Recept na víkend: Čokoládový dort

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Máte rádi čokoládu? Pak určitě zkuste upéct tento dort, který v sobě snoubí bohatou chuť čokolády s lehkou chutí čerstvého ovoce.

Recept na víkend: Čokoládový dort

Čokoládový dort

forma o ø 20 cm - příprava: 140 minut

* 115 g másla
* 200 g čokolády na vaření
* 275 g krupicového cukru
* 2 vejce
* 350 g hladké mouky
* 2 lžičky prášku do pečiva
* 1 lžička sody
* tuk a mouka na formu

NÁPLŇ:
* 400 g čokolády na vaření
* 225 g másla
* 5 lžic koňaku
* 5 lžic malinové marmelády

ZDOBENÍ:
* 2 dl smetany 33%
* 200 g čokolády na vaření
* 0,5 dl koňaku
* čokoládové hobliny
* čerstvé ovoce

V hrnci zahřejte máslo, čokoládu a 1,5 dl vody a promíchejte. Odstavte, vmíchejte cukr a do vlažné, ale ještě tekuté směsi vmíchejte žloutky, mouku a prášek do pečiva i sodu. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a zapracujte ho do těsta. To vlijte do vymazané a vysypané formy a pečte v předehřáté troubě na 180 °C.

Mezitím si připravte náplň: čokoládu rozpusťte s máslem a 4 lžícemi koňaku. Zbytek koňaku rozmíchejte s marmeládou. Upečený dort nechte alespoň 10 minut chladnout ve formě, pak ho vyjměte a nechte vychladnout.

Korpus prořízněte na čtyři části a každou z nich potřete ochucenou marmeládou. Do čisté formy vložte spodek korpusu, potřete jej rovnoměrně polovinou náplně, překryjte dalším dílem korpusu, potřete zbytkem náplně, postup zopakujte a vše zakryjte poslední částí. Dort vložte na 6 hodin do ledničky.

Smetanu zahřejte, rozpusťte v ní čokoládu a přilijte koňak. Vychlaďte a ušlehejte. Dort ozdobte krémem, čokoládovými hoblinami a ovocem.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 11/2013.

Čtěte také

Čokoládové potěšení. Tohle jsou ty nejlepší recepty!

Čokoládové potěšení. Tohle jsou ty nejlepší recepty!

11. 2. 2016 | Žádná jiná pochoutka se nemůže pochlubit takovou světovou popularitou jako právě čokoláda.…

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Další články z rubriky

Trvalkové záhony tón v tónu aneb Přehled modrých trvalek

Trvalkové záhony tón v tónu aneb Přehled modrých trvalek

Včera | Vytrvalé rostliny vydrží na stanovišti řadu let, ale některé časem ztratí původní tvar nebo…

INSPIRACE: Nejkrásnější dětské pokoje pro malé i větší holky

INSPIRACE: Nejkrásnější dětské pokoje pro malé i větší holky

19. 8. | Chystáte se dceři zařídit nový pokojíček nebo proměnit ten stávající, ale stále nemáte představu,…

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

18. 8. | Patří k nejoblíbenějším květinám. Jsou ozdobou každé zahrady, nádherně působí ve váze. Věděli jste…

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

17. 8. | Vyvýšené záhony s vhodnou výškou a šířkou mají mnoho výhod: Jsou estetické a nekonečně variabilní,…