Hrušky a jablka jsou typickým podzimním ovocem. Syrové chutnají jistě báječně, ale zkuste je tentokrát připravit trochu jinak.
Dušené hrušky s vínem a plísňovým sýrem
4 porce - příprava: 15 minut
- 4 hrušky
- 500 ml bílého vína
- 2 hvězdičky badyánu
- 1 celá skořice
- 200 g gorgonzoly
- 50 g vlašských ořechů
- 2 lžíce olivového oleje
- velkolistá petržel
- máta
Hrušky omyjte, rozpulte a vykrojte středy. Vložte je do většího kastrolu a zalijte bílým vínem. Přidejte koření a pomalu vařte asi 5 minut. Pak vypněte a nechte v nálevu vychladnout.
Hrušky položte na talíř. Středy naplňte gorgonzolou nakrájenou na kostičky a posypte ořechy. Ozdobte lístky velkolisté petržele a máty a pokapejte olivovým olejem.
Hrušky
Málokteré ovoce má tak vynikající vliv na zažívání a funkci střev. Hrušky na sebe vážou těžké kovy a další látky a odvádějí je z těla ven. Pro nízký obsah kalorií jsou také báječnou potravinou při redukci váhy.
Karamelizovaná jablíčka s kajenským pepřem
4 porce - příprava: 25 minut
- 100 g krupicového cukru
- 100 ml smetany 31%
- 2 jablka
- 4 pláty filo těsta
- 50 g másla
- 150 g řeckého jogurtu
- 50 g mandlí nakrájených na lupínky
- 1 vanilkový lusk
- kajenský pepř
- máta na ozdobu
Cukr dejte do hlubší pánve s nepřilnavým povrchem a zahřejte. Až se cukr rozpustí na karamel, přilijte horkou smetanu, zamíchejte a stáhněte plotýnku na nejmenší stupeň. Vařte za stálého míchání, až se karamel spojí se smetanou.
Jablka nakrájejte na plátky a vložte do karamelu. Přidejte špetku kajenského pepře. Pláty těsta pomažte rozpuštěným máslem a naskládejte na sebe. Pak je nakrájejte na osm čtverců a rozložte je na pečicí papír. Pečte při 200 °C dozlatova.
Na talíř položte čtverec těsta, dvě kolečka jablka, na ně druhý plát těsta a nakonec dvě kolečka jablka. Polijte karamelem. Ozdobte mandlemi a mátou. Jogurt smíchejte s cukrem a vanilkou a přidejte na talíř.
Jablka
Kdo sní jedno jablko denně, nepotřebuje lékaře, tvrdili naši předkové. A je to fakt. Obsahují minerály, vitaminy, vlákninu nebo antioxidanty. Vynikající jsou jak čerstvá, tak sušená nebo pečená.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.