Recepty provoněné vínem: Hovězí, kachna i risotto

Recepty provoněné vínem: Hovězí, kachna i risotto

V době vinobraní nesmíme zapomínat na víno jako na cennou surovinu. Červené, bílé, šumivé, vždy dodá jídlu nezaměnitelnou chuť.

Risotto s telecím masem a proseccem

2 porce příprava: 30 minut

1 lžíce olivového oleje, 1 malá cibule, 100 g telecího masa, 250 g rýže typu arborio, tymián, 200 g sušených rajčat, sůl a pepř, 250 ml prosecca, 750 ml zeleninového vývaru, 3 lžíce másla, 80 g strouhaného parmazánu

Na olivovém oleji orestujte nasekanou cibuli, přidejte na menší kousky nakrájené maso a osmahněte ho dozlatova. Následně přidejte rýži, tymián a sušená rajčata. Osolte a opepřete. Postupně přilévejte střídavě prosecco a zeleninový vývar. Za stálého míchání vyčkejte, než se tekutina vstřebá. Když rýže změkne, zjemněte risotto máslem a parmazánem.

Recepty na další pokrmy najdete v následujících kapitolách. Pokud se chcete podívat na konkrétní pokrm, zvolte si ho v boxíku a zbytek textu se vám vůbec nezobrazí. Jestliže si chcete článek přečíst celý, postupujte po kapitolách tak, jak za sebou následují.

Pokračování 2 / 3

Hovězí veverka tažená na víně

4 porce příprava: 60 minut + 1 hodina marinování

800 g hovězí veverky, 300 ml suchého červeného vína, 1 stroužek česneku, 500 g brambor typu B, 2 lžíce másla + na opékání, 80 ml smetany 31%, 40 g čerstvého křenu, sůl a pepř, 2 lžíce demi-glace nebo kvalitního hovězího bujonu, 100 g hroznového vína, olivový olej, 2 snítky tymiánu, citronová šťáva

Maso na hodinu naložte do vína s tymiánem a nožem rozmáčknutým česnekem. Mezitím uvařte brambory ve slupce a ještě horké je oloupejte a nahrubo propasírujte, přidejte 1 lžíci másla a protlačte vše přes jemné síto. Ve smetaně krátce povařte nastrouhaný křen, poté křen sceďte a ochucenou smetanu vmíchejte do brambor, dochuťte solí. Maso vyjměte z marinády, osolte, opepřetea opečte zprudka na pánvi s máslem ze všech stran dozlatova. Poté přendejte maso do rendlíku a zalijte vínem z marinování, podle potřeby přidejte vodu, aby bylo maso ponořené.

Nechte v troubě táhnout při 90 °C asi 30 minut. Ideální je mít v mase zapíchnutý teploměr, když teplota dosáhne 52 °C, maso vyndejte, část marinády zredukujte na pánvi, vmíchejte demi-glace a opět zredukujte na sirupovitou konzistenci. Nakonec přidejte hroznové víno a krátce povařte. Omáčku zahustěte lžící rozpuštěného másla a stáhněte z ohně. Maso podávejte nakrájené na plátky, zakapejte ještě olivovým olejem, bramborové pyré ozdobte tymiánem a dochuťte pár kapkami citronové šťávy.

Text

Pokračování 3 / 3

Kachní prsa po vinařsku

6 porcí příprava: 60 minut

800 g kachních prsou s kůží, 100 g marmelády z černého rybízu, 300 ml červeného vína, 300 ml kachního vývaru, 2 lžíce medu, sůl a pepř, 800 g brambor typu B, 2 stroužky česneku, 1 menší cibule, 2 vejce, 1 lžíce bramborového škrobu, rostlinný olej na smažení, 100 g másla, 4 hrsti lišek nebo hříbků, zelená petrželka, hroznové víno či červený rybíz k podávání

Z marmelády, červeného vína a kachního vývaru připravte omáčku. Vše smíchejte dohromady, přiveďte k varu a zredukujte zhruba na polovinu. Poté přidejte med, osolte a opepřete a vařte ještě asi 5 minut. Brambory nastrouhejte, osolte, opepřete, přidejte jemně nasekaný česnek a cibuli, vejce a škrob. Smíchejte a vytvarujte placky asi 1 cm široké a osmažte je na pánvi ve směsi z oleje a 50 g másla dozlatova. Poté je přendejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte ještě 4 minuty v troubě při 180 °C. Kůži u kachních prsou oparně nařízněte do kříže a na rozpáleném oleji je opečte z každé strany asi tři minuty – nejprve kůží dolů. Na závěr je dopečte v troubě na plechu či grilovací mřížce kůží navrch při teplotě 180 stupňů (asi 6 minut). Očištěné houby nakrájejte podélně na plátky o šířce 5 mm a opatrně je opečte dokřupava ve stejné pánvi, na které jste opékali kachní prsa. Hotová kachní prsa nakrájejte na plátky 5 mm silné a rozložte na talíře. Na každý přidejte bramborovou placičku, doplňte opečenými houbami a přelijte omáčkou. Ozdobte jemně nakrájenou petrželkou a sezonním ovocem. Ihned podávejte.

Doporučujeme

Články odjinud