Recept na víkend: Pečená žebra s tymiánovou krustou

| Autor: Johana Křížková | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Sbíhají se vám sliny při pomyšlení na krásně propečené masíčko? Pak vás zaujme náš dnešní tip! Připravte si k sobotnímu nebo nedělnímu obědu tuhle specialitu alpské kuchyně.

Recept na víkend: Pečená žebra s tymiánovou krustou

Pečená žebra s tymiánovou krustou

4 porce - příprava: 80 minut + odležení

* 1 kg žeber z mladé krávy
* 6 stroužků česneku
* 2 lžíce hrubozrnné hořčice
* hrst čerstvého tymiánu
* sůl
* nahrubo mletý pepř
* 100 ml olivového oleje
* 1 mrkev
* 1 celer
* 2 petržele
* 1 menší červená řepa
* 1 cibule
* 2 lžíce hladké mouky
* hovězí vývar

Maso nechte odpočívat při pokojové teplotě aspoň půl hodiny. Předehřejte troubu na 180 °C. Rozdrcený česnek smíchejte s hořčicí, tymiánem, solí, pepřem a olejem. Směsí potřete žebra ze všech stran a dejte je do pekáče.

Zeleninu a cibuli nakrájejte na větší kousky, pokapejte olejem a rozprostřete kolem pečeně. Pečte asi 30 minut, přelijte výpekem a pečte ještě 30 minut. Pak vyjměte žebra a nechte je 15 minut odležet.

Část výpeku dejte do kastrolu a prohřejte, vmíchejte mouku a nechte zhoustnout. Přelejte do pekáče se zbytkem výpeku, a zeleninou, přidejte vývar a tymián a pečlivě promíchejte. Povařte, až se šťáva zredukuje. Servírujte s nakrájenými žebry a opečenými knedlíčky.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 12/2013.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Trvalkové záhony tón v tónu aneb Přehled modrých trvalek

Trvalkové záhony tón v tónu aneb Přehled modrých trvalek

20. 8. | Vytrvalé rostliny vydrží na stanovišti řadu let, ale některé časem ztratí původní tvar nebo…

INSPIRACE: Nejkrásnější dětské pokoje pro malé i větší holky

INSPIRACE: Nejkrásnější dětské pokoje pro malé i větší holky

19. 8. | Chystáte se dceři zařídit nový pokojíček nebo proměnit ten stávající, ale stále nemáte představu,…

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

18. 8. | Patří k nejoblíbenějším květinám. Jsou ozdobou každé zahrady, nádherně působí ve váze. Věděli jste…

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

17. 8. | Vyvýšené záhony s vhodnou výškou a šířkou mají mnoho výhod: Jsou estetické a nekonečně variabilní,…