Recept na víkend: Dýňový koláč s karamelizovanou cibulkou a sýrem s modrou plísní

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Nastala dýňová sezóna, a tak přinášíme inspiraci, jak s tímto plodem v kuchyni naložit. Dýňový koláč podle foodblogerky Jany Klinkovské vám určitě zachutná!

Recept na víkend: Dýňový koláč s karamelizovanou cibulkou a sýrem s modrou plísní

Dýňový koláč s karamelizovanou cibulkou a sýrem s modrou plísní

4–6 porcí - příprava: 90 minut + chlazení těsta

* 180 g hladké mouky
* 100 g studeného másla
* 1 vejce
* 1 lžíce olivového oleje
* 6 cibulí, nakrájených na tenké plátky
* 50 g hnědého cukru
* 1/2 menší dýně, nakrájené na malé kostičky
* sůl a pepř
* fazole na zatížení těsta
* 100 g sýra s modrou plísní
* šalvěj
* 4 lžíce smetany ke šlehání

V misce smíchejte mouku, máslo, vejce a špetku soli a vypracujte těsto. Zabalte je do potravinové fólie a aspoň na půl hodiny dejte do ledničky zachladit.

Na pánvi rozehřejte olej, přidejte cibuli a nechte zesklovatět. Pak přidejte cukr a za stálého míchání opékejte asi 15 minut. Dýni osolte, opepřete a pečte v troubě předehřáté na 200 °C.

Ztuhlé těsto rozválejte na pomoučněném válu a opatrně přeneste do koláčové formy. Zatižte fazolemi na pečicím papíru a pečte v troubě 15 minut. Poté fazole s pečicím papírem odstraňte a dopékejte ještě 5 minut.

Ve větší misce smíchejte dýni, cibuli, rozdrobený sýr, lžíci šalvěje a smetanu. Tuto směs nalijte na předpečené těsto a pečte dalších 30 minut.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 9/2013.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

INSPIRACE: Nejkrásnější dětské pokoje pro malé i větší holky

INSPIRACE: Nejkrásnější dětské pokoje pro malé i větší holky

Dnes | Chystáte se dceři zařídit nový pokojíček nebo proměnit ten stávající, ale stále nemáte představu,…

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

Včera | Patří k nejoblíbenějším květinám. Jsou ozdobou každé zahrady, nádherně působí ve váze. Věděli jste…

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

17. 8. | Vyvýšené záhony s vhodnou výškou a šířkou mají mnoho výhod: Jsou estetické a nekonečně variabilní,…

Neotřelé recepty na zahradní párty

Neotřelé recepty na zahradní párty

16. 8. | Chcete se u grilu blýsknout před přáteli zajímavými recepty? Krásným letním víkendům už je skoro…