Recepty na pikantnosti ve skle - nebojte se experimentovat

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Naše babičky zavařovaly hlavně z důvodu zachování úrody na zimu. V dnešní době je to spíše cesta, jak si vyrobit originální delikatesu. Pokud máte raději maso než sladkosti, vyzkoušejte letos místo marmelád čatní.

Švestky v chilli omáčce

5 láhví po 350 ml - příprava: 90 minut

* 1,5 kg zralých švestek, rozpůlených a vypeckovaných
* 1 lžička soli
* 4–5 nasekaných stroužků česneku
* kousek čerstvého nastrouhaného zázvoru
* 3–4 sušené drcené chilli papričky
* 750 ml vinného octa
* 4 mleté hřebíčky
* špetka mletého nového koření
* 750 g krupicového cukru

Švestky, lžičku soli, česnek, zázvor, chilli papričky a ocet dejte do pánve se silnějším dnem, přiveďte zvolna k varu a za stálého míchání na mírném plameni vařte 45 minut nebo až má směs konzistenci kaše. Odstavte z plamene, přidejte hřebíček, nové koření a cukr a dobře promíchejte. Znovu přiveďte k varu a nechte směs dále zvolna probublávat asi 30 minut, dokud mírně nezhoustne. Stále míchejte.

Po odstavení omáčku rozmixujte tyčovým mixérem a naplňte ji do vyvařených láhví, které po zavíčkování otočte dnem vzhůru a nechte v této poloze vychladnout.

Náš TIP: Perfektní omáčka ke grilovanému a pečenému masu. Nejlepší jsou na ni skleněné láhve od kečupu. Opatříte­-li je vinětou vlastní výroby a kouskem látky „po babičkovsku“ okolo hrdla, budete mít skvělé dárky pro přátele.


Jablečné čatní s mangem a zázvorem

3 sklenice po 300 ml - příprava: 60 minut

* 4 jablka, bez jadřinců, oloupaná a nakrájená na větší kusy
* 2 velké cibule, nakrájené najemno
* 375 ml jablečného octa
* 320 g hnědého cukru
* 100 g rozinek
* 100 g sušeného tropického ovoce (například manga nebo papáji), nasekaného na kousky
* kousek čerstvě nastrouhaného zázvoru
* 1/2 lžičky hořčičného semínka
* 1 lžička fenyklových semínek
* 1–2 sušené drcené chilli papričky
* 1/2 lžičky soli

Všechny ingredience dejte do kastrolu se silným dnem, přiveďte zvolna k varu a vařte za občasného míchání na malém plameni asi 45 minut. Směsí plňte vyvařené sklenice, které dejte nahřát do trouby. Zavíčkujte, nechte zchladnout a uložte v temnu a chladnu.

Náš TIP: Pokud se nechystáte čatní zkonzumovat najednou, třeba na nějaké párty, je lepší zavařovat je spíš do menších nádob. Po otevření je totiž musíte uchovat v ledničce a rychle spotřebovat. Čatní je skvělým doplňkem k pečenému masu nebo také ke smaženým pokrmům připravovaným na asijský způsob.


Fazolkový salát s kari

3 sklenice po 300 ml - příprava: 20 minut

* 300 g zelených fazolek
* 225 ml jablečného octa
* 2 lžíce kukuřičné mouky
* 2 lžičky kari
* 1/2 lžičky římského kmínu
* 1 lžička kurkumy
* 225 g hnědého cukru
* 2 středně velké cibule, nakrájené na kostičky
* špetka rozdrceného hořčičného semínka
* 3 rozdrcené stroužky česneku
* 1/2 lžičky soli
* 150 g vařených cukrových lusků
* 1 lžička strouhané citronové kůry

Z fazolek odkrájejte stopky a nakrájejte je šikmo přibližně na třetiny. Vhoďte je do vroucí osolené vody a nechte vařit asi 2 minuty. Potom je sceďte a zprudka zchlaďte v nádobě s ledovou vodou, aby si zachovaly pěkně svěží barvu.

V octě rozšlehejte dohladka mouku a přidejte všechny ostatní ingredience kromě vařených lusků a citronové kůry. Směs přiveďte ve větší nádobě zvolna k varu a 5 minut povařte. Přidejte uvařené fazolky a citronovou kůru, znovu uveďte do varu a vařte 1 minutu.

Salát plňte do vyvařených sklenic nahřátých v troubě. Po naplnění je zavíčkujte, obraťte hlavou dolů a nechte v této poloze zchladnout. Salát uchovávejte v chladnu a temnu a po otevření jej rychle spotřebujte.

Náš TIP: Fazolky a uzené, to zkrátka patří k sobě: salát perfektně chutná k vařenému nebo grilovanému uzenému masu nebo třeba k opečeným kvalitním špekáčkům na letní grilovačce.


Lilky a papriky na orientální způsob

3 sklenice po 300 ml - příprava: 30 minut

* 6 středně velkých červených paprik
* 4 střední lilky
* 125 ml panenského olivového oleje
* 1 velká cibule
* 4 rozdrcené stroužky česneku
* 1–3 nasekané feferonky zbavené semínek
* 2 lžíce krupicového cukru
* 2 lžíce citronové šťávy
* 60 ml vinného octa

Papriky a lilky omyjte a osušte a lilek na několika místech propíchejte. Pak dejte do pekáče, pokapejte olivovým olejem a vložte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte, dokud na sobě papriky nemají černé puchýřky. Vyndejte z trouby, papriky položte do misky a přikryjte fólií.

Po 10 minutách oloupejte slupku a odstraňte semínka. Zchladlé lilky zbavte slupky, nakrájejte je na větší kusy a s paprikami je rozsekejte v kuchyňském robotu. V pánvi rozehřejte asi 1/2 dl oleje a přidejte cibuli, česnek a chilli. Počkejte, až cibule zezlátne, a přidejte do pánve lilkovou směs. Oslaďte a důkladně promíchejte.

Nakonec přidejte citronovou šťávu a ocet. Vyvařené sklenice dejte nahřát do trouby. Horké je naplňte připravenou směsí a zalijte tenkou vrstvou oleje. Zavíčkujte a nechte zchladnout.


Bylinková pečená rajčata

2 sklenice po 300 ml - příprava: 75 minut

* 600 g středních rajčat

NA NÁPLŇ:
* 4 rozdrcené stroužky česneku
* 1 lžička sušené bazalky
* 1 lžička sušeného oregana
* 1 lžíce krupicového cukru
* špetka čerstvě mletého pepře
* 1 lžička soli
* 1 lžička olivového oleje

DO SKLENIC:
* 6–8 snítek čerstvého tymiánu
* 500 ml panenského olivového oleje
* 30 ml citronové šťávy

Připravte si vyvařené sklenice s víčky. Do vroucí vody ve větším hrnci vložte rajčata, vařte je 2 minuty, sceďte je a hned prudce zchlaďte v nádobě s ledovou vodou. Po chvilce rajčata vyjměte z vody a nechte oschnout. Podélně je prořízněte tak, aby se dala rozpůlit, ale zároveň obě poloviny držely u sebe. Otevřete je a rozložte řeznou plochou dolů na plech vyložený papírem na pečení. Pečte pomalu v předehřáté troubě asi 45 minut nebo dokud se nezačnou scvrkávat. Všechny suroviny na náplň smíchejte, naplňte rajčata a přiklopte.

Rozdělte tymián do sklenic tak, aby jeho dekorativní snítky byly v hotových sklenicích u skla, pak navrstvěte naplněná rajčata a nakonec vše zalijte směsí oleje a citronové šťávy. Pokud nejsou rajčata ponořená, přilijte olej.


Nakládané kořeněné citrony

4 sklenice po 300 ml - příprava: 30 minut + čas na louhování

* 12–15 malých citronů
* 2 lžíce hrubozrnné soli
* 4 lžičky koření garam masala
* 2–4 chilli papričky, nakrájené na jemné proužky a zbavené semínek
* 300 ml citronové šťávy

Citrony důkladně vydrhněte kartáčkem. Vložte je do hrnce s horkou vodou a nechte asi hodinku louhovat, aby změkly. Z každého citronu odřízněte oba konce a zbytek nakrájejte na 8 klínků. Ty vložte do nekovové mísy, zasypejte směsí soli, koření a chilli papriček a promíchejte. Citrony naskládejte do vyvařených sklenic a zalijte je citronovou šťávou, aby byly ponořené. Sklenice zavíčkujte, obraťte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Potom je uchovejte na chladném a temném místě.

Náš TIP: Garam masala je voňavá směs indického koření. Používá se tradičně do asijských pokrmů, na minutky, do mletých mas, na kuřata, ryby, k dochucení luštěnin – čočky a fazolí, do rýžových a dalších pokrmů orientální kuchyně. Obsahuje římský kmín, skořici, koriandr, pískavici, hořčici, hřebíček, pepř, anýz, zázvor, kmín a další byliny.


Jahodové čatní

5 sklenic po 200 ml - příprava: 75 minut

* 400 g krupicového cukru
* 375 ml jablečného octa
* 6 kousků kardamomu
* 1 hvězdička badyánu
* 1 celá skořice
* 6 stroužků česneku
* 6 kuliček černého pepře
* 1 chilli paprička, nakrájená najemno a zbavená semínek (nemusí být)
* 3 středně velké cibule nakrájené na tenká půlkolečka
* kousek čerstvě nastrouhaného zázvoru
* 1 kg čerstvých jahod, zbavených stopek a nakrájených na čtvrtiny
* nastrouhaná kůra a šťáva z jednoho citronu

Do velké pánve nebo kastrolu se silným dnem nalijte 150 ml vody a do ní přidejte všechny ingredience kromě jahod, citronové šťávy a kůry. Zahřejte a míchejte, až se cukr rozpustí. Potom zvyšte teplotu a nechte 40 minut probublávat, dokud směs nezhoustne.

Přidejte jahody a vařte na mírném ohni ještě 25 minut. Stále míchejte, směs bude mít tendenci se připalovat. Přidejte citronovou šťávu a kůru a ještě chvilku provařte. Směs plňte do v troubě nahřátých, vyvařených sklenic, zavíčkujte a obraťte dnem vzhůru. V této poloze nechte čatní vychladnout a ukládejte je pak na chladném a temném místě. Po otevření uchovávejte v ledničce a spotřebujte do několika dní.

Pikantní tipy

  • Naložená rajčata z receptu v tomto článku využijete jednak jako lahůdku ve studené kuchyni, jednak do omáček na těstoviny a do náplní různých slaných koláčů.
  • Zelenina i ovoce v pikantním nálevu jsou nejen skvělou delikatesou pro letní párty, ale také se mohou stát výborným „jedlým“ dárkem pro vaše nejbližší.
  • Nebojte se experimentovat. Například lahodné čatní lze připravit i z jiných druhů ovoce. Zkuste například meruňky, broskve, jablka nebo špendlíky. Plody přitom mohou být i nedozrálé.
  • Jestli jste milovníky ostrých chutí, můžete do nálevu pro nakládanou zeleninu nebo do čatní přidat nadrobno nakrájenou chilli papričku. Dodá domácí delikatese parádní říz.

Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 8/2013.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

Včera | K podzimu neodmyslitelně patří i plněné papriky. Nejklasičtější jsou asi ty s mletým masem, zkuste…

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Další články z rubriky

Jak vybrat sušičku na sušení hub, ovoce i zeleniny

Jak vybrat sušičku na sušení hub, ovoce i zeleniny

Včera | Přemýšlíte, jak nejlépe zpracovat nasbírané houby, úrodu ovoce a zeleniny tak, abyste si na nich…

Kosatce jsou nejstarší okrasné rostliny. Jak je pěstovat?

Kosatce jsou nejstarší okrasné rostliny. Jak je pěstovat?

19. 9. | Jemně žíhané kosatce, zvlněné, s kresbou nebo kadeřavé, s květy od sněhobílé až po tmavě fialové…

Asparágus je nenáročná rostlina, ale přesto upadl v zapomnění

Asparágus je nenáročná rostlina, ale přesto upadl v zapomnění

16. 9. | Kolik znáte druhů asparágusů. Vsadíme se, že tak dva – jeden se dává do kytic jako doplňková zeleň…

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: hřib satan, hořčák, kříšť a hřib medotrpký

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: hřib satan, hořčák, kříšť a hřib medotrpký

16. 9. | Na remízku v lese se na vás smějí hřiby jak z čítanky, ani je nestačíte sbírat, verdikt zkušeného…