Recept na víkend: Pečená kachna po savojsku

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Kachnička se zelím je vnímána jako česká klasika. Vyzkoušejte ji trochu jinak. S meruňkami, jak ji připravují ve francouzských Alpách, vás určitě nadchne.

Kachní stehna s meruňkami a jalovcovým zelím

4 porce - příprava: 2 hodiny

* 4 kachní stehna
* 2 lžíce hladké mouky
* 3 lžíce slunečnicového oleje
* 4 šalotky (mohou být i obyčejné bílé cibule)
* 125 ml bílého vína
* 4 lžíce meruňkového džemu
* 1 lžíce balzamikového octa
* 300 ml drůbežího vývaru
* 8 půlek kompotovaných meruněk
* sůl a čerstvě mletý pepř

ZELÍ:
* 1 menší hlávka červeného zelí
* 3 oříšky másla
* 6–8 kuliček jalovce
* citronová šťáva a cukr podle chuti
* sůl

3 kroky k voňavému obědu

1. Stehna omyjte a obalte ve směsi mouky, soli a pepře. Zprudka je opečte v pekáčku na oleji ze všech stran, potom je vyjměte a uchovejte v teple.

2. Ve výpeku z kachny opečte podélně rozčtvrcené šalotky, přidejte zbytek ochucené mouky a orestujte ji. Potom vše zalijte vínem, nechte provařit, přidejte džem a vývar.

3. Vraťte stehna do pekáče, zakryjte a dejte pomalu péct do trouby předehřáté na 160 °C asi na hodinu i víc, dokud nebude maso dokonale měkké. Mezitím si připravte zelí: na másle opečte najemno nakrouhané zelí, přidejte k němu kuličky jalovce, osolte a opepřete, podlijte troškou vody a duste pod pokličkou na mírném plameni asi 30 minut. Podle potřeby mírně podlévejte.

Když je zelí měkké, nechte vydusit přebytečnou tekutinu a ochuťte je. Pokud máte rádi zahuštěné zelí, můžete do něj těsně před koncem dušení najemno nastrouhat střední bramboru a pár minut ji provařit. 10 minut před koncem pečení přidejte do pekáčku meruňky, zvyšte teplotu a dopečte kachýnku dozlatova. Pokud bude třeba, můžete mírně podlít vodou.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 12/2013.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

Jak uplést vánočku

Jak uplést vánočku

20. 12. 2017 | Pleténka, húska, calta, pletenice, štědrovka či štědrovnice. Tak se dříve nazývala vánočka a péct…

Červené zelí je dokonalý životabudič. 4 originální recepty

Červené zelí je dokonalý životabudič. 4 originální recepty

30. 10. 2017 | Využíváte v kuchyni často bílé zelí? Děláte dobře, ale ještě lépe uděláte, když si pozvete domů…

Další články z rubriky

Bršlice. Plevel, který zahrádkáři nenávidí a vegetariáni milují

Bršlice. Plevel, který zahrádkáři nenávidí a vegetariáni milují

Dnes | Každý zahrádkář zná tento úporný plevel a nejeden s ním bojuje celá léta. Lze se bršlice zbavit a…

Nejkrásnější bílé ložnice. Ve které byste si ustlali?

Nejkrásnější bílé ložnice. Ve které byste si ustlali?

Včera | Ložnice v bílé barvě patří mezi stálice. Hodí se do malých prostor i velkých pokojů. Bílý nábytek…

Jak vyčistit kůži a správně o ni pečovat

Jak vyčistit kůži a správně o ni pečovat

16. 2. | Kůže patří mezi oblíbené materiály. Nejenže je přírodní, ale také pevná a odolná, takže hodně…

Když je doma málo místa na kytky. Tipy na netradiční pěstování

Když je doma málo místa na kytky. Tipy na netradiční pěstování

15. 2. | Na parapetu už není kousíček místa a do stěny se už nevejde ani mrňavý kaktus. Nerudovskou otázku,…