Recept na víkend: Pečený hřbet ze selátka se zelím a knedlíkem

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Zkuste o víkendu připravit tuto vynikající selečí pečínku, které neodolá nikdo z rodiny!

Recept na víkend: Pečený hřbet ze selátka se zelím a knedlíkem

Pečený hřbet ze selátka se zelím a knedlíkem

6 porcí - příprava: 2 hodiny

* 1 hřbet ze selátka s kostí (zhruba 1,5 kg)
* sůl a mletý pepř
* 1 palice česneku
* 1 cibule

ZELÍ:
* 1 cibule
* 4 lžíce sádla
* 1 lžička kmínu
* 500 g kysaného zelí
* 1–2 lžíce krupicového cukru
* 1 jablko
* 1 velká moučná brambora
* sůl

Kůži nařízněte nožem do proužků. Do masa, kůže i zářezů vetřete sůl a pepř. Česnek rozeberte. Čtyři stroužky oloupejte a nakrájejte na plátky. Ty vmáčkněte do zářezů na kůži.

Maso vložte do pekáče a ozdobte zbylými neoloupanými stroužky česneku. Cibuli oloupejte, nakrájejte na měsíčky a přidejte do pekáče. Podlijte, zaklopte a pečte při 180 °C 45 minut.

Pak odkryjte, zvyšte teplotu na 200 °C a dopékejte 40 minut.

Připravte si zelí. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. V kastrolu rozpusťte sádlo a cibuli osmažte. Přidejte kmín. Zelí slijte a překrájejte. Vmíchejte k cibulce. Podlijte sklenicí vody a posypte cukrem. Duste asi 20 minut.

Jablko a bramboru oloupejte, nastrouhejte a se zelím duste asi 30 minut. Dosolte, doslaďte nebo dokyselte. Maso nechte odpočinout, krájejte a podávejte se zelím a knedlíkem.

Recepty na knedlíky jsme vám přinesli v pondělí.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 3/2014.

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Udělejte dětem radost: Pořiďte jim zahradní nábytek

Udělejte dětem radost: Pořiďte jim zahradní nábytek

Dnes | Ne, vůbec to není luxus pořídit dítěti na zahradu vlastní stůl a lavici nebo houpačku. Nebudete se…

Kde ubytovat návštěvu: Pořiďte si levnou rozkládací pohovku

Kde ubytovat návštěvu: Pořiďte si levnou rozkládací pohovku

Včera | Praktická malá sedačka, která se dá rozložit i na spaní, nemusí být nutně drahá. Pořídit se dá…

Barvy na zahrádce i na talíři: Objevte mangold

Barvy na zahrádce i na talíři: Objevte mangold

23. 5. | Mangold je jemná a nejdéle známá listová zelenina na světě, na které si labužnicky pochutnávali už…

Neviditelné smutnice: Dejte se do boje se škůdci!

Neviditelné smutnice: Dejte se do boje se škůdci!

21. 5. | Právě nyní si často s novým substrátem na přesazení pokojových květin přineseme smutnice, které…