Recept na víkend: Rýžové závitky se zeleninou

| Autor: Jana Vašáková | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Chystáte na víkend oslavu a rádi byste svým hostům nabídli něco neobvyklého? Zkuste rýžové závitky. S jejich přípravou vám mohou pomoct i vaše děti.

Rýžové závitky se zeleninou

16 kousků - příprava: 40 minut

* 16 hotových rýžových placek (sušené, k dostání v supermarketech)
* 1 balení tenkých rýžových nudlí
* 4 mrkve
* 1 menší čínské zelí
* 100 ml sójové nebo rybí omáčky
* 3 lžíce hladké mouky
* čerstvý koriandr (případně bazalka nebo pažitka)
* olej na smažení
* sójová omáčka na namáčení

Rýžové placky po jedné krátce namočte ve větší míse s vodou tak, aby se ponořily, ale nepraskly. Až budou na dotek lepivé, rozložte je na utěrku a nechte uschnout. Mezitím vložte na 2 minuty rýžové nudle do vlažné vody, pak je slijte a přendejte do mísy.

Oloupanou mrkev a listy čínského zelí nakrájejte na tenké plátky, v míse smíchejte s nudlemi a sójovou, popřípadě rybí omáčkou. V hrnku vidličkou smíchejte mouku s trochou vody, až vznikne řidší těstíčko.

Na spodní část placky rozložte díl nudlí se zeleninou, navrch vložte trošku koriandru a přehněte placku. Její vrchní část zlehka potřete těstíčkem, přeložte levou část placky, následně pravou a vrchní část ještě jednou potřete „lepidlem“. Rolujte od sebe směrem k němu.

Proces opakujte s dalšími rolkami. Hotové závitky smažte ve větším množství oleje, osušte na ubrousku. Podávejte namočené v sójové omáčce.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 1/2014.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

Dnes | K podzimu neodmyslitelně patří i plněné papriky. Nejklasičtější jsou asi ty s mletým masem, zkuste…

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Další články z rubriky

Jak vybrat sušičku na sušení hub, ovoce i zeleniny

Jak vybrat sušičku na sušení hub, ovoce i zeleniny

Dnes | Přemýšlíte, jak nejlépe zpracovat nasbírané houby, úrodu ovoce a zeleniny tak, abyste si na nich…

Kosatce jsou nejstarší okrasné rostliny. Jak je pěstovat?

Kosatce jsou nejstarší okrasné rostliny. Jak je pěstovat?

Včera | Jemně žíhané kosatce, zvlněné, s kresbou nebo kadeřavé, s květy od sněhobílé až po tmavě fialové…

Asparágus je nenáročná rostlina, ale přesto upadl v zapomnění

Asparágus je nenáročná rostlina, ale přesto upadl v zapomnění

16. 9. | Kolik znáte druhů asparágusů. Vsadíme se, že tak dva – jeden se dává do kytic jako doplňková zeleň…

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: hřib satan, hořčák, kříšť a hřib medotrpký

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: hřib satan, hořčák, kříšť a hřib medotrpký

16. 9. | Na remízku v lese se na vás smějí hřiby jak z čítanky, ani je nestačíte sbírat, verdikt zkušeného…