Recept na víkend: Pravé italské Tiramisu

Dvanáctiletý Luca a šestiletý Matteo vzali rodinnou oslavu do svých rukou - pro italského tátu Luigiho a českou maminku Katku, se kterými bydlí ve středočeské Hostivici, připravili tradiční dezert.

Ten nejklasičtější z klasických italských moučníků je lehký jako sen a chutná dětem i dospělým. Příprava tiramisu je tak snadná, že ji svedou i dva kluci, kteří si častěji než s vařečkou hrají s fotbalovým míčem. Trochu asistence od maminky Katky, která se s jejich tátou poznala před 20 lety v italském Římě, potřebovali jen na začátku. Připravila jim kávu, zbytek Luca a Matteo hravě zvládli sami. Ani oddělení žloutků od bílků nebyl pro šikovného školáka problém. Pak už jen stačí počkat, až přijde táta z práce, a oslava může začít!


Tiramisu

6–8 porcí - příprava: 30 minut + chlazení

  • 300 ml silné kávy
  • 5 vajec
  • 1–2 lžíce medu
  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 500 g mascarpone
  • 2 balení cukrářských piškotů
  • kakao holandského typu na posypání

Uvařte silnou kávu – nemusíte ji sladit, protože piškoty jsou dost sladké. Z vajec oddělte žloutky a ušlehejte je s medem.

V jiné míse vyšlehejte šlehačku společně s bílky, vmíchejte do ní žloutky a pak ji opatrně vetřete do mascarpone.

Piškoty namáčejte v kávě a vyložte jimi dno pekáčku nebo zapékací misky.Pak je potřete polovinou smetanové směsi a opět položte vrstvu piškotů namočených v kávě.

Zakončete smetanovým krémem a posypte kakaem. Dejte vychladit a podávejte nakrájené na porce.

Náš TIP: Dospělým můžete do krému přidat také panáka mandlového likéru nebo jiného oblíbeného alkoholu.

Klepněte pro větší obrázek

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Doporučujeme

Články odjinud