Recepty na víkend: Dušené hrušky a karamelizovaná jablíčka

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Hrušky a jablka jsou typickým podzimním ovocem. Syrové chutnají jistě báječně, ale zkuste je tentokrát připravit trochu jinak.

Dušené hrušky s vínem a plísňovým sýrem

4 porce - příprava: 15 minut

* 4 hrušky
* 500 ml bílého vína
* 2 hvězdičky badyánu
* 1 celá skořice
* 200 g gorgonzoly
* 50 g vlašských ořechů
* 2 lžíce olivového oleje
* velkolistá petržel
* máta

Hrušky omyjte, rozpulte a vykrojte středy. Vložte je do většího kastrolu a zalijte bílým vínem. Přidejte koření a pomalu vařte asi 5 minut. Pak vypněte a nechte v nálevu vychladnout.

Hrušky položte na talíř. Středy naplňte gorgonzolou nakrájenou na kostičky a posypte ořechy. Ozdobte lístky velkolisté petržele a máty a pokapejte olivovým olejem.

Hrušky

Málokteré ovoce má tak vynikající vliv na zažívání a funkci střev. Hrušky na sebe vážou těžké kovy a další látky a odvádějí je z těla ven. Pro nízký obsah kalorií jsou také báječnou potravinou při redukci váhy.


Karamelizovaná jablíčka s kajenským pepřem

4 porce - příprava: 25 minut

* 100 g krupicového cukru
* 100 ml smetany 31%
* 2 jablka
* 4 pláty filo těsta
* 50 g másla
* 150 g řeckého jogurtu
* 50 g mandlí nakrájených na lupínky
* 1 vanilkový lusk
* kajenský pepř
* máta na ozdobu

Cukr dejte do hlubší pánve s nepřilnavým povrchem a zahřejte. Až se cukr rozpustí na karamel, přilijte horkou smetanu, zamíchejte a stáhněte plotýnku na nejmenší stupeň. Vařte za stálého míchání, až se karamel spojí se smetanou.

Jablka nakrájejte na plátky a vložte do karamelu. Přidejte špetku kajenského pepře. Pláty těsta pomažte rozpuštěným máslem a naskládejte na sebe. Pak je nakrájejte na osm čtverců a rozložte je na pečicí papír. Pečte při 200 °C dozlatova.

Na talíř položte čtverec těsta, dvě kolečka jablka, na ně druhý plát těsta a nakonec dvě kolečka jablka. Polijte karamelem. Ozdobte mandlemi a mátou. Jogurt smíchejte s cukrem a vanilkou a přidejte na talíř.

Jablka

Kdo sní jedno jablko denně, nepotřebuje lékaře, tvrdili naši předkové. A je to fakt. Obsahují minerály, vitaminy, vlákninu nebo antioxidanty. Vynikající jsou jak čerstvá, tak sušená nebo pečená.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

Jablkový koláč, povidlové buchty: tradiční recepty jako od babičky

Jablkový koláč, povidlové buchty: tradiční recepty jako od babičky

26. 11. 2015 | Na zpracování podzimní ovocné úrody jsou babičky skutečné expertky. Nechte se inspirovat jejich…

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Další články z rubriky

Voňavý chléb i křupavé housky aneb Jak vybrat domácí pekárnu

Voňavý chléb i křupavé housky aneb Jak vybrat domácí pekárnu

Včera | Milujete čerstvé křupavé pečivo, ale nemáte čas ani chuť chodit po ránu do pekárny? Pořiďte si…

Jak si vyrobit měsíčkovou mast či tinkturu proti plísním i odřeninám

Jak si vyrobit měsíčkovou mast či tinkturu proti plísním i odřeninám

21. 7. | Měsíček je další z téměř zázračných rostlin, jejichž léčivé účinky hojně využívaly už naše babičky.…

Tip na výlet: Objevte ty nejkrásnější zahrady jižní Francie

Tip na výlet: Objevte ty nejkrásnější zahrady jižní Francie

20. 7. | Provence je jedním z nejhezčích regionů Francie, plný levandulových polí, vinic a olivových hájů,…

Fotogalerie: Jak uložit kolo v bytě? Ty nejlepší nápady z celého světa

Fotogalerie: Jak uložit kolo v bytě? Ty nejlepší nápady z celého světa

19. 7. | Plánujete pořídit si kolo, ale odrazuje vás to, že nevíte, kam s ním? Nezoufejte! Přesvědčíme vás o…