Recepty na víkend - jarní dobroty ze špenátu

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Křehké a svěže zelené špenátové lístky jsou jedněmi z prvních poslíčků jara. Nabízíme čtyři snadné a rychlé způsoby, jak je upravit tak, aby si na nich pochutnala celá rodina. Bezpochyby a beze zbytku vymažou vzpomínky na školní jídelnu!

Špenátové rolky s lososem

Příprava: 30 minut + chlazení

Na 4 porce:
* 400 g listového špenátu
* 1 lžíce olivového oleje
* 3 vejce
* sůl a pepř na dochucení
* 2 čerstvé smetanové sýry (třeba s bylinkami)
* hrst kaparů
* 150 g uzeného lososa

Oprané a otřepané špenátové lístky nechte krátce zavadnout na rozehřátém oleji. Prochladlé a nahrubo nasekané je pak promíchejte s prošlehanými vejci. Osolte a opepřete a vzniklou hmotu rozetřete dotenka po plechu pokrytém pečicím papírem. Pečte 10 až 15 minut v troubě předehřáté na 180 °C.

Nechte vychladnout. Položte upečenou stranou na pracovní plochu, odstraňte pečicí papír a potřete smetanovým sýrem, poklaďte kapary a plátky lososa a stočte do pevného válečku. Zabalte jej do kuchyňské fólie a nechte asi hodinu v chladu. Poté krájejte na válečky o síle 1 až 2 cm a podávejte jako chuťovku.

Špenátová polévka

Příprava: 30 minut

Na 4 porce:
* 25 g másla
* svazek jarní cibulky, pokrájené
* 1 pórek (o váze asi 120 g), pokrájený
* 2 menší stvoly řapíkatého celeru, pokrájené
* 200 g brambor, oloupaných a pokrájených
* 400 g čerstvého špenátu
* 1 l zeleninového vývaru
* 150 g zakysané smetany

V kastrolu na rozehřátém másle restujte asi 10 minut za stálého promíchávání pokrájenou zeleninu – jarní cibulku, pórek, celer a kostičky brambor. Zalijte vývarem, přiveďte k bodu varu, stáhněte plamen a nechte probublávat asi 15 minut, až brambory změknou.

Vsypte opláchnuté lístky špenátu a nechte je chvilku zavadnout v polévkovém základu. Pak vše rozmělněte tyčovým mixérem na hladký krém.

Dochuťte, rozdělte na jednotlivé porce a podávejte se lžičkou zakysané smetany.

Knedlíčky z ricotty se špenátem

Příprava: 30 minut

Na 4 porce:
* 400 g čerstvého špenátu
* 1 lžíce olivového oleje
* 1 balení (250 g) ricotty
* 2 velká vejce
* hrubá mouka podle potřeby
* rozpuštěné máslo k podávání
* 50 g parmazánu, jemně nastrouhaného
* sůl a pepř na dochucení

Opraný a okapaný špenát nechte zavadnout na rozehřátém oleji. Odstavte a nechte stranou.

Ve větší misce promíchejte lehce osolenou ricottu, prošlehaná vejce a hrubou mouku, aby vzniklo měkké a vláčné těsto podobné bramborovému. Vmíchejte do něj prochladlý špenát a tvořte knedlíčky o velikosti pingpongového míčku. Vařte je asi 10 minut v osolené vodě, až vyplavou.

Podávejte přelité rozpuštěným máslem a posypané sýrem jako lehkou večeři. Vhodnou přílohou je oblíbený salát Caprese, tvořený rajčaty, mozzarellou a bazalkou.

Tagliatelle se špenátem

Příprava: 15 minut

Na 4 porce:
400 g tagliatelle

Na špenát:
* 1 lžíce olivového oleje
* 2 lžičky másla
* 2 stroužky česneku, oloupaného a nakrájeného na plátky
* 400 g čerstvého špenátu
* 120 ml smetany ke šlehání
* 150 g mascarpone
* 50 g parmazánu, jemně nastrouhaného
* sůl, pepř a špetka muškátového oříšku

Na širší a hlubší pánvi rozehřejte olej a máslo. Vložte na něj plátky česneku a opraný špenát. Jakmile zavadne, osolte ho, přilijte smetanu a mascarpone. Dochuťte pepřem, muškátovým oříškem a sýrem.

Těstoviny uvařte v hodně osolené vodě na skus. Slijte je, pomocí pinzety stočte do hnízd. Do jejich středu dejte smetanový špenát a můžete nosit na stůl.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Trvalkové záhony tón v tónu aneb Přehled modrých trvalek

Trvalkové záhony tón v tónu aneb Přehled modrých trvalek

Dnes | Vytrvalé rostliny vydrží na stanovišti řadu let, ale některé časem ztratí původní tvar nebo…

INSPIRACE: Nejkrásnější dětské pokoje pro malé i větší holky

INSPIRACE: Nejkrásnější dětské pokoje pro malé i větší holky

Včera | Chystáte se dceři zařídit nový pokojíček nebo proměnit ten stávající, ale stále nemáte představu,…

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

18. 8. | Patří k nejoblíbenějším květinám. Jsou ozdobou každé zahrady, nádherně působí ve váze. Věděli jste…

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

17. 8. | Vyvýšené záhony s vhodnou výškou a šířkou mají mnoho výhod: Jsou estetické a nekonečně variabilní,…