Recept na víkend: Čokoládový dort

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Máte rádi čokoládu? Pak určitě zkuste upéct tento dort, který v sobě snoubí bohatou chuť čokolády s lehkou chutí čerstvého ovoce.

Recept na víkend: Čokoládový dort

Čokoládový dort

forma o ø 20 cm - příprava: 140 minut

* 115 g másla
* 200 g čokolády na vaření
* 275 g krupicového cukru
* 2 vejce
* 350 g hladké mouky
* 2 lžičky prášku do pečiva
* 1 lžička sody
* tuk a mouka na formu

NÁPLŇ:
* 400 g čokolády na vaření
* 225 g másla
* 5 lžic koňaku
* 5 lžic malinové marmelády

ZDOBENÍ:
* 2 dl smetany 33%
* 200 g čokolády na vaření
* 0,5 dl koňaku
* čokoládové hobliny
* čerstvé ovoce

V hrnci zahřejte máslo, čokoládu a 1,5 dl vody a promíchejte. Odstavte, vmíchejte cukr a do vlažné, ale ještě tekuté směsi vmíchejte žloutky, mouku a prášek do pečiva i sodu. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a zapracujte ho do těsta. To vlijte do vymazané a vysypané formy a pečte v předehřáté troubě na 180 °C.

Mezitím si připravte náplň: čokoládu rozpusťte s máslem a 4 lžícemi koňaku. Zbytek koňaku rozmíchejte s marmeládou. Upečený dort nechte alespoň 10 minut chladnout ve formě, pak ho vyjměte a nechte vychladnout.

Korpus prořízněte na čtyři části a každou z nich potřete ochucenou marmeládou. Do čisté formy vložte spodek korpusu, potřete jej rovnoměrně polovinou náplně, překryjte dalším dílem korpusu, potřete zbytkem náplně, postup zopakujte a vše zakryjte poslední částí. Dort vložte na 6 hodin do ledničky.

Smetanu zahřejte, rozpusťte v ní čokoládu a přilijte koňak. Vychlaďte a ušlehejte. Dort ozdobte krémem, čokoládovými hoblinami a ovocem.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 11/2013.

Čtěte také

Čokoládové potěšení. Tohle jsou ty nejlepší recepty!

Čokoládové potěšení. Tohle jsou ty nejlepší recepty!

11. 2. 2016 | Žádná jiná pochoutka se nemůže pochlubit takovou světovou popularitou jako právě čokoláda.…

Čokoládové potěšení. Vyzkoušejte ty nejlepší recepty!

Čokoládové potěšení. Vyzkoušejte ty nejlepší recepty!

4. 3. 2015 | Pokud se vám chladné počasí dostalo až příliš pod kůži, neváhejte a ohřejte se na chvíli u plotny.…

Další články z rubriky

Jak využít slupky z pomeranče: Na boty, hmyz i při úklidu

Jak využít slupky z pomeranče: Na boty, hmyz i při úklidu

Včera | Šťavnaté, chutné a plné vitamínů. Pomeranče jsou nejoblíbenějším jižním ovocem. Konzumujeme je jen…

Co je kapková závlaha? Ušetří vám peníze

Co je kapková závlaha? Ušetří vám peníze

23. 2. | Zalévat pitnou vodou na zahradě je luxus. Ale jak ušetřit a přitom poskytnout rostlinám dostatek…

3 skvělé polévky: Mrkvový krém, ukrajinský boršč, pórková se slaninou

3 skvělé polévky: Mrkvový krém, ukrajinský boršč, pórková se slaninou

22. 2. | Hledáte ideální jídlo na pozdní večery na zahřátí a plné zeleniny? Polévky jsou v zimě jasnou…

5 tipů, jak zbavit domácnost přebytečných věcí

5 tipů, jak zbavit domácnost přebytečných věcí

22. 2. | Zakopáváte doma o lyže, boby nebo sáně, knihovna přetéká a skříně praskají ve švech? Pokud nemáte…