Recept na víkend: Čokoládový dort

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Máte rádi čokoládu? Pak určitě zkuste upéct tento dort, který v sobě snoubí bohatou chuť čokolády s lehkou chutí čerstvého ovoce.

Recept na víkend: Čokoládový dort

Čokoládový dort

forma o ø 20 cm - příprava: 140 minut

* 115 g másla
* 200 g čokolády na vaření
* 275 g krupicového cukru
* 2 vejce
* 350 g hladké mouky
* 2 lžičky prášku do pečiva
* 1 lžička sody
* tuk a mouka na formu

NÁPLŇ:
* 400 g čokolády na vaření
* 225 g másla
* 5 lžic koňaku
* 5 lžic malinové marmelády

ZDOBENÍ:
* 2 dl smetany 33%
* 200 g čokolády na vaření
* 0,5 dl koňaku
* čokoládové hobliny
* čerstvé ovoce

V hrnci zahřejte máslo, čokoládu a 1,5 dl vody a promíchejte. Odstavte, vmíchejte cukr a do vlažné, ale ještě tekuté směsi vmíchejte žloutky, mouku a prášek do pečiva i sodu. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a zapracujte ho do těsta. To vlijte do vymazané a vysypané formy a pečte v předehřáté troubě na 180 °C.

Mezitím si připravte náplň: čokoládu rozpusťte s máslem a 4 lžícemi koňaku. Zbytek koňaku rozmíchejte s marmeládou. Upečený dort nechte alespoň 10 minut chladnout ve formě, pak ho vyjměte a nechte vychladnout.

Korpus prořízněte na čtyři části a každou z nich potřete ochucenou marmeládou. Do čisté formy vložte spodek korpusu, potřete jej rovnoměrně polovinou náplně, překryjte dalším dílem korpusu, potřete zbytkem náplně, postup zopakujte a vše zakryjte poslední částí. Dort vložte na 6 hodin do ledničky.

Smetanu zahřejte, rozpusťte v ní čokoládu a přilijte koňak. Vychlaďte a ušlehejte. Dort ozdobte krémem, čokoládovými hoblinami a ovocem.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 11/2013.

Čtěte také

Čokoládové potěšení. Tohle jsou ty nejlepší recepty!

Čokoládové potěšení. Tohle jsou ty nejlepší recepty!

11. 2. 2016 | Žádná jiná pochoutka se nemůže pochlubit takovou světovou popularitou jako právě čokoláda.…

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Další články z rubriky

Triky našich babiček: Jak snadno a rychle vyčistit připálené hrnce a pekáče

Triky našich babiček: Jak snadno a rychle vyčistit připálené hrnce a pekáče

Včera | Stačí jen chvilka nepozornosti během vaření či ohřívání a dno kastrolu pokryje hnědá až černá…

Je meloun ovoce, nebo zelenina? Plus jak vybrat fakt zralý meloun

Je meloun ovoce, nebo zelenina? Plus jak vybrat fakt zralý meloun

25. 7. | Meloun je nadupaný vitamíny a minerály, přitom má navzdory své sladké chuti minimum kalorií. Skvěle…

Nenáročná pokojovka kalízie je zázrak: Skvělá proti rakovině i alergiím

Nenáročná pokojovka kalízie je zázrak: Skvělá proti rakovině i alergiím

23. 7. | Léčitelé kalízii považují za téměř zázračnou bylinu a světové výzkumy jim dávají za pravdu. Téměř…

Voňavý chléb i křupavé housky aneb Jak vybrat domácí pekárnu

Voňavý chléb i křupavé housky aneb Jak vybrat domácí pekárnu

22. 7. | Milujete čerstvé křupavé pečivo, ale nemáte čas ani chuť chodit po ránu do pekárny? Pořiďte si…