Recept na víkend: Kuřecí paličky na medu a karotkové šťávě

| Autor: Jitka Rákosníková | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Rychlená mrkev – karotka vnese svou zářivou barvou do kuchyně svěžest a teplo. Tahle křupavá zelenina je příslovečně zdravá, ale hlavně: v jídle je to opravdová celebrita!

Kdybyste si mrkev kupovali někde na středověkém tržišti, možná že by vůbec nebyla oranžová. Původní druhy Daucus carota totiž byly spíš načervenalé až nafialovělé nebo také (bělavě) žluté – a dokonce i černé. Z posledně jmenované prý pak v 17. století Nizozemci vyšlechtili dnešní, sytě oranžový kultivar. Barva je typická pro vysoký obsah karotenu, provitaminu A, který je vysoce prospěšný zejména pro zdraví očí a pokožky. Původ mrkve hledejme v dnešním Afghánistánu, Íránu a Pákistánu. Odtud se rozšířila nejprve do Indie, ve 12. století pak do Evropy.

Zdraví z přírody

Mrkev se používá v léčitelství jako močopudný a projímavý prostředek, při šerosleposti, močových kamenech a revmatických zánětech kloubů. Šťáva z kořene pomáhá také při ischemické chorobě srdeční. Mrkev obsahuje důležitou vlákninu a podporuje vylučování cholesterolu z těla.

Nedávno bylo také zjištěno, že látka falkarinol, obsažená v mrkvi, může zabraňovat rozvoji rakoviny.

Pečené mrkvičky na pomerančích podle Jamieho Olivera

Příprava: 30 minut

Na 4 porce:
* 500 g mrkve
* 1 lžíce krupicového cukru
* 3 lžíce másla
* hrst čerstvých bylinek
* 1 pomeranč
* několik stroužků česneku
* drcený římský kmín
* sůl a pepř na dochucení

Karotky vložte do osolené vody se lžící cukru, kouskem másla a hrstí bylinek (svázaných provázkem) a asi 10 minut povařte. Pomeranč rozkrojte na osminky a přidejte je do vody spolu se stroužky česneku a kmínem, vařte ještě 5 minut.

Povařené karotky sceďte, odstraňte bylinky a většinu pomeranče. Česnek vymáčkněte ze slupky, vše rozložte do pekáče, poklaďte zbylým máslem a krátce, asi 10 minut, zapečte. Podávejte jako přílohu ke kuřecím paličkám (recept následuje) nebo jako lehké samostatné jídlo, doplněné bílým pečivem.

Kuřecí paličky na medu a karotkové šťávě

Příprava: 40 minut

Na 4 porce:
* 12 kuřecích paliček
* olivový olej
* 250 ml karotkové šťávy
* několik lžic medu
* sůl a pepř na dochucení

Kuřecí maso opláchněte a osušte. Osolte, opepřete, zakapejte olivovým olejem. Vložte v pekáči do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 30 minut, až bude maso měkké a kůžička hezky zezlátne.

V závěru potírejte trochou medu promíchaného s karotkovou šťávou – paličky získají krásnou barvu i chuť.

Med se na potírání pečené drůbeže používá dost často. Dodá jí výbornou chuť, lesk i barvu. Přidání karotkové šťávy tento efekt ještě podpoří. Při pečení jak med, tak šťáva zkaramelizují.

Další lahodné recepty z karotky najdete v časopise F.O.O.D. 3/2013.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Udělejte dětem radost: Pořiďte jim zahradní nábytek

Udělejte dětem radost: Pořiďte jim zahradní nábytek

Dnes | Ne, vůbec to není luxus pořídit dítěti na zahradu vlastní stůl a lavici nebo houpačku. Nebudete se…

Kde ubytovat návštěvu: Pořiďte si levnou rozkládací pohovku

Kde ubytovat návštěvu: Pořiďte si levnou rozkládací pohovku

Včera | Praktická malá sedačka, která se dá rozložit i na spaní, nemusí být nutně drahá. Pořídit se dá…

Barvy na zahrádce i na talíři: Objevte mangold

Barvy na zahrádce i na talíři: Objevte mangold

23. 5. | Mangold je jemná a nejdéle známá listová zelenina na světě, na které si labužnicky pochutnávali už…

Neviditelné smutnice: Dejte se do boje se škůdci!

Neviditelné smutnice: Dejte se do boje se škůdci!

21. 5. | Právě nyní si často s novým substrátem na přesazení pokojových květin přineseme smutnice, které…