Hlávkový salát je jeden z nejstarších druhů zeleniny, je snadno stravitelný, má vysokou biologickou hodnotu a je oblíbený pro velké možnosti jeho úpravy v kuchyni.
Hlávkový salát s vejci
2 hlávky salátu
Zakysaná smetana
2 lžičky plnotučné hořčice
2 vejce vařená natvrdo
špetka sladké papriky, pepře a soli
Pažitka
Citrónová šťáva
Salát opereme, necháme okapat a rozdělíme na čtvrtky. Smetanu promícháme s hořčicí, solí a kořením, salát přelijeme zálivkou, posypeme nadrobno rozsekanými vejci, pažitkou a pokapeme citronovou šťávou.
Obměna: zakysanou smetanu nahradíme bílým jogurtem.
Hlávkový salát s mozzarellou a tuňákem
1 hlávkový salát
100 g mozzarely
4 vejce vařená natvrdo
1 plechovka tuňáka
500 g rajčat
4 lžíce olivového oleje
sůl
Salát omyjeme, necháme okapat a natrháme jej na menší kousky, přidáme na malé kousky nakrájená rajčata a mozzarellu, rozdrobeného okapaného tuňáka a nakrájená vejce. Osolíme, přidáme olej a vše dobře promícháme.
Další recepty z vybraných ingrediencí můžete nyní vyhledávat pomocí katalogu potravin!