Recepty na dipy, které korunují vaše dílo

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Opečená masa či zelenina jsou skvělé. Ale do vyšších pater chuti je posouvají omáčky či dipy, které k nim podáváte. Která z následující čtveřice se stane vaším favoritem?

BBQ omáčka

4 porce - příprava: 20 minut

* 2 lžíce olivového oleje
* 1 středně velká červená cibule
* 3 stroužky česneku
* 1 červená chilli paprička
* 1 lžička semen fenyklu
* 50 g hnědého cukru
* 50 ml tmavé sójové omáčky
* 300 ml rajčatové passaty
* sůl a pepř

Na pánvi lehce potřené olejem osmažte najemno nasekanou cibuli, rozdrcený nebo najemno pokrájený česnek s chilli, semínky fenyklu a cukrem. Přilijte sójovou omáčku, rajčatovou passatu a dochuťte solí a pepřem.

Přiveďte k varu a nechte mírným varem probublávat několik minut, aby se chutě pěkně prolnuly. Nechte vychladnout. Dobře uzavřené v ledničce vydrží několik dní.

Bylinkový dip

4 porce - příprava: 20 minut

* 2 filety z ančoviček
* 1 stroužek česneku
* 2 jarní cibulky, nasekané
* menší hrst hladkolisté petrželové natě
* menší hrst koriandru
* 2 lžíce kopru
* 2 lžíce čerstvého estragonu
* 6 lístků bazalky
* 2 lžíce bílého vinného octa
* 1 lžička mořské soli
* 1 lžička cukru
* čerstvě mletý pepř
* 200 g zakysané smetany
* 100 g majonézy

Omyté ančovičky, rozdrcený česnek, pokrájenou jarní cibulku, bylinky, ocet, sůl, cukr a pepř rozmixujte do jemné směsi. Přidejte smetanu s majonézou a promíchejte.

Přemístěte do misky a dejte vychladit na hodinu do ledničky. Vyjměte z ní asi 10 minut před podáváním.

Dip s grilovanou paprikou

4 porce - příprava: 20 minut

* 200 ml nízkotučného bílého jogurtu
* 1 červená paprika
* 1,5 lžíce kopru, nasekaného
* 70 g sýra feta
* 1 lžička řeckého koření
* 1 stroužek česneku

Jogurt nechte asi 30 minut vykapat v cedníku vyloženém čistým plátnem. Přidejte k němu nakrájenou opečenou papriku, zbavenou semínek a slupky (papriku nasucho opečte v troubě, horkou vložte do mikrotenového sáčku a nechte zapařit, slupku pak snadno sloupnete), najemno nasekaný kopr, rozdrobený sýr, řecké koření a rozdrcený česnek.

Promíchejte a dejte alespoň na hodinu do ledničky. Takto připravený dip vám vydrží v ledničce až 3 dny.

Dip z bílých fazolí s rozmarýnem

4 porce - příprava: 20 minut

* 400 g uvařených nebo konzervovaných bílých fazolí
* 2 lžíce extra panenského olivového oleje
* 2 lžíce zakysané smetany
* šťáva z 1 citronu
* 1 stroužek česneku, rozdrcený
* 1/2 lžičky mleté papriky
* 1/2 lžičky čerstvého rozmarýnu, jemně nasekaného
* sůl a pepř

Slité fazole rozmixujte na hladkou kaši se všemi ostatními surovinami kromě rozmarýnu. Ten vmíchejte úplně nakonec. Dejte vychladit do ledničky.

Náš tip: Místo fazolí můžete použít také nakládanou cizrnu.

Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 6/2013.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Neviditelné smutnice: Dejte se do boje se škůdci!

Neviditelné smutnice: Dejte se do boje se škůdci!

Včera | Právě nyní si často s novým substrátem na přesazení pokojových květin přineseme smutnice, které…

Milujete vůni šeříku? Vyrobte si domácí sirup!

Milujete vůni šeříku? Vyrobte si domácí sirup!

20. 5. | Jeho pronikavá sladká vůně je doslova omamná. Za pár dní ale odkvete a vy si na ni budete muset…

Zašlý zahradní nábytek? Dejte mu nový lesk!

Zašlý zahradní nábytek? Dejte mu nový lesk!

19. 5. | Je krásný, elegantní a také odolný. Ostré sluneční paprsky mu neublíží, déšť ho nerozmočí. Vydrží…

Chraňte se před sluncem: Stínící technika v exteriéru

Chraňte se před sluncem: Stínící technika v exteriéru

18. 5. | Ke klasice stále patří rolety a žaluzie, ale na trhu se již objevila řada novinek, které vám…