Recept na víkend: Domácí malinové koblihy

| Autor: Tomáš Babinec | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Přemýšlíte jakým moučníkem potěšíte rodinu? Co zkusit domácí koblihy? Příprava sice není úplně snadná, ale ten výsledek za to určitě stojí!

Recept na víkend: Domácí malinové koblihy

Domácí malinové koblihy

16 menších koblih příprava: 55 minut + kynutí

2 lžičky sušeného droždí

125 ml polotučného mléka

2 lžíce krupicového cukru

50 g másla

340 g hladké mouky + na zpracování těsta

2 vejce

olej na smažení

moučkový cukr na obalení

malinový džem

Do misky dejte mírně teplé mléko, lžíci vlažné vody, lžíci cukru a droždí. Kvásek zakryjte utěrkou a nechte asi 10 minut odstát, aby vzešel. Pak ho zapracujte do mouky, přidejte rozpuštěné máslo, vejce a zbývající cukr. Promíchejte a na pomoučněném vále vypracujte těsto. Pokud se lepí, přidejte trochu mouky.

Hladké těsto dejte do olejem vytřené misky a nechte vykynout na teplém místě. Potom ho přeneste na pomoučněný vál, propracujte a rozdělte na dvě části. Ty postupně vyválejte na tloušťku asi 1 cm.

K plnění koblih potřebujete dvě vykrajovátka, jedno větší a jedno menší. Dobře poslouží i skleničky. Větším vykrajovátkem naznačte na vyváleném plátu těsta kolečka a polovinu z nich i vykrojte. Na naznačená kolečka dejte lžičku džemu, přikryjte vykrojeným kolečkem, trochu přitlačte okraje a opatrně vykrojte menším vykrajovátkem či sklenicí. Těsto, které zůstane z vykrojených koleček, znovu zpracujte stejným způsobem.

Hotové koblihy uložte na pomoučněný vál, zakryjte utěrkou a nechte ještě 30 minut kynout. V pánvi rozpalte tolik oleje, aby se koblihy z poloviny ponořily a smažte je tak, aby se nedotýkaly. Když jsou mírně zlaté, otočte je a smažte z druhé strany. Hotové koblihy dejte na papírový ubrousek, který z nich odsaje přebytečný olej. Mírně vychladlé koblihy obalte v moučkovém cukru a podávejte.

Článek vyšel v časopise Food

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Rostou! Vyzkoušejte podzimní recepty z hub

Rostou! Vyzkoušejte podzimní recepty z hub

24. 9. | 3 | Máte rádi houbaření? Pak se jistě radujete, že je tu stále období, kdy rostou. Pro zajímavé druhy…

Jak pěstovat vavřín neboli bobkový list

Jak pěstovat vavřín neboli bobkový list

24. 9. | Pěstovat jej můžeme i doma, nejen jako stálezelenou rostlinu, ale dobře usušené listy využijeme i v…

Nový katalog IKEA 2018: Tyto novinky nás zaujaly

Nový katalog IKEA 2018: Tyto novinky nás zaujaly

23. 9. | Designové nádobí Backig, křeslo Koarp, komoda Visthus – to jsou jen tři kousky z nového katalogu…

Inspirace: Jak originálně ukládat hrnky v kuchyni

Inspirace: Jak originálně ukládat hrnky v kuchyni

22. 9. | Také máte doma spoustu různých hrnků, hrnečků a šálků? Pak určitě řešíte, kam je dát. Ve skříňkách…