Recept na víkend: Kuřecí paličky na medu a karotkové šťávě

| Autor: Jitka Rákosníková | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Rychlená mrkev – karotka vnese svou zářivou barvou do kuchyně svěžest a teplo. Tahle křupavá zelenina je příslovečně zdravá, ale hlavně: v jídle je to opravdová celebrita!

Kdybyste si mrkev kupovali někde na středověkém tržišti, možná že by vůbec nebyla oranžová. Původní druhy Daucus carota totiž byly spíš načervenalé až nafialovělé nebo také (bělavě) žluté – a dokonce i černé. Z posledně jmenované prý pak v 17. století Nizozemci vyšlechtili dnešní, sytě oranžový kultivar. Barva je typická pro vysoký obsah karotenu, provitaminu A, který je vysoce prospěšný zejména pro zdraví očí a pokožky. Původ mrkve hledejme v dnešním Afghánistánu, Íránu a Pákistánu. Odtud se rozšířila nejprve do Indie, ve 12. století pak do Evropy.

Zdraví z přírody

Mrkev se používá v léčitelství jako močopudný a projímavý prostředek, při šerosleposti, močových kamenech a revmatických zánětech kloubů. Šťáva z kořene pomáhá také při ischemické chorobě srdeční. Mrkev obsahuje důležitou vlákninu a podporuje vylučování cholesterolu z těla.

Nedávno bylo také zjištěno, že látka falkarinol, obsažená v mrkvi, může zabraňovat rozvoji rakoviny.

Pečené mrkvičky na pomerančích podle Jamieho Olivera

Příprava: 30 minut

Na 4 porce:
* 500 g mrkve
* 1 lžíce krupicového cukru
* 3 lžíce másla
* hrst čerstvých bylinek
* 1 pomeranč
* několik stroužků česneku
* drcený římský kmín
* sůl a pepř na dochucení

Karotky vložte do osolené vody se lžící cukru, kouskem másla a hrstí bylinek (svázaných provázkem) a asi 10 minut povařte. Pomeranč rozkrojte na osminky a přidejte je do vody spolu se stroužky česneku a kmínem, vařte ještě 5 minut.

Povařené karotky sceďte, odstraňte bylinky a většinu pomeranče. Česnek vymáčkněte ze slupky, vše rozložte do pekáče, poklaďte zbylým máslem a krátce, asi 10 minut, zapečte. Podávejte jako přílohu ke kuřecím paličkám (recept následuje) nebo jako lehké samostatné jídlo, doplněné bílým pečivem.

Kuřecí paličky na medu a karotkové šťávě

Příprava: 40 minut

Na 4 porce:
* 12 kuřecích paliček
* olivový olej
* 250 ml karotkové šťávy
* několik lžic medu
* sůl a pepř na dochucení

Kuřecí maso opláchněte a osušte. Osolte, opepřete, zakapejte olivovým olejem. Vložte v pekáči do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 30 minut, až bude maso měkké a kůžička hezky zezlátne.

V závěru potírejte trochou medu promíchaného s karotkovou šťávou – paličky získají krásnou barvu i chuť.

Med se na potírání pečené drůbeže používá dost často. Dodá jí výbornou chuť, lesk i barvu. Přidání karotkové šťávy tento efekt ještě podpoří. Při pečení jak med, tak šťáva zkaramelizují.

Další lahodné recepty z karotky najdete v časopise F.O.O.D. 3/2013.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

Jak uplést vánočku

Jak uplést vánočku

20. 12. 2017 | Pleténka, húska, calta, pletenice, štědrovka či štědrovnice. Tak se dříve nazývala vánočka a péct…

Červené zelí je dokonalý životabudič. 4 originální recepty

Červené zelí je dokonalý životabudič. 4 originální recepty

30. 10. 2017 | Využíváte v kuchyni často bílé zelí? Děláte dobře, ale ještě lépe uděláte, když si pozvete domů…

Další články z rubriky

Kuchyňské trendy pro rok 2018. Podívejte se, co právě letí

Kuchyňské trendy pro rok 2018. Podívejte se, co právě letí

Dnes | Nové trendy vládnou nejen módě, ale i interiérovému designu. Přední světoví výrobci nábytku…

5 jednoduchých rychlých večeří pro každý den

5 jednoduchých rychlých večeří pro každý den

Včera | Lámete si každý večer hlavu s tím, co udělat rychlého a snadného pro rodinu, aby byla stoprocentě…

Vypěstujte si angínovník: Vyléčí nejen bolest v krku

Vypěstujte si angínovník: Vyléčí nejen bolest v krku

14. 1. | Nejenže nahradí předražené pilulky, sáčky pro přípravu horkých nápojů a sirupy z lékárny, ale…

Nač nesmíte zapomenout, když plánujete zahradu

Nač nesmíte zapomenout, když plánujete zahradu

13. 1. | Zimní měsíce představují ideální dobu pro plánování podoby zahrady nebo jejích změn. Co byste si…