Recept na víkend: Pečený hřbet ze selátka se zelím a knedlíkem

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Zkuste o víkendu připravit tuto vynikající selečí pečínku, které neodolá nikdo z rodiny!

Recept na víkend: Pečený hřbet ze selátka se zelím a knedlíkem

Pečený hřbet ze selátka se zelím a knedlíkem

6 porcí - příprava: 2 hodiny

* 1 hřbet ze selátka s kostí (zhruba 1,5 kg)
* sůl a mletý pepř
* 1 palice česneku
* 1 cibule

ZELÍ:
* 1 cibule
* 4 lžíce sádla
* 1 lžička kmínu
* 500 g kysaného zelí
* 1–2 lžíce krupicového cukru
* 1 jablko
* 1 velká moučná brambora
* sůl

Kůži nařízněte nožem do proužků. Do masa, kůže i zářezů vetřete sůl a pepř. Česnek rozeberte. Čtyři stroužky oloupejte a nakrájejte na plátky. Ty vmáčkněte do zářezů na kůži.

Maso vložte do pekáče a ozdobte zbylými neoloupanými stroužky česneku. Cibuli oloupejte, nakrájejte na měsíčky a přidejte do pekáče. Podlijte, zaklopte a pečte při 180 °C 45 minut.

Pak odkryjte, zvyšte teplotu na 200 °C a dopékejte 40 minut.

Připravte si zelí. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. V kastrolu rozpusťte sádlo a cibuli osmažte. Přidejte kmín. Zelí slijte a překrájejte. Vmíchejte k cibulce. Podlijte sklenicí vody a posypte cukrem. Duste asi 20 minut.

Jablko a bramboru oloupejte, nastrouhejte a se zelím duste asi 30 minut. Dosolte, doslaďte nebo dokyselte. Maso nechte odpočinout, krájejte a podávejte se zelím a knedlíkem.

Recepty na knedlíky jsme vám přinesli v pondělí.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 3/2014.

Čtěte také

Červené zelí je dokonalý životabudič. 4 originální recepty

Červené zelí je dokonalý životabudič. 4 originální recepty

30. 10. | Využíváte v kuchyni často bílé zelí? Děláte dobře, ale ještě lépe uděláte, když si pozvete domů…

Čokoládové potěšení. Tohle jsou ty nejlepší recepty!

Čokoládové potěšení. Tohle jsou ty nejlepší recepty!

27. 10. | Žádná jiná pochoutka se nemůže pochlubit takovou světovou popularitou jako právě čokoláda.…

Další články z rubriky

Nejúžasnější adventní kalendáře: Který z nich si vyrobíte?

Nejúžasnější adventní kalendáře: Který z nich si vyrobíte?

Dnes | Adventní kalendář k předvánočnímu období prostě patří. Bez něj by čekání na Štědrý den ztratilo své…

Zimní zahrada: Kterých chyb se vyvarovat při stavbě?

Zimní zahrada: Kterých chyb se vyvarovat při stavbě?

Včera | Kdo uvažuje o stavbě zimní zahrady, měl by něco vědět o zásadách výběru vhodné technologie stavby a…

Medové vánoční perníčky, které hned změknou. Plus 6 dalších receptů na perníčky

Medové vánoční perníčky, které hned změknou. Plus 6 dalších receptů na…

22. 11. | Vánoce bez perníčků jsou jako týden bez neděle. Přinášíme vám proto recepty na ty nejlepší perníčky…

Nejkrásnější vánoční dekorace ze šišek. Vyrobte si vkusné ozdoby i vy!

Nejkrásnější vánoční dekorace ze šišek. Vyrobte si vkusné ozdoby i vy!

22. 11. | Šišky jsou snadno dostupné, nasbírat je můžete v městském parku i v lese. Málokoho ale napadne, že…