Recept na víkend: Domácí malinové koblihy

Recept na víkend: Domácí malinové koblihy

Přemýšlíte jakým moučníkem potěšíte rodinu? Co zkusit domácí koblihy? Příprava sice není úplně snadná, ale ten výsledek za to určitě stojí!

Domácí malinové koblihy

16 menších koblih

příprava: 55 minut + kynutí

2 lžičky sušeného droždí

125 ml polotučného mléka

2 lžíce krupicového cukru

50 g másla

340 g hladké mouky + na zpracování těsta

2 vejce

olej na smažení

moučkový cukr na obalení

malinový džem

Do misky dejte mírně teplé mléko, lžíci vlažné vody, lžíci cukru a droždí. Kvásek zakryjte utěrkou a nechte asi 10 minut odstát, aby vzešel. Pak ho zapracujte do mouky, přidejte rozpuštěné máslo, vejce a zbývající cukr. Promíchejte a na pomoučněném vále vypracujte těsto. Pokud se lepí, přidejte trochu mouky.

Hladké těsto dejte do olejem vytřené misky a nechte vykynout na teplém místě. Potom ho přeneste na pomoučněný vál, propracujte a rozdělte na dvě části. Ty postupně vyválejte na tloušťku asi 1 cm.

K plnění koblih potřebujete dvě vykrajovátka, jedno větší a jedno menší. Dobře poslouží i skleničky. Větším vykrajovátkem naznačte na vyváleném plátu těsta kolečka a polovinu z nich i vykrojte. Na naznačená kolečka dejte lžičku džemu, přikryjte vykrojeným kolečkem, trochu přitlačte okraje a opatrně vykrojte menším vykrajovátkem či sklenicí. Těsto, které zůstane z vykrojených koleček, znovu zpracujte stejným způsobem.

Hotové koblihy uložte na pomoučněný vál, zakryjte utěrkou a nechte ještě 30 minut kynout. V pánvi rozpalte tolik oleje, aby se koblihy z poloviny ponořily a smažte je tak, aby se nedotýkaly. Když jsou mírně zlaté, otočte je a smažte z druhé strany. Hotové koblihy dejte na papírový ubrousek, který z nich odsaje přebytečný olej. Mírně vychladlé koblihy obalte v moučkovém cukru a podávejte.

Článek vyšel v časopise Food

Doporučujeme

Články odjinud