Recepty z ostrova Sardinie

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Sardinie, úrodný italský ostrov ve Středozemním moři, si kromě svérázné kultury a starobylého jazyka uchoval i svoje originální recepty. Vydejte se po jeho stopách s Karolinou Konečnou, autorkou inspirativní a krásné Kuchařky z ostrova!

Ančovičkový salát s kapary

4 porce - příprava: 25 minut

* 1 citron
* 6 lžic olivového oleje + na opečení chleba
* sůl a pepř
* 4 silnější krajíce rustikálního chleba
* 1 ledový salát
* 2 hrsti bazalkových lístků
* 2 lžíce kaparů v soli
* 300 g ančoviček v soli
* 3 snítky čerstvého tymiánu

Citron omyjte, pečlivě osušte a na jemném struhadle nastrouhejte kůru. Tu smíchejte s olivovým olejem, 1 až 2 lžícemi citronové šťávy, solí a pepřem. Dejte stranou. Chleba nakrájejte na kostičky a na pánvi lehce vytřené olejem opečte dozlatova.

Salát natrhejte do mísy, přidejte bazalku a promíchejte se zálivkou. Přisypte kapary (ty nejdřív opláchněte vodou), ančovičky a opečený chleba. Podávejte ozdobené tymiánem.


Hráškové pesto

4 porce - příprava: 15 minut

* 200 g čerstvě vyloupaného mladého hrášku
* 1 velká hrst máty a bazalky
* 1/2 stroužku česneku
* 2–3 lžíce strouhaného sýra pecorino
* 1 lžíce olivového oleje + na zakápnutí
* citronová šťáva na dochucení
* sůl a pepř
* plátky bagety k servírování
* citronová kůra a výhonky mladého hrášku na ozdobu

Hrášek rozmixujte spolu s mátou, bazalkou, česnekem, pecorinem a olejem. Dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem. Plátky bagety nasucho ogrilujte, navrch dejte pesto, zakápněte olejem a ozdobte citronovou kůrou a výhonky hrášku.


Sardské hovězí dršťky

4–6 porcí - příprava: 50 minut + vaření drštěk

* 700 g drštěk
* olivový olej
* 2 cibule
* 3 stroužky česneku
* 1/2 lžičky pálivé papriky
* 1/2 celeru
* 1 velká hrst plocholisté petržele
* 2 snítky máty
* 80 ml bílého vína
* 50 ml bílého vinného octa
* 100 ml rajčatové passaty
* 4 lžíce strouhaného pecorina
* sůl a pepř
* tradiční chléb pane carasau k podávání

Dršťky důkladně očistěte a vyperte pod tekoucí vodou. Vložte do vroucí vody a vařte 30 minut. Slijte a postup zopakujte. Znovu slijte, zalijte čistou vodou a vařte asi 1 hodinu doměkka. Sceďte, nechte zchladnout a nakrájejte.

Na rozehřátém oleji osmažte cibuli, přidejte česnek a papriku a krátce opékejte. Vsypte nudličky celeru, opékejte další 3 minuty. Přidejte pokrájené dršťky. Vmíchejte bylinky, víno a ocet a chvíli povařte.

Nakonec vlijte passatu a vařte 15 minut. Dochuťte pecorinem, solí a pepřem. Podávejte s chlebem pane carasau.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D. Fotografie a recepty jsou z knihy Kuchařka z ostrova.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

INSPIRACE: Nejkrásnější dětské pokoje pro malé i větší holky

INSPIRACE: Nejkrásnější dětské pokoje pro malé i větší holky

Dnes | Chystáte se dceři zařídit nový pokojíček nebo proměnit ten stávající, ale stále nemáte představu,…

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

Včera | Patří k nejoblíbenějším květinám. Jsou ozdobou každé zahrady, nádherně působí ve váze. Věděli jste…

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

17. 8. | Vyvýšené záhony s vhodnou výškou a šířkou mají mnoho výhod: Jsou estetické a nekonečně variabilní,…

Neotřelé recepty na zahradní párty

Neotřelé recepty na zahradní párty

16. 8. | Chcete se u grilu blýsknout před přáteli zajímavými recepty? Krásným letním víkendům už je skoro…