Recepty z hub

Recepty z hub

Houby rostou téměř po celý rok – od jara až do počátku zimy. Pravé houbové žně jsou však od konce léta a na podzim. Přesto se houbařská sezóna rozděluje na dvě vlny. První trvá od poloviny května až do poloviny července. Druhá nastává v srpnu a pokračuje až do poloviny října. Přinášíme vám tři možnosti jak s úlovkem naložit.

Houby po italsku

500 g čerstvých hub 150 g Mascarpone 2 lžíce strouhaného sýra Pecorino, přpadně nahradíme parmezánem 3 stroužky česneku svazek posekané petrželky necelá půl-lžička hrubě mletých papriček Peperoncini máslo panenský olivový olej

Očištěné houby nakrájíme na menší kousky, česnek nakrájíme na drobno. V hrnci rozehřejeme 2 lžíce oleje a kousek másla, přidáme česnek a chvíli restujeme na mírném ohni, dáme pozor, aby nezačal hnědnout. Přidáme houby, část (hrst) petrželky, dostatečně osolíme, zalijeme cca 1 dcl vody a necháme dusit. Když jsou houby měkké a zůstane nam trochu tekutiny (můžeme přidat během dušení trochu vody-záleži kolik vody pustí houby), odstavíme z ohně a přidáme mascarpone, pecorino, peperoncino, ješte trochu petrželky a promícháme dokud se mascarpone nerozpustí. Podáváme s těstovinami nebo s čerstvým pečivem.

Houbovka a rozpeky

Polévka

100 g sušených hub 1 cibule 40 g másla 40 g hladké mouky sůl pár kapek octa

Rozpeky

500 g hladké nebo polohrubé mouky špetka soli a cukru 15 g droždí 150 g sádla

Nejprve si připravte rozpeky. Z droždí, špetky cukru a mouky a trochy vlažné vody udělejte kvásek. Přidejte do zbylé osolené mouky, vlijte rozpuštěný tuk a tolik vlažné vody, aby vzniklo těsto husté asi jako na buchty. Nechte vykynout zakryté čistou utěrkou. Z vykynutého těsta pak tvarujte menší ploché vdolky a potřené vodou je pečte na plechu pokrytém pečicím papírem v troubě předehřáté na 180 °C asi 20 minut.

Zatímco těsto kyne, uvařte polévku. Houby namočte do vlažné vody a nechte nabobtnat. Jemně je nasekejte, vodu ale nevylévejte. Na másle osmažte najemno pokrájenou cibuli tak, aby zesklovatěla a poté ji zaprašte moukou. Vzniklou jíšku zalijte vodou z hub a dolijte do požadovaného objemu. Osolte, promíchejte, aby se v polévce neutvořily hrudky, přidejte houby, ještě minimálně deset minut povařte. Nakonec osolte a podle chuti okyselte.

Houbová žemlovka

800 g hub 70 g slaniny 550 g veka 1 cibule 250 ml mléka 4 vejce špetka soli, pepře a oregana 40 g másla + máslo na vymazání pekáče 1 kapie špetku petrželky a cibulové natě

Houby očistíme a rozkrájíme na kousky. Důkladně je ve studené vodě propláchneme a necháme okapat. Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. Slaninu nakrájíme na kostičky. V hlubší pánvi rozehřejeme máslo a kostičky slaniny, nejdříve na ní zpěníme cibuli, potom přidáme houby. Dusíme pod pokličkou až se všechna tekutina z hub odpaří. Veku nakrájíme na plátky. Ve 150 ml mléka rozšleháme 1 vejce, přidáme sůl, pepř a oregano. Misku z varného skla vymažeme máslem. Plátky veky namočíme v rozšlehané vaječné směsi a v jedné vrstvě urovnáme do pekáčku. Na ni dáme vrstvu dušených hub, opět poklademe vekou a vrstvy postupně střídáme (poslední tvoří veka). Zapékáme v předehřáté troubě (elektrický sporák 225 °C/plyn stupeň 4) asi 15 minut. Nakonec ve zbylém mléce rozšleháme vejce a žemlovku zalijeme. Pečeme 10-12 minut při teplotě asi 180 °C. Na talířích ji zdobíme petrželkou, kapií a cibulovou natí. Žemlovku podáváme teplou, ovšem chutná i studená.


Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz

Doporučujeme

Články odjinud