RECEPTY: Saláty na svačinu, večeři i jako příloha

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Teplé počasí pomaličku začíná odnášet touhu po vydatných jídlech a naše chuťové pohárky se naopak již těší na saláty. Vyzkoušejte je a uvidíte, že vás zasytí a zároveň vám dodají energii!

RECEPTY: Saláty na svačinu, večeři i jako příloha

Bramborový salát s pistáciemi

4 porce příprava: 45 minut

750 g brambor typu A, 75 ml extra panenského olivového oleje, 3 lžíce vinného octa, mořská sůl, hrubě mletý barevný pepř, hrst plocholisté petržele, 1 bílá cibule, 2 hrsti pražených pistácií, hoblinky parmazánu

Brambory (vybírejte spíš menší) omyjte a uvařte ve slupce doměkka. Nechte trochu zchladnout, oloupejte a nakrájejte na kousky (klidně trochu větší). Ještě teplé brambory zalijte olivovým olejem a vinným octem, přidejte sůl, pepř a nasekanou petržel a pořádně promíchejte. Nechte asi 10 minut odležet a podle chuti přidejte olej a ocet, brambory ho do sebe vsáknou opravdu hodně! Nakonec vmíchejte nakrájenou cibuli a nasekané pistácie. Před podáváním posypte parmazánem.

Čočkový salát s rajčaty a polníčkem

4 porce příprava: 45 minut

600 g čočky, bílý vinný ocet, sůl a pepř, 250 g pancetty nebo kouřem uzené slaniny, 1 červené cibule, 2 velké hrsti polníčku, 400 g cherry rajčátek, 75 ml italského dresinku

Italský dresink: Do misky nalijte 100 ml extra panenského olivového oleje – na jeho chuti a vůni závisí úspěch celého dresinku. Podle chuti přidejte 2–3 lžíce bílého vinného octa a 1–2 lžíce citronové šťávy. Metličkou prošlehejte, až vznikne lehká emulze. Pak už stačí dochutit 1 stroužkem utřeného česneku, trochou strouhaného parmazánu, lístky čerstvého tymiánu, mořskou solí a hrubě mletým pepřem. Před podáváním vždy promíchejte!

Čočku uvařte v osolené a lehce okyselené vodě doměkka, trvá to asi 20 minut. Slijte. Podle toho, jestli chcete salát podávat teplý nebo studený, nechte vychladnout. Než se čočka uvaří, připravte si zbytek surovin. Pancettu nakrájejte na malé kostičky a orestujte. Cibuli nakrájejte najemno. Polníček omyjte a nechte osušit. Rajčátka nakrájejte podle velikosti na poloviny až čtvrtiny. Vše promíchejte s čočkou a dresinkem a dochuťte solí a pepřem, případně ještě zastříkněte citronovou šťávou.

Condiglione

4 porce příprava: 30 minut

4 vejce, 1 římského salátu, 1 žlutá nebo oranžová paprika, 1 okurka, 2–3 rajčata, 1 červené cibule, 2 hrsti rukoly, 8–12 filetů z ančoviček v soli, 100 g tuňáka v plechovce, 50 g černých oliv, čerstvá bazalka, červený vinný ocet, extra panenský olivový olej, 1 stroužek česneku, růžový pepř, mořská sůl

Vejce uvařte natvrdo. Všechnu zeleninu očistěte. Salát natrhejte, papriku, rajčata a okurku nakrájejte na kousky, cibuli nahrubo. Vše i s rukolou promíchejte. Vychladlá vejce oloupejte a nakrájejte na čtvrtiny, ančovičky nechte okapat, tuňáka a olivy sceďte. Asi 50 ml olivového oleje smíchejte s vinným octem (podle chuti asi 1–2 lžíce) a utřeným česnekem a promíchejte se zeleninou. Nachystaný salát servírujte na talíře a ozdobte vejci, ančovičkami, tuňákem a olivami. Podávejte i s růžovým pepřem a vločkovou mořskou solí.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Jak pěstovat banánovník: Potřebuje spoustu světla!

Jak pěstovat banánovník: Potřebuje spoustu světla!

Dnes | Banánovník se běžně pěstuje doma jako pokojová rostlina, ale někdy nepřežije ani do období kvetení.…

Jak využít slupky z pomeranče: Na boty, hmyz i při úklidu

Jak využít slupky z pomeranče: Na boty, hmyz i při úklidu

Včera | Šťavnaté, chutné a plné vitamínů. Pomeranče jsou nejoblíbenějším jižním ovocem. Konzumujeme je jen…

Co je kapková závlaha? Ušetří vám peníze

Co je kapková závlaha? Ušetří vám peníze

23. 2. | Zalévat pitnou vodou na zahradě je luxus. Ale jak ušetřit a přitom poskytnout rostlinám dostatek…

3 skvělé polévky: Mrkvový krém, ukrajinský boršč, pórková se slaninou

3 skvělé polévky: Mrkvový krém, ukrajinský boršč, pórková se slaninou

22. 2. | Hledáte ideální jídlo na pozdní večery na zahřátí a plné zeleniny? Polévky jsou v zimě jasnou…