Recept na víkend: Pravé italské Tiramisu

| Autor: Johana Křížková | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Dvanáctiletý Luca a šestiletý Matteo vzali rodinnou oslavu do svých rukou - pro italského tátu Luigiho a českou maminku Katku, se kterými bydlí ve středočeské Hostivici, připravili tradiční dezert.

Ten nejklasičtější z klasických italských moučníků je lehký jako sen a chutná dětem i dospělým. Jeho příprava je tak snadná, že ji svedou i dva kluci, kteří si častěji než s vařečkou hrají s fotbalovým míčem. Trochu asistence od maminky Katky, která se s jejich tátou poznala před 20 lety v italském Římě, potřebovali jen na začátku. Připravila jim kávu, zbytek Luca a Matteo hravě zvládli sami. Ani oddělení žloutků od bílků nebyl pro šikovného školáka problém. Pak už jen stačí počkat, až přijde táta z práce, a oslava může začít!


Tiramisu

6–8 porcí - příprava: 30 minut + chlazení

* 300 ml silné kávy
* 5 vajec
* 1–2 lžíce medu
* 500 ml smetany ke šlehání
* 500 g mascarpone
* 2 balení cukrářských piškotů
* kakao holandského typu na posypání

Uvařte silnou kávu – nemusíte ji sladit, protože piškoty jsou dost sladké. Z vajec oddělte žloutky a ušlehejte je s medem.

V jiné míse vyšlehejte šlehačku společně s bílky, vmíchejte do ní žloutky a pak ji opatrně vetřete do mascarpone.

Piškoty namáčejte v kávě a vyložte jimi dno pekáčku nebo zapékací misky. Pak je potřete polovinou smetanové směsi a opět položte vrstvu piškotů namočených v kávě.

Zakončete smetanovým krémem a posypte kakaem. Dejte vychladit a podávejte nakrájené na porce.

Náš TIP: Dospělým můžete do krému přidat také panáka mandlového likéru nebo jiného oblíbeného alkoholu.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Kosatce jsou nejstarší okrasné rostliny. Jak je pěstovat?

Kosatce jsou nejstarší okrasné rostliny. Jak je pěstovat?

Dnes | Jemně žíhané kosatce, zvlněné, s kresbou nebo kadeřavé, s květy od sněhobílé až po tmavě fialové…

Asparágus je nenáročná rostlina, ale přesto upadl v zapomnění

Asparágus je nenáročná rostlina, ale přesto upadl v zapomnění

16. 9. | Kolik znáte druhů asparágusů. Vsadíme se, že tak dva – jeden se dává do kytic jako doplňková zeleň…

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: hřib satan, hořčák, kříšť a hřib medotrpký

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: hřib satan, hořčák, kříšť a hřib medotrpký

16. 9. | Na remízku v lese se na vás smějí hřiby jak z čítanky, ani je nestačíte sbírat, verdikt zkušeného…

Lehké večeře s vůní podzimu

Lehké večeře s vůní podzimu

15. 9. | S podzimem přichází i chladnější počasí, a tak je na čase zase začít vařit něco vydatnějšího - což…