Recept od čtenářky časopisu F.O.O.D.: Báječný bochník

| Autor: Johana Křížková | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Tenhle chleba pekla moje maminka a do druhého dne nikdy nezůstal ani krajíček, napsala nám čtenářka Romana. Nejraději ho prý má s máslem a posypaný čerstvou pažitkou.

Recept od čtenářky časopisu F.O.O.D.: Báječný bochník

Domácí chleba od mamky

1 bochník - příprava: 120 minut

* 3 hrnky hladké mouky
* 2 hrnky celozrnné žitné mouky
* 1 lžička krupicového cukru
* 2 lžičky soli
* 1 lžička sušeného droždí
* 2 lžičky kmínu
* 50 g semínek slunečnice
* 2 lžíce rostlinného oleje
* 1 lžíce octa

V míse smíchejte mouku, cukr, sůl, droždí, kmín a semínka. Pak přilijte 2 hrnky vody, olej a ocet a vypracujte těsto. Nechte ho asi hodinu vykynout (v ošatce vysypané moukou).

Troubu zapněte na 250 °C a vložte do ní dva plechy – jeden doprostřed a druhý dolů. Chléb vyklopte na prkénko s pečicím papírem, několikrát nařízněte a přendejte ho i s papírem na rozpálený plech.

Na spodní plech stříkněte trochu vody a rychle troubu zavřete. Pečte naplno 10 minut, pak stáhněte teplotu na 180 °C a pečte ještě asi 40 minut podle výšky chleba.


Recept vyšel v časopise F.O.O.D. Autorkou receptu je Romana Bednárová.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Co je kapková závlaha? Ušetří vám peníze

Co je kapková závlaha? Ušetří vám peníze

Včera | Zalévat pitnou vodou na zahradě je luxus. Ale jak ušetřit a přitom poskytnout rostlinám dostatek…

3 skvělé polévky: Mrkvový krém, ukrajinský boršč, pórková se slaninou

3 skvělé polévky: Mrkvový krém, ukrajinský boršč, pórková se slaninou

22. 2. | Hledáte ideální jídlo na pozdní večery na zahřátí a plné zeleniny? Polévky jsou v zimě jasnou…

5 tipů, jak zbavit domácnost přebytečných věcí

5 tipů, jak zbavit domácnost přebytečných věcí

22. 2. | Zakopáváte doma o lyže, boby nebo sáně, knihovna přetéká a skříně praskají ve švech? Pokud nemáte…

Hyacinty, šafrány, narcisy: Přivítejte jaro květinami!

Hyacinty, šafrány, narcisy: Přivítejte jaro květinami!

21. 2. | Pokud jsme začali s rychlením hyacintů, šafránů, narcisů nebo raných tulipánů včas, už v březnu…