Recept na víkend: Listový koláč s houbami

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Tenhle koláč je perfektní pro chvíle, kdy přijde návštěva a vy chcete nabídnout jen něco menšího, ale zajímavého.

Recept na víkend: Listový koláč s houbami

Listový koláč s houbami

forma o ø 24 cm - příprava: 45 minut

* 250 g listového těsta
* oříšek másla
* 100 g slaniny
* 1 feferonka (nemusí být)
* 1–2 stroužky česneku
* 250 g čerstvých hub (nejlépe lesních, ale mohou být i žampiony)
* 200 ml smetany 12%
* 3 vejce
* 100 g nastrouhaného eidamu
* několik snítek tymiánu
* špetka muškátového oříšku
* sůl a mletý pepř

Předehřejte troubu na 190 °C. Těsto rozválejte na kruhový plát, vyložte jím formu, na několika místech je na dně propíchejte vidličkou a dejte na 5 minut předpéct do trouby.

Mezitím na kousku másla opečte nakrájenou slaninu s nakrájenou feferonkou a česnekem, přidejte houby a chvilku je poduste.

Houbovou směs smíchejte se smetanou, vejci a sýrem, ochuťte ji tymiánem, kořením a solí a nalijte do předpečeného korpusu. Formu vložte do trouby a pečte asi 20 minut, až se náplň zpevní a okraje zezlátnou.


Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 10/2013. Autorem receptu je Jakub Klimeš.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Jak pěstovat banánovník: Potřebuje spoustu světla!

Jak pěstovat banánovník: Potřebuje spoustu světla!

26. 2. | Banánovník se běžně pěstuje doma jako pokojová rostlina, ale někdy nepřežije ani do období kvetení.…

Jak využít slupky z pomeranče: Na boty, hmyz i při úklidu

Jak využít slupky z pomeranče: Na boty, hmyz i při úklidu

25. 2. | Šťavnaté, chutné a plné vitamínů. Pomeranče jsou nejoblíbenějším jižním ovocem. Konzumujeme je jen…

Co je kapková závlaha? Ušetří vám peníze

Co je kapková závlaha? Ušetří vám peníze

23. 2. | Zalévat pitnou vodou na zahradě je luxus. Ale jak ušetřit a přitom poskytnout rostlinám dostatek…

3 skvělé polévky: Mrkvový krém, ukrajinský boršč, pórková se slaninou

3 skvělé polévky: Mrkvový krém, ukrajinský boršč, pórková se slaninou

22. 2. | Hledáte ideální jídlo na pozdní večery na zahřátí a plné zeleniny? Polévky jsou v zimě jasnou…