Recept na víkend: Pečená kachna po savojsku

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Kachnička se zelím je vnímána jako česká klasika. Vyzkoušejte ji trochu jinak. S meruňkami, jak ji připravují ve francouzských Alpách, vás určitě nadchne.

Kachní stehna s meruňkami a jalovcovým zelím

4 porce - příprava: 2 hodiny

* 4 kachní stehna
* 2 lžíce hladké mouky
* 3 lžíce slunečnicového oleje
* 4 šalotky (mohou být i obyčejné bílé cibule)
* 125 ml bílého vína
* 4 lžíce meruňkového džemu
* 1 lžíce balzamikového octa
* 300 ml drůbežího vývaru
* 8 půlek kompotovaných meruněk
* sůl a čerstvě mletý pepř

ZELÍ:
* 1 menší hlávka červeného zelí
* 3 oříšky másla
* 6–8 kuliček jalovce
* citronová šťáva a cukr podle chuti
* sůl

3 kroky k voňavému obědu

1. Stehna omyjte a obalte ve směsi mouky, soli a pepře. Zprudka je opečte v pekáčku na oleji ze všech stran, potom je vyjměte a uchovejte v teple.

2. Ve výpeku z kachny opečte podélně rozčtvrcené šalotky, přidejte zbytek ochucené mouky a orestujte ji. Potom vše zalijte vínem, nechte provařit, přidejte džem a vývar.

3. Vraťte stehna do pekáče, zakryjte a dejte pomalu péct do trouby předehřáté na 160 °C asi na hodinu i víc, dokud nebude maso dokonale měkké. Mezitím si připravte zelí: na másle opečte najemno nakrouhané zelí, přidejte k němu kuličky jalovce, osolte a opepřete, podlijte troškou vody a duste pod pokličkou na mírném plameni asi 30 minut. Podle potřeby mírně podlévejte.

Když je zelí měkké, nechte vydusit přebytečnou tekutinu a ochuťte je. Pokud máte rádi zahuštěné zelí, můžete do něj těsně před koncem dušení najemno nastrouhat střední bramboru a pár minut ji provařit. 10 minut před koncem pečení přidejte do pekáčku meruňky, zvyšte teplotu a dopečte kachýnku dozlatova. Pokud bude třeba, můžete mírně podlít vodou.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 12/2013.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

Červené zelí je dokonalý životabudič. 4 originální recepty

Červené zelí je dokonalý životabudič. 4 originální recepty

30. 10. | Využíváte v kuchyni často bílé zelí? Děláte dobře, ale ještě lépe uděláte, když si pozvete domů…

Čokoládové potěšení. Tohle jsou ty nejlepší recepty!

Čokoládové potěšení. Tohle jsou ty nejlepší recepty!

27. 10. | Žádná jiná pochoutka se nemůže pochlubit takovou světovou popularitou jako právě čokoláda.…

Další články z rubriky

Zahradníkův rok: Co je třeba udělat na zahradě v prosinci

Zahradníkův rok: Co je třeba udělat na zahradě v prosinci

Dnes | V prosinci asi každý člověk, zahrádkáře nevyjímaje, žije přípravou na vánoční svátky. Dobrý…

Oblíbené vepřové maso: Zkuste řízek, pomazánku nebo koleno

Oblíbené vepřové maso: Zkuste řízek, pomazánku nebo koleno

Včera | Co by to bylo za kuchyni bez šťavnatého a křupavého masa? Vyzkoušejte bůček, pomazánku z něj nebo…

Vánoční květiny: Co potřebuje brambořík, azalka a vánoční hvězda

Vánoční květiny: Co potřebuje brambořík, azalka a vánoční hvězda

10. 12. | Jmelí, zelené větvičky, ale i živé kvetoucí květiny se postarají o sváteční vánoční atmosféru.…

Studený porcelán: Jak vyrobit ozdoby na stromeček ze škrobu a jedlé sody

Studený porcelán: Jak vyrobit ozdoby na stromeček ze škrobu a jedlé sody

9. 12. | Hmota, které se říká studený porcelán, je lehká, tvárná, skvěle vypadá, a co je nejdůležitější,…