Bílý jogurt není jen oblíbená potravina těch, kteří chtějí žít zdravě, ale také geniální ingredience teplé i studené kuchyně. Zapojte ho do svých kulinárních experimentů jako naše redaktorka Jana a budete koukat, co dovede.
Jogurtová pizza
1 menší pizza - příprava: 30 minut
- 250 g polohrubé mouky
- 1/2 balíčku prášku do pečiva
- 150 g bílého jogurtu
- 1 vejce
- sůl
- tuk na vymazání plechu nebo koláčové formy
- 150 g bílého jogurtu
- žampiony
- šunka
- čerstvá bazalka
- olivový olej
- sůl a pepř
Z mouky, prášku do pečiva, jogurtu a vejce vypracujte těsto, vyválejte ho a přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Potřete směsí z jogurtu, oleje a soli.
Obložte šunkou a žampiony nakrájenými na silnější plátky. Po dopečení pokapejte olivovým olejem, dozdobte čerstvou bazalkou a dochuťte pepřem a solí.
Kuřecí řízky v jogurtu
6 porcí - příprava: 15 minut + odležení
- 500 g kuřecích prsou
- 300 g bílého jogurtu
- 2 vejce
- 4 stroužky česneku
- sůl a pepř
- strouhanka
Jogurt, prolisovaný česnek, sůl a pepř promíchejte, do směsi ponořte kuřecí řízky a nechte přes noc odležet v ledničce. Pak je vyjměte z jogurtové marinády a důkladně obalte ve strouhance.
Smažte v rozpáleném oleji a podávejte se salátem z rukoly a cherry rajčátek.
NÁŠ TIP: Do jogurtové marinády můžete přidat také své oblíbené bylinky. Dodají masu zajímavý šmak.
Zapečené filé s cuketou a paprikami
2 porce - příprava: 20 minut
- 2 plátky tresky
- 1 žlutá paprika
- žampiony
- 1 cuketa
- 150 g bílého jogurtu
- asi 100 g strouhaného sýra
- sůl a pepř
- máslo
- olivový olej
Plátky tresky nejdříve rychle orestujte na pánvi. Zeleninu nakrájejte na plátky, vyložte s ní pekáč vymazaný máslem, pokapejte olejem, osolte a navrch položte orestovanou rybu. Polijte zálivkou připravenou z jogurtu, nastrouhaného tvrdého sýra, soli a pepře. Pečte na 180 °C asi 15 minut. Podávejte s bramborovou kaší.
Bublanina s lesním ovocem
6 porcí - příprava: 45 minut
- 2 kelímky bílého jogurtu
- 2 kelímky polohrubé mouky
- 1,5 kelímku krupicového cukru
- 1 prášek do pečiva
- 2 vejce
- 4 lžíce oleje
- 1 vanilkový cukr
- 350 g zmraženého lesního ovoce
- olej a mouka na vysypání
V míse promíchejte nejdříve všechny tekuté suroviny, pak postupně přidávejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a vymíchejte hladké těsto.
To nalijte do vymazaného a moukou vysypaného pekáčku. Posypte ovocem, které jste předtím obalili v polohrubé mouce. Pečte na 180 °C asi 30 až 40 minut.
Avokádové smoothie
2 porce - příprava: 10 minut
- 1 avokádo
- 1/2 salátové okurky
- 300 g bílého jogurtu
- 1 zelená chilli paprička
- 2 lžíce čerstvého koriandru
- 1/2 limetky
- led
- tortilly nebo křehký kukuřičný chlebíček
Do mixéru dejte dužninu z avokáda, oloupanou a nakrájenou okurku, jogurt, nadrobno nakrájenou chilli papričku, koriandr a šťávu z 1 limetky. Přidejte led a rozmixujte. Podávejte s tortillami nebo kukuřičným chlebíčkem.
NÁŠ TIP: Toto smoothie můžete podávat nejen k svačině, ale také jako předkrm.
Ovesné smoothie s malinami
4 porce - příprava: 5 minut
- 1 hrnek ledu
- 1/2 hrnku malin
- 1/2 hrnku bílého jogurtu
- 1 banán
- 1/2 hrnku ovesných vloček
- 1/2 avokáda
- 1 lžíce medu
- 1 hrnek kokosového mléka
- lístky máty na ozdobu
Na dno mixéru dejte led, zalijte kokosovým mlékem, přidejte ostatní suroviny a vše rozmixujte dohladka.
Podávejte ozdobené lístkem máty.
NÁŠ TIP: Místo čerstvých malin můžete použít mraženou směs lesního ovoce nebo jahod.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.