Máte rádi čokoládu? Pak určitě zkuste upéct tento dort, který v sobě snoubí bohatou chuť čokolády s lehkou chutí čerstvého ovoce.
Čokoládový dort
forma o ø 20 cm - příprava: 140 minut
- 115 g másla
- 200 g čokolády na vaření
- 275 g krupicového cukru
- 2 vejce
- 350 g hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička sody
- tuk a mouka na formu
NÁPLŇ:
- 400 g čokolády na vaření
- 225 g másla
- 5 lžic koňaku
- 5 lžic malinové marmelády
ZDOBENÍ:
- 2 dl smetany 33%
- 200 g čokolády na vaření
- 0,5 dl koňaku
- čokoládové hobliny
- čerstvé ovoce
V hrnci zahřejte máslo, čokoládu a 1,5 dl vody a promíchejte. Odstavte, vmíchejte cukr a do vlažné, ale ještě tekuté směsi vmíchejte žloutky, mouku a prášek do pečiva i sodu. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a zapracujte ho do těsta. To vlijte do vymazané a vysypané formy a pečte v předehřáté troubě na 180 °C.
Mezitím si připravte náplň: čokoládu rozpusťte s máslem a 4 lžícemi koňaku. Zbytek koňaku rozmíchejte s marmeládou. Upečený dort nechte alespoň 10 minut chladnout ve formě, pak ho vyjměte a nechte vychladnout.
Korpus prořízněte na čtyři části a každou z nich potřete ochucenou marmeládou. Do čisté formy vložte spodek korpusu, potřete jej rovnoměrně polovinou náplně, překryjte dalším dílem korpusu, potřete zbytkem náplně, postup zopakujte a vše zakryjte poslední částí. Dort vložte na 6 hodin do ledničky.
Smetanu zahřejte, rozpusťte v ní čokoládu a přilijte koňak. Vychlaďte a ušlehejte. Dort ozdobte krémem, čokoládovými hoblinami a ovocem.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 11/2013.