Recept na víkend: Listový koláč s houbami

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Tenhle koláč je perfektní pro chvíle, kdy přijde návštěva a vy chcete nabídnout jen něco menšího, ale zajímavého.

Recept na víkend: Listový koláč s houbami

Listový koláč s houbami

forma o ø 24 cm - příprava: 45 minut

* 250 g listového těsta
* oříšek másla
* 100 g slaniny
* 1 feferonka (nemusí být)
* 1–2 stroužky česneku
* 250 g čerstvých hub (nejlépe lesních, ale mohou být i žampiony)
* 200 ml smetany 12%
* 3 vejce
* 100 g nastrouhaného eidamu
* několik snítek tymiánu
* špetka muškátového oříšku
* sůl a mletý pepř

Předehřejte troubu na 190 °C. Těsto rozválejte na kruhový plát, vyložte jím formu, na několika místech je na dně propíchejte vidličkou a dejte na 5 minut předpéct do trouby.

Mezitím na kousku másla opečte nakrájenou slaninu s nakrájenou feferonkou a česnekem, přidejte houby a chvilku je poduste.

Houbovou směs smíchejte se smetanou, vejci a sýrem, ochuťte ji tymiánem, kořením a solí a nalijte do předpečeného korpusu. Formu vložte do trouby a pečte asi 20 minut, až se náplň zpevní a okraje zezlátnou.


Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 10/2013. Autorem receptu je Jakub Klimeš.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

20. 9. | K podzimu neodmyslitelně patří i plněné papriky. Nejklasičtější jsou asi ty s mletým masem, zkuste…

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Další články z rubriky

Inspirace: Jak originálně ukládat hrnky v kuchyni

Inspirace: Jak originálně ukládat hrnky v kuchyni

Dnes | Také máte doma spoustu různých hrnků, hrnečků a šálků? Pak určitě řešíte, kam je dát. Ve skříňkách…

Recepty na víkend: Tortily, salát a italské rizoto

Recepty na víkend: Tortily, salát a italské rizoto

Dnes | Rozmýšlíte se, co vařit o víkendu, a nechcete českou klasiku, knedlíky, brambory, omáčky a vepřové?…

Tipy na podzimní květiny do truhlíku aneb Jak ozdobit balkón na podzim

Tipy na podzimní květiny do truhlíku aneb Jak ozdobit balkón na podzim

Včera | Balkón může být i na podzim plný květů, pokud nahradíme dožívající letničky výsadbou rostlin, které…

Jak vybrat sušičku na sušení hub, ovoce i zeleniny

Jak vybrat sušičku na sušení hub, ovoce i zeleniny

20. 9. | Přemýšlíte, jak nejlépe zpracovat nasbírané houby, úrodu ovoce a zeleniny tak, abyste si na nich…