Recepty z ostrova Sardinie

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Sardinie, úrodný italský ostrov ve Středozemním moři, si kromě svérázné kultury a starobylého jazyka uchoval i svoje originální recepty. Vydejte se po jeho stopách s Karolinou Konečnou, autorkou inspirativní a krásné Kuchařky z ostrova!

Ančovičkový salát s kapary

4 porce - příprava: 25 minut

* 1 citron
* 6 lžic olivového oleje + na opečení chleba
* sůl a pepř
* 4 silnější krajíce rustikálního chleba
* 1 ledový salát
* 2 hrsti bazalkových lístků
* 2 lžíce kaparů v soli
* 300 g ančoviček v soli
* 3 snítky čerstvého tymiánu

Citron omyjte, pečlivě osušte a na jemném struhadle nastrouhejte kůru. Tu smíchejte s olivovým olejem, 1 až 2 lžícemi citronové šťávy, solí a pepřem. Dejte stranou. Chleba nakrájejte na kostičky a na pánvi lehce vytřené olejem opečte dozlatova.

Salát natrhejte do mísy, přidejte bazalku a promíchejte se zálivkou. Přisypte kapary (ty nejdřív opláchněte vodou), ančovičky a opečený chleba. Podávejte ozdobené tymiánem.


Hráškové pesto

4 porce - příprava: 15 minut

* 200 g čerstvě vyloupaného mladého hrášku
* 1 velká hrst máty a bazalky
* 1/2 stroužku česneku
* 2–3 lžíce strouhaného sýra pecorino
* 1 lžíce olivového oleje + na zakápnutí
* citronová šťáva na dochucení
* sůl a pepř
* plátky bagety k servírování
* citronová kůra a výhonky mladého hrášku na ozdobu

Hrášek rozmixujte spolu s mátou, bazalkou, česnekem, pecorinem a olejem. Dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem. Plátky bagety nasucho ogrilujte, navrch dejte pesto, zakápněte olejem a ozdobte citronovou kůrou a výhonky hrášku.


Sardské hovězí dršťky

4–6 porcí - příprava: 50 minut + vaření drštěk

* 700 g drštěk
* olivový olej
* 2 cibule
* 3 stroužky česneku
* 1/2 lžičky pálivé papriky
* 1/2 celeru
* 1 velká hrst plocholisté petržele
* 2 snítky máty
* 80 ml bílého vína
* 50 ml bílého vinného octa
* 100 ml rajčatové passaty
* 4 lžíce strouhaného pecorina
* sůl a pepř
* tradiční chléb pane carasau k podávání

Dršťky důkladně očistěte a vyperte pod tekoucí vodou. Vložte do vroucí vody a vařte 30 minut. Slijte a postup zopakujte. Znovu slijte, zalijte čistou vodou a vařte asi 1 hodinu doměkka. Sceďte, nechte zchladnout a nakrájejte.

Na rozehřátém oleji osmažte cibuli, přidejte česnek a papriku a krátce opékejte. Vsypte nudličky celeru, opékejte další 3 minuty. Přidejte pokrájené dršťky. Vmíchejte bylinky, víno a ocet a chvíli povařte.

Nakonec vlijte passatu a vařte 15 minut. Dochuťte pecorinem, solí a pepřem. Podávejte s chlebem pane carasau.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D. Fotografie a recepty jsou z knihy Kuchařka z ostrova.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

Lehké recepty přímo od moře - část II.

Lehké recepty přímo od moře - část II.

27. 7. 2015 | Hledáte inspiraci na grilování nebo piknik? Tyhle klasické italské recepty oživí i váš výlet do…

Lehké recepty přímo od moře - část I.

Lehké recepty přímo od moře - část I.

20. 7. 2015 | Hledáte inspiraci na grilování nebo piknik? Tyhle klasické italské recepty oživí i váš výlet do…

Další články z rubriky

Léčivé rostliny: Které pokojovky dokážou uzdravovat?

Léčivé rostliny: Které pokojovky dokážou uzdravovat?

28. 5. | Aloe vera, rýmovník či rozmarýna? Neuhodli jste, i když tyto rostliny patří mezi léčivé. Mezi…

Líbí se vám motýlci? Vyrobte si vlastní dekoraci

Líbí se vám motýlci? Vyrobte si vlastní dekoraci

27. 5. | Také se vám tak líbí něžní motýlci poletující kolem vás? Zkrášlete si zeď nevšední dekorací, kterou…

Chlupy vašeho domácího mazlíčka všude? Zbavte se jich!

Chlupy vašeho domácího mazlíčka všude? Zbavte se jich!

26. 5. | Máte doma kočku, psa nebo snad dokonce oba dva? Pak zcela jistě bojujete s chlupy, které jsou snad…

Udělejte dětem radost: Pořiďte jim zahradní nábytek

Udělejte dětem radost: Pořiďte jim zahradní nábytek

25. 5. | Ne, vůbec to není luxus pořídit dítěti na zahradu vlastní stůl a lavici nebo houpačku. Nebudete se…