Recept na víkend: Pečená žebra s tymiánovou krustou

Recept na víkend: Pečená žebra s tymiánovou krustou

Sbíhají se vám sliny při pomyšlení na krásně propečené masíčko? Pak vás zaujme náš dnešní tip! Připravte si k sobotnímu nebo nedělnímu obědu tuhle specialitu alpské kuchyně.

Pečená žebra s tymiánovou krustou

4 porce - příprava: 80 minut + odležení

  • 1 kg žeber z mladé krávy
  • 6 stroužků česneku
  • 2 lžíce hrubozrnné hořčice
  • hrst čerstvého tymiánu
  • sůl
  • nahrubo mletý pepř
  • 100 ml olivového oleje
  • 1 mrkev
  • 1 celer
  • 2 petržele
  • 1 menší červená řepa
  • 1 cibule
  • 2 lžíce hladké mouky
  • hovězí vývar

Maso nechte odpočívat při pokojové teplotě aspoň půl hodiny. Předehřejte troubu na 180 °C. Rozdrcený česnek smíchejte s hořčicí, tymiánem, solí, pepřem a olejem. Směsí potřete žebra ze všech stran a dejte je do pekáče.

Zeleninu a cibuli nakrájejte na větší kousky, pokapejte olejem a rozprostřete kolem pečeně. Pečte asi 30 minut, přelijte výpekem a pečte ještě 30 minut. Pak vyjměte žebra a nechte je 15 minut odležet.

Část výpeku dejte do kastrolu a prohřejte, vmíchejte mouku a nechte zhoustnout. Přelejte do pekáče se zbytkem výpeku, a zeleninou, přidejte vývar a tymián a pečlivě promíchejte. Povařte, až se šťáva zredukuje. Servírujte s nakrájenými žebry a opečenými knedlíčky.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 12/2013.

Doporučujeme

Články odjinud