Recept na víkend: Domácí malinové koblihy

| Autor: Tomáš Babinec | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Přemýšlíte jakým moučníkem potěšíte rodinu? Co zkusit domácí koblihy? Příprava sice není úplně snadná, ale ten výsledek za to určitě stojí!

Recept na víkend: Domácí malinové koblihy

Domácí malinové koblihy

16 menších koblih příprava: 55 minut + kynutí

2 lžičky sušeného droždí

125 ml polotučného mléka

2 lžíce krupicového cukru

50 g másla

340 g hladké mouky + na zpracování těsta

2 vejce

olej na smažení

moučkový cukr na obalení

malinový džem

Do misky dejte mírně teplé mléko, lžíci vlažné vody, lžíci cukru a droždí. Kvásek zakryjte utěrkou a nechte asi 10 minut odstát, aby vzešel. Pak ho zapracujte do mouky, přidejte rozpuštěné máslo, vejce a zbývající cukr. Promíchejte a na pomoučněném vále vypracujte těsto. Pokud se lepí, přidejte trochu mouky.

Hladké těsto dejte do olejem vytřené misky a nechte vykynout na teplém místě. Potom ho přeneste na pomoučněný vál, propracujte a rozdělte na dvě části. Ty postupně vyválejte na tloušťku asi 1 cm.

K plnění koblih potřebujete dvě vykrajovátka, jedno větší a jedno menší. Dobře poslouží i skleničky. Větším vykrajovátkem naznačte na vyváleném plátu těsta kolečka a polovinu z nich i vykrojte. Na naznačená kolečka dejte lžičku džemu, přikryjte vykrojeným kolečkem, trochu přitlačte okraje a opatrně vykrojte menším vykrajovátkem či sklenicí. Těsto, které zůstane z vykrojených koleček, znovu zpracujte stejným způsobem.

Hotové koblihy uložte na pomoučněný vál, zakryjte utěrkou a nechte ještě 30 minut kynout. V pánvi rozpalte tolik oleje, aby se koblihy z poloviny ponořily a smažte je tak, aby se nedotýkaly. Když jsou mírně zlaté, otočte je a smažte z druhé strany. Hotové koblihy dejte na papírový ubrousek, který z nich odsaje přebytečný olej. Mírně vychladlé koblihy obalte v moučkovém cukru a podávejte.

Článek vyšel v časopise Food

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Inspirace: Jak originálně ukládat hrnky v kuchyni

Inspirace: Jak originálně ukládat hrnky v kuchyni

Dnes | Také máte doma spoustu různých hrnků, hrnečků a šálků? Pak určitě řešíte, kam je dát. Ve skříňkách…

Recepty na víkend: Tortily, salát a italské rizoto

Recepty na víkend: Tortily, salát a italské rizoto

Dnes | Rozmýšlíte se, co vařit o víkendu, a nechcete českou klasiku, knedlíky, brambory, omáčky a vepřové?…

Tipy na podzimní květiny do truhlíku aneb Jak ozdobit balkón na podzim

Tipy na podzimní květiny do truhlíku aneb Jak ozdobit balkón na podzim

Včera | Balkón může být i na podzim plný květů, pokud nahradíme dožívající letničky výsadbou rostlin, které…

Jak vybrat sušičku na sušení hub, ovoce i zeleniny

Jak vybrat sušičku na sušení hub, ovoce i zeleniny

20. 9. | Přemýšlíte, jak nejlépe zpracovat nasbírané houby, úrodu ovoce a zeleniny tak, abyste si na nich…