Recept na úžasný jahodový koláč | Zdroj: Marek Bartoš

Zdroj: Marek Bartoš

Recept na úžasný jahodový koláč

Existuje snad něco lepšího než tento ovocný dezert? Odpověď zní - dva takové. Tady je základní recept. Zbytek už je na vás.

Křehký koláč s jahodami

1 koláč o Ø 28 cm

Příprava: 10 minut

Těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • 1/2 lžičky soli
  • 4 lžíce krupicového cukru
  • 2 vejce

Náplň:

  • 250 g mascarpone
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 500 g jahod

Do mísy prosejte mouku, přidejte na kostičky pokrájené máslo, sůl, cukr, vejce a 3 lžíce studené vody. Rychle zpracujte v těsto. Zabalte do fólie a dejte aspoň na hodinu do ledničky.

Rozválejte a pomocí válečku přemístěte do koláčové formy. Těsto propíchejte vidličkou a v troubě předehřáté na 160 °C pečte asi 30 minut, až zpevní a lehce zezlátne.

Na krém smíchejte mascarpone s cukrem a dotuha ušlehanou smetanou. Krémem potřete vychladlý korpus a poklaďte omytými pokrájenými jahodami. Můžete je ještě lehce poprášit moučkovým cukrem.

Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 6/2013.

Už ve středu se můžete těšit na další recepty z lahodných jahod!

Doporučujeme

Články odjinud