Recepty na víkend: všemi milovaná čokoláda

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Pro naše jarní pokusy (a pro touhu po chutích dětství, která nikdy nezmizí) jsme zvolili všechny druhy čokolády a recepty, které jsou plné fantazie, ale zvládlo by je i dítě. A rozkvetly nám pod rukama do krásy!

Takže po lahodném dortu čokoládových snů, na nějž jsme vám přinesli recept v pondělí, navazujeme dalšími čokoládovými recepty:

Koláč à la čokoládové sušenky

Příprava: 1 hodina

Na 8-16 řezů:
* 4 hrnky hladké mouky
* 2 lžičky jedlé sody
* 1/2 lžičky soli
* 330 g másla
* 1 hrnek krupicového cukru bílého
* 1 a 1/2 hrnku krupicového cukru přírodního
* 2 velká vejce
* vanilkový extrakt
* 250 g čokoládových úlomků

Troubu předehřejte na 180 °C. Plech důkladně vymažte máslem (nebo pokryjte pečicím papírem). V míse promíchejte osolenou mouku a sodu. V jiné míse zpěňte máslo s oběma cukry, vešlehejte vejce a vanilku. Vsypte promíchanou mouku a ručním šlehačem zapnutým na nízké otáčky utřete, až se směsi spojí. Vmíchejte kousky čokolády.

Těsto rozestřete na plech a pečte 40 až 45 minut (v polovině pečení plech otočte, aby se těsto propékalo stejnoměrně). Nechte na plechu vychladnout a pak krájejte na řezy.

Koláč z mléčné čokolády a arašídového másla

Příprava: 30 minut + chlazení

Na 8 řezů:
* hotové těsto (listové nebo křehké)
* 100 g mléčné čokolády
* 200 ml smetany ke šlehání
* 1/3 hrnku arašídového másla
* polomáčené sušenky
* bílá čokoláda na posypání

Těsto rozválejte do tvaru placky a přemístěte do kulaté zapékací formy (pro listové ani pro křehké těsto není třeba formu vymazávat tukem, můžete ale vyložit pečicím pepírem). Pečte asi 20 minut v troubě předehřáté na 180°C. Předpečený korpus nechte vychladnout.

Ve vodní lázni rozpuštěnou čokoládu promíchejte se smetanou a arašídovým máslem. Vzniklou hmotu vlijte do vychladlého korpusu a nechte v chladu (nejlépe přes noc) ztuhnout.

Ozdobte nahrubo podrcenými sušenkami, hoblinkami z bílé čokolády a podávejte.

Rozhodli jsme se vytvořit vlastní, ne zrovna obvyklé barevné koktejly, které jsou ale tak husté, že jde spíš o koktejlový krém. Zatímco mléčnou, tmavou ani bílou čokoládu barvit nemusíte, v pastelových verzích se vyplatí spojit síly s ovocným pyré a také s jemnými, lahodnými oleji, jako je pistáciový a avokádový. Barví krásně, skvěle chutnají a jsou navíc, podobně jako ovocná pyré, i zdravé. Čokoholici všech věků budou okouzleni!

Pestrobarevné čokoládové pěny

Příprava: 10 minut

Na 4 porce:
* 100 g kvalitní mléčné nebo tmavé čokolády
* 250 g kvalitní bílé čokolády
* asi 500 ml smetany ke šlehání
* 300 g červeného ovoce, například malin nebo jahod, i mraženého
* 2-3 kompotované nebo mražené meruňky, nektarinky či kousek manga
* několik lžiček pistáciového nebo avokádového oleje

Každou čokoládu (nalámanou na kousky) zvlášť pozvolna rozpusťte ve smetaně, nejlépe ve vodní lázni. Mléčnou a nebarvenou bílou čokoládu vlijte do nádobek a dejte vychladnout.

Červené ovoce a meruňky také zvlášť krátce povařte v malém množství vody, rozmixujte a propasírujte přes síto. Promíchejte s ještě teplou bílou čokoládou se smetanou.

Na zelenkavý odstín přibarvíte několika lžičkami pistáciového nebo avokádového oleje. Nechte v chladu ztuhnout, ozdobte a podávejte.

Cheesecake z bílé čokolády

Příprava: 80 minut

Na 8 řezů:

Korpus:
* 1 hrnek drcených sušenek
* 3 lžíce krupicového cukru
* 1/2 hrnku rozpuštěného másla

Náplň:
* 250 g malin
* 2 lžíce cukru
* 2 lžičky maizeny
* 2 hrnky úlomků bílé čokolády
* 1/2 hrnku 30% smetany
* 250 g plnotučného tvarohu
* 1/2 hrnku cukru
* 3 vejce
* 1 lžička vanilkového extraktu

Na korpus spojte sušenkové drobky, cukr a rozpuštěné máslo a směs vymačkejte na dno a boky formy s odepínacím dnem. Nyní si připravte náplň. Několik malin nechte stranou a zbytek povařte asi 5 minut s 2 lžícemi cukru, škrobem a 120 ml vody dohusta. Propasírujte přes síto.

Troubu předehřejte na 165 °C. Ve vodní lázni rozehřejte bílou čokoládu se smetanou a směs dohladka promíchejte. Tvaroh utřete s cukrem také dohladka a po jednom zapracujte vejce. Vmíchejte vanilku a rozpuštěnou čokoládu. Polovinu směsi vlijte do korpusu, zakapejte 3 lžícemi malinové omáčky, vlijte druhou polovinu tvarohu a znovu zakapejte malinovou omáčkou. Špičkou nože promíchejte, aby vzniklo mramorování. Pečte 55 až 60 minut, až náplň zpevní.

Nechte vychladit (nejlépe přes noc) a podávejte se zbylou omáčkou, ozdobené malinami.

Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 4/2013.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Léčivé rostliny: Které pokojovky dokážou uzdravovat?

Léčivé rostliny: Které pokojovky dokážou uzdravovat?

28. 5. | Aloe vera, rýmovník či rozmarýna? Neuhodli jste, i když tyto rostliny patří mezi léčivé. Mezi…

Líbí se vám motýlci? Vyrobte si vlastní dekoraci

Líbí se vám motýlci? Vyrobte si vlastní dekoraci

27. 5. | Také se vám tak líbí něžní motýlci poletující kolem vás? Zkrášlete si zeď nevšední dekorací, kterou…

Chlupy vašeho domácího mazlíčka všude? Zbavte se jich!

Chlupy vašeho domácího mazlíčka všude? Zbavte se jich!

26. 5. | Máte doma kočku, psa nebo snad dokonce oba dva? Pak zcela jistě bojujete s chlupy, které jsou snad…

Udělejte dětem radost: Pořiďte jim zahradní nábytek

Udělejte dětem radost: Pořiďte jim zahradní nábytek

25. 5. | Ne, vůbec to není luxus pořídit dítěti na zahradu vlastní stůl a lavici nebo houpačku. Nebudete se…