Recept od čtenářky časopisu F.O.O.D.: Retro štafetky - chuť dětství

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Dlouho jsem hledala recept na moučník, který jsem znala z cukráren svého dětství. A konečně jsem ho objevila.

Recept od čtenářky časopisu F.O.O.D.: Retro štafetky - chuť dětství

Retro štafetky

10 kousků - příprava: 35 minut + chlazení

* 4 bílky
* 100 g krupicového cukru
* 4 lžíce hladké mouky
* 50 g mletých vlašských ořechů

NÁPLŇ:
* 80 g másla
* 3 lžíce hladké mouky
* 3 lžíce moučkového cukru
* 80 ml silné kávy

NA DOKONČENÍ:
* hotová čokoládová poleva

Troubu předehřejte na 200 °C, plech vyložte pečicím papírem. Z bílků a cukru ušlehejte pevný sníh. Po částech zlehka zašlehejte mouku a ořechy a těsto rozetřete na připravený plech. Dejte do trouby, snižte teplotu na 170 °C a pečte asi 15 minut. Hlídejte, aby se těsto nevysušilo a aby nebylo příliš tmavé.

Upečený korpus překlopte, stáhněte z něj pečicí papír a nechte vychladnout. Asi 30 g másla rozpusťte v kastrolu, odstavte a vmíchejte mouku a 30 g cukru. Vraťte na sporák, zašlehejte kávu a za stálého míchání povařte. Zbytek másla utřete se zbylým cukrem a zapracujte do něj vychladlou kávovou směs a vyšlehejte.

Vychlazený plát ořízněte a nakrájejte na 3 díly a spojte je krémem. Odleželé štafetky krájejte na řezy a šikmo je namáčejte v čokoládové polevě. Nechte ztuhnout na mřížce.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 12/2013. Autorka receptu: Renata Dupalová

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Jak pěstovat banánovník: Potřebuje spoustu světla!

Jak pěstovat banánovník: Potřebuje spoustu světla!

Dnes | Banánovník se běžně pěstuje doma jako pokojová rostlina, ale někdy nepřežije ani do období kvetení.…

Jak využít slupky z pomeranče: Na boty, hmyz i při úklidu

Jak využít slupky z pomeranče: Na boty, hmyz i při úklidu

Včera | Šťavnaté, chutné a plné vitamínů. Pomeranče jsou nejoblíbenějším jižním ovocem. Konzumujeme je jen…

Co je kapková závlaha? Ušetří vám peníze

Co je kapková závlaha? Ušetří vám peníze

23. 2. | Zalévat pitnou vodou na zahradě je luxus. Ale jak ušetřit a přitom poskytnout rostlinám dostatek…

3 skvělé polévky: Mrkvový krém, ukrajinský boršč, pórková se slaninou

3 skvělé polévky: Mrkvový krém, ukrajinský boršč, pórková se slaninou

22. 2. | Hledáte ideální jídlo na pozdní večery na zahřátí a plné zeleniny? Polévky jsou v zimě jasnou…