Nádherná středozemní destinace je nejen kolébkou starověké civilizace, ale také kulinárním nebem. Od salátu přes maso na jehle až po slaďoučké dezerty nabízí nekonečnou inspiraci.
Lilky plněné jehněčím masem a zeleninou
6 porcí - příprava: 45 minut
- 6 menších lilků
- sůl a pepř
- 400 g mletého jehněčího masa
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 menší cibule
- 1 žlutá paprika
- 3 menší rajčata
- 2 stroužky česneku
- 6 lžic strouhané fety
- 1 hrst plocholisté petržele
Lilky podélně rozkrojte a lžící vydlabejte dužninu. Nakrájejte ji a odložte stranou. Vnitřek lilku lehce osolte a opepřete, položte řezem dolů na papírový ubrousek a nechte vypotit.
Maso orestujte a dochuťte solí a pepřem. Pak ho vyjměte a na stejné pánvi na troše oleje zpěňte nasekanou cibuli, přidejte na kostičky nakrájenou papriku, rajčata i dužninu z lilku a restujte.
Pak osolte, opepřete a dochuťte lisovaným česnekem. Vmíchejte rozdrobenou fetu a orestované maso. Směsí naplňte lilky a zapečte v troubě předehřáté na 180 °C – asi 25 minut. Podávejte s nasekanou petrželovou natí.
Řecký salát
4 porce - příprava: 25 minut
- 1 zelená paprika
- 1 salátová okurka
- 12 cherry rajčátek
- 1 červená cibule
- 150 g fety
- několik listů salátu
- 1/2 hrnku černých oliv
- olivový olej
- citronová šťáva
- pepř a sůl
- pita chléb (nemusí být)
Papriku, okurku i rajčátka omyjte, očistěte a nakrájejte na podobně velké kousky. Cibuli oloupejte a nasekejte na tenčí plátky, fetu na kostky. Listový salát opláchněte, osušte a natrhejte na kousky. Vše dejte do mísy, přidejte olivy, zakápněte olejem a citronovou šťávou, dochuťte solí a pepřem a opatrně promíchejte.
Náš TIP: Do salátu zkuste pro změnu přidat nasekané lístky oregana nebo jiné bylinky a prolisovaný stroužek česneku.
Musaka
4–6 porcí - příprava: 2 hodiny
- 3 lilky
- 500 g brambor
- 700 g mletého hovězího nebo jehněčího masa
- 2 velké cibule
- 3 stroužky česneku
- 100 ml červeného vína
- 1 lžička mleté skořice
- 400 g drcených rajčat
- sůl a pepř
- 1 hrnek strouhaného sýra
- olej na smažení
BEŠAMEL:
- 5 lžic másla
- 4 lžíce hladké mouky
- 400 ml plnotučného mléka
- 4 žloutky
- špetka mletého muškátového oříšku
Lilek nakrájejte na plátky, lehce je osolte a nechte vypotit (nejlépe na cedníku nebo sítku). Brambory uvařte do poloměkka a nakrájejte na plátky. Lilek osušte a postupně spolu s bramborami orestujte na oleji. Dejte stranou.
Ve velkém kastrolu nechte na oleji zesklovatět nakrájenou cibuli, přisypte maso a restujte. Pak přidejte česnek, víno, drcená rajčata a skořici. Duste, až se přebytečná tekutina odpaří. Osolte a opepřete.
Teď přijde na řadu bešamel: z másla a mouky připravte světlou jíšku, vmíchejte asi polovinu mléka a provařte, až omáčka zhoustne. Případně nařeďte podle potřeby. Přidejte sůl a muškátový oříšek. Odstavte z plotny, zašlehejte žloutky a povařte.
Troubu předehřejte na 200 °C. Pekáč vymažte olejem a střídavě vrstvěte plátky brambor a lilku, masovou směs, bešamel a sýr. Dejte péct na 45 minut dozlatova.
Vepřové souvlaki s citronem
6 porcí - příprava: 50 minut + chlazení
- 1000 g vepřové plece
- 3 citrony
- lístky oregana na ozdobu
- pita chléb k podávání
CHILLI PASTA:
- 1 červená chilli paprička
- hrst kaparů
- šťáva z 1/2 citronu
- čerstvě mletý pepř
- hrubá mořská sůl
- olivový olej
- oregano
Maso omyjte, osušte a nakrájejte na kostky. Ty napíchněte na grilovací jehly nebo špejle. Lehce osolte a opepřete. Do větší nádoby nalijte olivový olej a do něj špízy ponořte. Alespoň na hodinu dejte chladit.
Potom je ze všech stran ogrilujte, potřete chilli pastou, zakryjte alobalem a nechte na teplém místě. Pita chleba dejte na chvilku prohřát na gril. Podávejte společně se souvlaki dochucenými hrubou mořskou solí a na kousky nakrájeným citronem.
Náš TIP: Řekové ke špízům podávají tradiční omáčku tzatziki, hranolky a salát z papriky, rajčat, oliv a sýra feta. Místo vepřového masa můžete použít také kuřecí nebo jehněčí.
Revani s ořechy a medem
1 plech - příprava: 50 minut
- 1 hrnek vlašských ořechů
- 2 hrnky hrubé mouky + na vymazání
- 1 lžíce prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- špetka soli
- 1/2 lžičky mleté skořice
- několik rozdrcených hřebíčků
- 1 hrnek změklého másla
- 3/4 hrnku krupicového cukru
- 6 vajec
- 180 ml bílého řeckého jogurtu
- 1 lžička kůry z chemicky neošetřeného citronu
SIRUP:
šťáva z 1 citronu
kůra z 1/2 chemicky neošetřeného citronu
3/4 hrnku krupicového cukru
1/4 hrnku medu
máslo na vymazání
moučkový cukr na ozdobu
Formu vymažte a vysypte hrubou moukou. Troubu předehřejte na 180 °C. Ořechy nasekejte najemno (pár si jich nechte na ozdobu). V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl, mletou skořici a hřebíček.
Do druhé mísy dejte změklé máslo, cukr a žloutky a utřete do pěny. Z bílků ušlehejte tuhý sníh. Do máslového krému postupně vmíchejte obsah první misky střídavě s jogurtem, vmíchejte strouhanou kůru z chemicky neošetřeného citronu a mleté ořechy a nakonec opatrně zapracujte sníh. Těsto rozetřete do připravené formy a pečte asi 25 minut na 180 °C.
Mezitím si připravte sirup: v kastrůlku zahřejte 3/4 hrnku vody, kůru z 1/2 citronu, cukr a med k bodu varu, pak zmírněte plamen a za stálého míchání vařte asi 2 minuty. Nakonec odstavte a vmíchejte citronovou šťávu.
Když je koláč upečený, propíchejte ho na několika místech špejlí a přelijte sirupem. Navrch můžete ozdobit kousky ořechů. Podávejte vychladlý, nakrájený na porce a poprášený moučkovým cukrem.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.