Houskové knedlíky s práškem do pečiva Zdroj: Ondřej Košík

Houskové knedlíky s práškem do pečiva Zdroj: Ondřej Košík

Mléčné pytlíkové knedlíky Zdroj: Ondřej Košík
Hrnkové celozrnné knedlíky Zdroj: Ondřej Košík
Chlupaté knedlíky Zdroj: Ondřej Košík
Kynuté houskové knedlíky Zdroj: Ondřej Košík
8
Fotogalerie

Recepty na 8 nejlepších českých knedlíků

Jsme národ mnoha chutí. Co ale nikdo z nás neodmítnem jsou poctivé knedlíky.

Houskové knedlíky s práškem do pečiva

4 porce - příprava: 40 minut

  • 4 rohlíky
  • 500 g polohrubé mouky
  • 1 lžička soli
  • 1/2 sáčku prášku do pečiva
  • 1 vejce
  • 250 ml sodovky

Rohlíky nakrájejte na malé kostičky a vložte do mísy. Smíchejte s moukou, solí a práškem do pečiva. Přidejte vejce a sodovku, vypracujte těsto, přendejte na pomoučněný vál a vytvarujte 2 oválné knedlíky. Vařte v osolené vodě 14 minut, potom otočte a vařte dalších 14 minut.


Mléčné pytlíkové knedlíky

4 porce - příprava: 40 minut

  • 250 g polohrubé mouky
  • 4 rohlíky
  • 1 lžička soli
  • 2 vejce
  • 250 ml plnotučného mléka

Do mísy nasypte mouku, nakrájené rohlíky a sůl. Oddělte žloutky a bílky vyšlehejte. K mouce nalijte mléko, žloutky a sníh z bílků.Těsto rozdělte do dvou mikrotenových sáčků, stlačte je na spodní části a vytvarujte souměrné šišky. Vařte ponořené ve vodě tak, aby horní část sáčku přesahovala přes okraj hrnce, ale knedlíky volně plavaly, asi 28 minut. Potom je vyjměte ze sáčku a nakrájejte pomocí nitě.


Hrnkové celozrnné knedlíky

4 porce - příprava: 50 minut

  • 200 g hrubé špaldové mouky
  • 30 g rýžových burisonů
  • 1 lžička soli
  • 5 g mořské sušené řasy (nemusí být)
  • 1 vejce
  • 250 ml plnotučného mléka (nebo sójového mléka)
  • sádlo na vymazání hrníčků

Do mísy nasypte mouku, přidejte burisony, sůl a nadrobno nasekané řasy. Oddělte žloutek a z bílku vyšlehejte sníh. Mléko, žloutek a nakonec sníh přidejte do mísy a vypracujte těsto. Sádlem vymažte hrnky o objemu 250 ml a nalijte do poloviny hrnku těsto. Obsah vyjde na 3 hrnky. Ty pak vložte do vroucí vody asi do 3 jejich výšky. Vařte 35 minut bez pokličky. Špejlí pak vyzkoušejte, zda je knedlík hotový(musí zůstat suchá).

Jak na houskový knedlík? Tento se vám povede! Podívejte se ZDE.


Chlupaté knedlíky

4–6 porcí - příprava: 35 minut + vaření brambor

  • 4 větší syrové brambory typu B
  • 4 větší vařené brambory typu B
  • 3 vejce
  • sůl
  • 500 g polohrubé mouky

Syrové brambory nastrouhejte na hrubém struhadle, přes síto nebo utěrku odstraňte přebytečnou tekutinu. Přidejte nastrouhané vařené brambory, vejce, smíchejte, osolte a přidejte mouku. Vypracujte těsto. Navlhčete si ruce a uhněťte knedlíky velikosti menších tenisových míčků. Chlupaté knedlíky vařte v osolené vodě 10 až 15 minut podle velikosti.


Špekové knedlíky

4 porce - příprava: 40 minut

  • 10 rohlíků
  • 2 lžíce sádla
  • 2 cibule
  • 250 g anglické slaniny (nebo uzeného masa)
  • 1 lžička soli
  • špetka pepře
  • plocholistá petržel
  • muškátový oříšek
  • 150 ml plnotučného mléka
  • 100 g polohrubé mouky
  • 3 vejce

Rohlíky nakrájejte na malé kostičky, čím menší, tím lepší. Přendejte na plech vymazaný sádlem a nechte je „schnout“ v troubě při teplotě 200 °C asi 10 minut. Na pánvi orestujte nadrobno nakrájenou cibulku dozlatova, přidejte nadrobno nakrájenou slaninu, opepřete a osolte.

Do mísy přendejte sušené rohlíky, přidejte slaninu s cibulkou, najemno nasekanou petržel a trošku muškátového oříšku.Smíchejte a zalijte těstíčkem z mléka, mouky a vajec. Vypracujte těsto a z něj pak koule o velikosti menších tenisových míčků. Vařte v osolené vodě 10 až 15 minut podle velikosti. Podávejte se zelím.


Kynuté houskové knedlíky

4 porce - příprava: 35 minut

  • 250 ml plnotučného mléka
  • 1/2 lžičky krupicového cukru
  • 10 g droždí
  • 500 g hrubé mouky
  • 1 vejce
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 rohlík

Připravte si kvásek: 2 lžíce vlažného mléka, cukr a kvasnice rozmíchejte a nechte 2 minuty odpočívat.

Do mísy nasypte mouku, doprostřed vyklepněte vejce, přidejte sůl, hotový kvásek a zbylé vlažné mléko. Nechte 5 minut odpočinout, pak přidejte na kostičky nakrájený rohlík a vypracujte těsto. Přikryjte a nechte v teple 30 minut kynout.

Potom těsto vyndejte na pomoučněný vál a vypracujte 2 oválné knedlíky. Vařte je v osolené vodě 8 minut z každé strany. Pozor, knedlíky ve vodě ještě nabydou. Po vyjmutí je propíchejte, aby se nesrazily, a krájejte režnou nití.


Bramborové knedlíky

4 porce - příprava: 30 minut + vaření brambor

  • 4–5 brambor typu B nebo C
  • 350 g hrubé mouky
  • 2 menší vejce (nebo 1 velké)
  • 1 lžička soli

Uvařené brambory oloupejte a nastrouhejte. V míse smíchejte s moukou, vejci a solí. Vypracujte těsto a z něj pak 3 menší šišky. Vařte v osolené vodě 15 až 20 minut podle velikosti.

NÁŠ TIP: Oloupejte brambory co nejrychleji a ještě horké zpracujte. Knedlíky budou mnohem lepší než ze zchladlých brambor.


Karlovarské perníkové knedlíky

4 porce - příprava: 50 minut

  • 5 rohlíků
  • 100 g perníku na strouhání
  • 3 vejce
  • 50 g másla
  • 150 ml plnotučného mléka
  • špetka soli

Nakrájejte rohlíky na menší kostičky, přendejte do mísy a nechte proschnout. Mezitím oddělte žloutky a z bílků vyšlehejte sníh. Žloutky smíchejte ve vlažném mléce s rozehřátým máslem. Směsí zalijte nakrájené rohlíky, přidejte nadrobno nastrouhaný perník a nakonec do těsta zapracujte našlehaný sníh.

Vařte v potravinových sáčcích nebo v potravinové fólii, a to tak, že si ji rozložíte, na ni zformujete polovinu těsta do tvaru knedlíku, překryjete fólií a utáhnete z boku, jako když balíte bonbon. Knedlíky vařte 14 minut a po otočení dalších 14 minut.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 3/2014.

Doporučujeme

Články odjinud