5
Fotogalerie

Exotika v kuchyni: pochutnejte si na květech

Nikdo se dnes nepozastaví nad zužitkováním různých bylinek, zeleniny či ovoce v kuchyni. Co však mnohé udiví, je požívání okvětních plátků okrasných rostlin. Není to ale žádný módní trend, nýbrž stará záležitost.

Řekli byste to?

O květech jako součásti pokrmů se dočítáme již ve starých receptářích Řeků, Římanů, Číňanů nebo Arabů. Konkrétně v nich najdeme informace o dortu z růží, navoněném a ozdobeném okvětními plátky této květiny, o salátu z květů slézu, o lotosových, magnoliových, pomerančových a jasmínových květech.

V Japonsku se mezi jinými rostlinami používají v různých chodech chryzantémy. Okvětní plátky najdete ve vínu, v čaji, předkrmech, zákuscích, salátech, dortech nebo omáčkách.  

kvety_4.jpg
Pokrmy s květy vypadají lákavě a chutnají nad očekávání

K čemu se hodí?

Abychom při jejich přípravě dosáhli té nejlepší chuti, je třeba mít na paměti, že každý květ se hodí do jiného jídla a každý je také nutno jinak připravit. Například chuť květů tykví nejlépe vynikne, jsou-li plněné nebo smažené.

Akácie, růže a fialky chutnají nejideálněji v zákuscích. Saláty z okvětních plátků chryzantém, magnolií, jasmínu a ibišku se hodí k drůbežímu masu a k rybám. Žluté lilie se používají na okořenění omáček a vývarů, květy levandule se mohou přidat ke králíkovi, kuřeti či do rýže, stejně tak do sladkých jídel nebo zmrzlin.  

kvety_3.jpg
Také se vám sbíhají sliny? 

Květy cuket a dalších druhů tykví  

Květy cuket a dalších druhů tykví se stále častěji objevují ve všech světových kuchyních. Kromě výtečné chuti obsahují i vitamin A. Mohou se smažit, plnit nebo jinak připravovat, ale hlavně by se měly stát ozdobou talířů.

Pokud sesbíráte květy, doporučuje se sníst je ten samý den, protože se velmi snadno kazí. Můžete je ale dát do pytlíku a nechat v ledničce, kde by měly nějaký ten den vydržet bez úhony.

Samiččí květy jsou větší (z nich pak vznikají plody) než samčí, ale také chutnější. Omývají se velmi opatrně a suší ještě opatrněji. Po omytí si je lze připravit podle svého gusta.  

Rady při výběru květů

Květiny mohou dát různým pokrmům exotický ráz, ale je třeba mít na paměti několik zásad:

  • Jezte pouze okvětní plátky.
  • Květy k jídlu nekupujte ani v květinářstvích, ani je netrhejte v parcích, neznámých zahradách a z ovocných stromů. Nikdy nevíte, jaké toxické substance rostliny obsahují! Vždy si vybírejte pouze ty, u nichž si jste jisti, že nejsou chemicky ošetřené.
  • Květy jsou křehké a těžko se skladují, proto se užívají ihned. Pokud je dáte do sáčku nebo do nádoby s víkem, mohou v lednici několik dní zůstat.
  • Ne všechny květy patří k poživatelným. V případě, že váháte, poraďte se s odborníkem.
kvety_5.jpg
Růžové plátky jsou zvlášť oblíbené jako součást dezertů
  • Sbírejte je pouze za suchého počasí.
  • Utrhněte jenom tolik květů, kolik jich spotřebujete.
  • Umyjte je vždy čistou vodou a dávejte pozor na zmačkání.
  • Jakmile je umyjete, pověste je, aby okapaly, a osušte je za pomoci papírového ručníku.
  • Zbavte se tyčinek, pestíků a bílé části, abyste se vyhli lehce hořké příchuti.
  • Některé druhy květů se mohou usušit a používat i mimo sezonu. Patří k nim levandule, růže a vřes.  
kvety_6.jpg
Macešky nemusí jen zdobit zahradu nebo terasu

Recepty s květinovým potěšením  

Zde vám přinášíme několik návodů, na nichž si můžete vyzkoušet chutě květin, které jste možná dosud pouze pozorovali.  

Jasmínová zmrzlina

  • hrstka jasmínových květů
  • 500 ml tekuté smetany
  • 300 g cukru

Hoďte hrstku jasmínových květů do hrnce a vylijte na ně smetanu. Přidejte cukr a vařte přibližně patnáct minut. Pak nechte sedmdesát pět minut odpočívat. Poté směs přeceďte a dejte ji zmrznout do mrazničky.  

Zmrzlina z medu a růžových plátků  

  • 4 vaječné žloutky
  • 2 hrnky tekuté smetany
  • 0,5 hrnku medu
  • 2 hrstky okvětních plátků růží

Smíchejte žloutky s tekutou smetanou a medem. Vzniklou směs vařte ve vodní lázni tak dlouho, dokud nezhoustne. Přidejte okvětní plátky růží. Zamíchejte a několikrát našlehejte. Dejte na několik hodin do mrazničky. 

Smažené květy tykve  

  • 75 g hladké mouky
  • 10 cl vody
  • sůl
  • pepř
  • 20 g másla
  • olej
  • 1 vaječný bílek
  • 8 květů tykví

Mouku vysypte do mísy. Uprostřed udělejte díru a vlijte do ní vodu, přisypte trochu pepře a soli. Zamíchejte a přidejte rozpuštěné máslo. Znovu zamíchejte a nechte dvacet minut odpočinout v lednici.

Poté přidejte sníh z bílku a zahřejte si olej na pánvi. Nakrájejte na plátky osm malých květů tykví a namáčejte je ve směsi. Smažte dvě až pět minut. Osušte od oleje na savém papíru. Před podáváním posypte nasekanou petrželí. 

kvety_1.jpg
Zdravá svačinka může vypadat jinak než obvykle 

Hlávkový salát s mečíky  

  • květy mečíků různých barev
  • 1 hlávkový salát
  • olej
  • sůl
  • pepř
  • vinný ocet

Smíchejte olej, sůl, pepř a vinný ocet. Tuto směsí potřete jednotlivé listy hlávkového salátu a také květní plátky mečíků, které pokladete na mísu. A nyní podávejte!  

Květy tykve s ančovičkami a sýrem  

  • 1 až 2 květy tykve na osobu
  • 1 lžička droždí
  • mléko
  • mouka
  • 1 plátek ančovičky na každý květ
  • ančovičková pasta
  • sýr mozzarella
  • sůl
  • olej

Nejprve opatrně otevřete květy a umyjete je pod tekoucí vodou. Připravte si směs na obalení z mléka, hladké mouky, soli a droždí. Do středu květu dejte trochu sýra a jeden plátek ančovičky s trochou ančovičkové pasty, to vše zarulujete a vytvořte balíčky. Ty dobře obalte ve vzniklé směsi a dejte smažit. Pokrm podávejte ihned.

Doporučujeme

Články odjinud