konzumujeme s lodičkou a stonkem. Podáváme s vařenými bramborami. V Řecku je plněný lilek předkládán coby předkrm bez přílohy," vysvětluje poslankyně.


Květoslava Čelišová - Naše kuře:
Tak tuhle pochoutku nazvala její rodina. "Kuře naporcujeme na menší části, osolíme a poklademe do zapékací misky. Celé zasypeme a zalijeme jednou skleničkou sterilovaného na kostičky nakrájeného celeru a deseti deky na kostičky nakrájené slaniny. Přiklopíme a dáme péct. Nepodléváme, pouze na závěr pečení zalijeme čtyřmi rozšlehanými vejci a dvěma smetanami na šlehání, nebo mlékem. Vznikne velmi pikantní nádivka, která je dobrá i studená," říká K. Čelišová.
Vynikající jsou také její kuřata na pivu a na zelí. "V prvním případě kuře rozporcujeme, osolíme a posypeme kořenící směsí nebo paprikou. Zalijeme jedním pivem. Nepodléváme, necháme péci do upečení. V druhém případě postupujeme obdobně, jen místo piva poklademe rozporcované, osolené a pokmínované kuře na vysypanou sklenici červeného nebo bílého sterilovaného zelí." (Korzo)

Komentáře

Komentářů celkem: 4
ten recept jeden je fakt supër ok 5. 3. 2009 | 17:18
Právě to zapékám, názor sdělím až po konzumaci. Mojmír Benda 23. 8. 2007 | 10:36
To je nebe v hubě. Super. 2. 9. 2004 | 13:31
Recepty jsou fakt dobré,všechny. 11. 4. 2003 | 21:22

Další články z rubriky

Nový katalog IKEA 2018: Tyto novinky nás zaujaly

Nový katalog IKEA 2018: Tyto novinky nás zaujaly

Dnes | Designové nádobí Backig, křeslo Koarp, komoda Visthus – to jsou jen tři kousky z nového katalogu…

Inspirace: Jak originálně ukládat hrnky v kuchyni

Inspirace: Jak originálně ukládat hrnky v kuchyni

Včera | Také máte doma spoustu různých hrnků, hrnečků a šálků? Pak určitě řešíte, kam je dát. Ve skříňkách…

Recepty na víkend: Tortily, salát a italské rizoto

Recepty na víkend: Tortily, salát a italské rizoto

Včera | Rozmýšlíte se, co vařit o víkendu, a nechcete českou klasiku, knedlíky, brambory, omáčky a vepřové?…

Tipy na podzimní květiny do truhlíku aneb Jak ozdobit balkón na podzim

Tipy na podzimní květiny do truhlíku aneb Jak ozdobit balkón na podzim

21. 9. | Balkón může být i na podzim plný květů, pokud nahradíme dožívající letničky výsadbou rostlin, které…