Recepty na víkend: Dušené hrušky a karamelizovaná jablíčka

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Hrušky a jablka jsou typickým podzimním ovocem. Syrové chutnají jistě báječně, ale zkuste je tentokrát připravit trochu jinak.

Dušené hrušky s vínem a plísňovým sýrem

4 porce - příprava: 15 minut

* 4 hrušky
* 500 ml bílého vína
* 2 hvězdičky badyánu
* 1 celá skořice
* 200 g gorgonzoly
* 50 g vlašských ořechů
* 2 lžíce olivového oleje
* velkolistá petržel
* máta

Hrušky omyjte, rozpulte a vykrojte středy. Vložte je do většího kastrolu a zalijte bílým vínem. Přidejte koření a pomalu vařte asi 5 minut. Pak vypněte a nechte v nálevu vychladnout.

Hrušky položte na talíř. Středy naplňte gorgonzolou nakrájenou na kostičky a posypte ořechy. Ozdobte lístky velkolisté petržele a máty a pokapejte olivovým olejem.

Hrušky

Málokteré ovoce má tak vynikající vliv na zažívání a funkci střev. Hrušky na sebe vážou těžké kovy a další látky a odvádějí je z těla ven. Pro nízký obsah kalorií jsou také báječnou potravinou při redukci váhy.


Karamelizovaná jablíčka s kajenským pepřem

4 porce - příprava: 25 minut

* 100 g krupicového cukru
* 100 ml smetany 31%
* 2 jablka
* 4 pláty filo těsta
* 50 g másla
* 150 g řeckého jogurtu
* 50 g mandlí nakrájených na lupínky
* 1 vanilkový lusk
* kajenský pepř
* máta na ozdobu

Cukr dejte do hlubší pánve s nepřilnavým povrchem a zahřejte. Až se cukr rozpustí na karamel, přilijte horkou smetanu, zamíchejte a stáhněte plotýnku na nejmenší stupeň. Vařte za stálého míchání, až se karamel spojí se smetanou.

Jablka nakrájejte na plátky a vložte do karamelu. Přidejte špetku kajenského pepře. Pláty těsta pomažte rozpuštěným máslem a naskládejte na sebe. Pak je nakrájejte na osm čtverců a rozložte je na pečicí papír. Pečte při 200 °C dozlatova.

Na talíř položte čtverec těsta, dvě kolečka jablka, na ně druhý plát těsta a nakonec dvě kolečka jablka. Polijte karamelem. Ozdobte mandlemi a mátou. Jogurt smíchejte s cukrem a vanilkou a přidejte na talíř.

Jablka

Kdo sní jedno jablko denně, nepotřebuje lékaře, tvrdili naši předkové. A je to fakt. Obsahují minerály, vitaminy, vlákninu nebo antioxidanty. Vynikající jsou jak čerstvá, tak sušená nebo pečená.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

Včera | K podzimu neodmyslitelně patří i plněné papriky. Nejklasičtější jsou asi ty s mletým masem, zkuste…

Jablkový koláč, povidlové buchty: tradiční recepty jako od babičky

Jablkový koláč, povidlové buchty: tradiční recepty jako od babičky

26. 11. 2015 | Na zpracování podzimní ovocné úrody jsou babičky skutečné expertky. Nechte se inspirovat jejich…

Další články z rubriky

Jak vybrat sušičku na sušení hub, ovoce i zeleniny

Jak vybrat sušičku na sušení hub, ovoce i zeleniny

Včera | Přemýšlíte, jak nejlépe zpracovat nasbírané houby, úrodu ovoce a zeleniny tak, abyste si na nich…

Kosatce jsou nejstarší okrasné rostliny. Jak je pěstovat?

Kosatce jsou nejstarší okrasné rostliny. Jak je pěstovat?

19. 9. | Jemně žíhané kosatce, zvlněné, s kresbou nebo kadeřavé, s květy od sněhobílé až po tmavě fialové…

Asparágus je nenáročná rostlina, ale přesto upadl v zapomnění

Asparágus je nenáročná rostlina, ale přesto upadl v zapomnění

16. 9. | Kolik znáte druhů asparágusů. Vsadíme se, že tak dva – jeden se dává do kytic jako doplňková zeleň…

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: hřib satan, hořčák, kříšť a hřib medotrpký

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: hřib satan, hořčák, kříšť a hřib medotrpký

16. 9. | Na remízku v lese se na vás smějí hřiby jak z čítanky, ani je nestačíte sbírat, verdikt zkušeného…