Recept od čtenářky časopisu F.O.O.D.: Báječný bochník

| Autor: Johana Křížková | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Tenhle chleba pekla moje maminka a do druhého dne nikdy nezůstal ani krajíček, napsala nám čtenářka Romana. Nejraději ho prý má s máslem a posypaný čerstvou pažitkou.

Recept od čtenářky časopisu F.O.O.D.: Báječný bochník

Domácí chleba od mamky

1 bochník - příprava: 120 minut

* 3 hrnky hladké mouky
* 2 hrnky celozrnné žitné mouky
* 1 lžička krupicového cukru
* 2 lžičky soli
* 1 lžička sušeného droždí
* 2 lžičky kmínu
* 50 g semínek slunečnice
* 2 lžíce rostlinného oleje
* 1 lžíce octa

V míse smíchejte mouku, cukr, sůl, droždí, kmín a semínka. Pak přilijte 2 hrnky vody, olej a ocet a vypracujte těsto. Nechte ho asi hodinu vykynout (v ošatce vysypané moukou).

Troubu zapněte na 250 °C a vložte do ní dva plechy – jeden doprostřed a druhý dolů. Chléb vyklopte na prkénko s pečicím papírem, několikrát nařízněte a přendejte ho i s papírem na rozpálený plech.

Na spodní plech stříkněte trochu vody a rychle troubu zavřete. Pečte naplno 10 minut, pak stáhněte teplotu na 180 °C a pečte ještě asi 40 minut podle výšky chleba.


Recept vyšel v časopise F.O.O.D. Autorkou receptu je Romana Bednárová.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Je meloun ovoce, nebo zelenina? Plus jak vybrat fakt zralý meloun

Je meloun ovoce, nebo zelenina? Plus jak vybrat fakt zralý meloun

Dnes | Meloun je nadupaný vitamíny a minerály, přitom má navzdory své sladké chuti minimum kalorií. Skvěle…

Nenáročná pokojovka kalízie je zázrak: Skvělá proti rakovině i alergiím

Nenáročná pokojovka kalízie je zázrak: Skvělá proti rakovině i alergiím

23. 7. | Léčitelé kalízii považují za téměř zázračnou bylinu a světové výzkumy jim dávají za pravdu. Téměř…

Voňavý chléb i křupavé housky aneb Jak vybrat domácí pekárnu

Voňavý chléb i křupavé housky aneb Jak vybrat domácí pekárnu

22. 7. | Milujete čerstvé křupavé pečivo, ale nemáte čas ani chuť chodit po ránu do pekárny? Pořiďte si…

Jak si vyrobit měsíčkovou mast či tinkturu proti plísním i odřeninám

Jak si vyrobit měsíčkovou mast či tinkturu proti plísním i odřeninám

21. 7. | Měsíček je další z téměř zázračných rostlin, jejichž léčivé účinky hojně využívaly už naše babičky.…