Řecká božská kuchyně

| Autor: Johana Křížková | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Nádherná středozemní destinace je nejen kolébkou starověké civilizace, ale také kulinárním nebem. Od salátu přes maso na jehle až po slaďoučké dezerty nabízí nekonečnou inspiraci.

Lilky plněné jehněčím masem a zeleninou

6 porcí - příprava: 45 minut

* 6 menších lilků
* sůl a pepř
* 400 g mletého jehněčího masa
* 2 lžíce olivového oleje
* 1 menší cibule
* 1 žlutá paprika
* 3 menší rajčata
* 2 stroužky česneku
* 6 lžic strouhané fety
* 1 hrst plocholisté petržele

Lilky podélně rozkrojte a lžící vydlabejte dužninu. Nakrájejte ji a odložte stranou. Vnitřek lilku lehce osolte a opepřete, položte řezem dolů na papírový ubrousek a nechte vypotit.

Maso orestujte a dochuťte solí a pepřem. Pak ho vyjměte a na stejné pánvi na troše oleje zpěňte nasekanou cibuli, přidejte na kostičky nakrájenou papriku, rajčata i dužninu z lilku a restujte.

Pak osolte, opepřete a dochuťte lisovaným česnekem. Vmíchejte rozdrobenou fetu a orestované maso. Směsí naplňte lilky a zapečte v troubě předehřáté na 180 °C – asi 25 minut. Podávejte s nasekanou petrželovou natí.


Řecký salát

4 porce - příprava: 25 minut

* 1 zelená paprika
* 1 salátová okurka
* 12 cherry rajčátek
* 1 červená cibule
* 150 g fety
* několik listů salátu
* 1/2 hrnku černých oliv
* olivový olej
* citronová šťáva
* pepř a sůl
* pita chléb (nemusí být)

Papriku, okurku i rajčátka omyjte, očistěte a nakrájejte na podobně velké kousky. Cibuli oloupejte a nasekejte na tenčí plátky, fetu na kostky. Listový salát opláchněte, osušte a natrhejte na kousky. Vše dejte do mísy, přidejte olivy, zakápněte olejem a citronovou šťávou, dochuťte solí a pepřem a opatrně promíchejte.

Náš TIP: Do salátu zkuste pro změnu přidat nasekané lístky oregana nebo jiné bylinky a prolisovaný stroužek česneku.


Musaka

4–6 porcí - příprava: 2 hodiny

* 3 lilky
* 500 g brambor
* 700 g mletého hovězího nebo jehněčího masa
* 2 velké cibule
* 3 stroužky česneku
* 100 ml červeného vína
* 1 lžička mleté skořice
* 400 g drcených rajčat
* sůl a pepř
* 1 hrnek strouhaného sýra
* olej na smažení

BEŠAMEL:
* 5 lžic másla
* 4 lžíce hladké mouky
* 400 ml plnotučného mléka
* 4 žloutky
* špetka mletého muškátového oříšku

Lilek nakrájejte na plátky, lehce je osolte a nechte vypotit (nejlépe na cedníku nebo sítku). Brambory uvařte do poloměkka a nakrájejte na plátky. Lilek osušte a postupně spolu s bramborami orestujte na oleji. Dejte stranou.

Ve velkém kastrolu nechte na oleji zesklovatět nakrájenou cibuli, přisypte maso a restujte. Pak přidejte česnek, víno, drcená rajčata a skořici. Duste, až se přebytečná tekutina odpaří. Osolte a opepřete.

Teď přijde na řadu bešamel: z másla a mouky připravte světlou jíšku, vmíchejte asi polovinu mléka a provařte, až omáčka zhoustne. Případně nařeďte podle potřeby. Přidejte sůl a muškátový oříšek. Odstavte z plotny, zašlehejte žloutky a povařte.

Troubu předehřejte na 200 °C. Pekáč vymažte olejem a střídavě vrstvěte plátky brambor a lilku, masovou směs, bešamel a sýr. Dejte péct na 45 minut dozlatova.


Vepřové souvlaki s citronem

6 porcí - příprava: 50 minut + chlazení

* 1000 g vepřové plece
* 3 citrony
* lístky oregana na ozdobu
* pita chléb k podávání

CHILLI PASTA:
* 1 červená chilli paprička
* hrst kaparů
* šťáva z 1/2 citronu
* čerstvě mletý pepř
* hrubá mořská sůl
* olivový olej
* oregano

Maso omyjte, osušte a nakrájejte na kostky. Ty napíchněte na grilovací jehly nebo špejle. Lehce osolte a opepřete. Do větší nádoby nalijte olivový olej a do něj špízy ponořte. Alespoň na hodinu dejte chladit.

Potom je ze všech stran ogrilujte, potřete chilli pastou, zakryjte alobalem a nechte na teplém místě. Pita chleba dejte na chvilku prohřát na gril. Podávejte společně se souvlaki dochucenými hrubou mořskou solí a na kousky nakrájeným citronem.

Náš TIP: Řekové ke špízům podávají tradiční omáčku tzatziki, hranolky a salát z papriky, rajčat, oliv a sýra feta. Místo vepřového masa můžete použít také kuřecí nebo jehněčí.


Revani s ořechy a medem

1 plech - příprava: 50 minut

* 1 hrnek vlašských ořechů
* 2 hrnky hrubé mouky + na vymazání
* 1 lžíce prášku do pečiva
* 1 lžička jedlé sody
* špetka soli
* 1/2 lžičky mleté skořice
* několik rozdrcených hřebíčků
* 1 hrnek změklého másla
* 3/4 hrnku krupicového cukru
* 6 vajec
* 180 ml bílého řeckého jogurtu
* 1 lžička kůry z chemicky neošetřeného citronu

SIRUP:
šťáva z 1 citronu
kůra z 1/2 chemicky neošetřeného citronu
3/4 hrnku krupicového cukru
1/4 hrnku medu
máslo na vymazání
moučkový cukr na ozdobu

Formu vymažte a vysypte hrubou moukou. Troubu předehřejte na 180 °C. Ořechy nasekejte najemno (pár si jich nechte na ozdobu). V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl, mletou skořici a hřebíček.

Do druhé mísy dejte změklé máslo, cukr a žloutky a utřete do pěny. Z bílků ušlehejte tuhý sníh. Do máslového krému postupně vmíchejte obsah první misky střídavě s jogurtem, vmíchejte strouhanou kůru z chemicky neošetřeného citronu a mleté ořechy a nakonec opatrně zapracujte sníh. Těsto rozetřete do připravené formy a pečte asi 25 minut na 180 °C.

Mezitím si připravte sirup: v kastrůlku zahřejte 3/4 hrnku vody, kůru z 1/2 citronu, cukr a med k bodu varu, pak zmírněte plamen a za stálého míchání vařte asi 2 minuty. Nakonec odstavte a vmíchejte citronovou šťávu.

Když je koláč upečený, propíchejte ho na několika místech špejlí a přelijte sirupem. Navrch můžete ozdobit kousky ořechů. Podávejte vychladlý, nakrájený na porce a poprášený moučkovým cukrem.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Trvalkové záhony tón v tónu aneb Přehled modrých trvalek

Trvalkové záhony tón v tónu aneb Přehled modrých trvalek

Včera | Vytrvalé rostliny vydrží na stanovišti řadu let, ale některé časem ztratí původní tvar nebo…

INSPIRACE: Nejkrásnější dětské pokoje pro malé i větší holky

INSPIRACE: Nejkrásnější dětské pokoje pro malé i větší holky

19. 8. | Chystáte se dceři zařídit nový pokojíček nebo proměnit ten stávající, ale stále nemáte představu,…

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

18. 8. | Patří k nejoblíbenějším květinám. Jsou ozdobou každé zahrady, nádherně působí ve váze. Věděli jste…

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

17. 8. | Vyvýšené záhony s vhodnou výškou a šířkou mají mnoho výhod: Jsou estetické a nekonečně variabilní,…