Řekněte sýr: Vyrobte si domácí sýr ve své kuchyni!

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Srdíčka milovníků sýra jistě zaplesají. Vyrobit si tuto mléčnou pochoutku doma totiž vůbec není tak složité, jak by se mohlo zdát! Zkuste to a použijte sýr do našich receptů! Nebudete litovat.

Řekněte sýr: Vyrobte si domácí sýr ve své kuchyni!

Bochánek sýra s bylinkami

4 porce příprava: 50 minut + odležení

1 l nehomogenizovaného plnotučného mléka (nejlépe bio), 250 ml smetany, 250 g zakysané smetany, 4 lžíce jablečného nebo vinného octa, 1 lžička soli, čerstvé bylinky

Mléko smíchejte se smetanou a vlijte do kastrolu. Přidejte zakysanou smetanu a promíchejte. Pak přiveďte téměř k varu. Teplotu snižte, aby se směs přestala vařit. Vlijte ocet a na středním plameni zahřívejte při teplotě asi 80 °C přibližně 1 minutu, až se tekutina začne srážet. Sundejte z ohně. Udržujte teplé, nejlépe ve vodní lázni, a nechte asi 40 minut odstát. Vysráženou směs osolte a opatrně přeceďte přes cedník vyložený mušelínem. Pak sraženou hmotu zabalte do gázy a vymačkejte zbylou tekutinu. V sítu nechte v chladu odležet nejlépe do druhého dne. Druhý den sýr posypte směsí posekaných bylinek nebo kořením. V bylinkách můžete nechat v chladu ještě odležet nebo rovnou servírovat.

Široké nudle s petrželovým pestem

4 porce příprava: 45 minut

200 g čerstvého sýra, citronová šťáva a kůra, 400 g čerstvých nudlí, 1 svazkek petržele, 60 ml extra panenského olivového oleje, 2 stroužky česneku, strouhaný parmazán, sůl a čerstvě mletý černý pepř

Čerstvý sýr posypte asi lžičkou nastrouhané citronové kůry a pokapejte lžičkou citronové šťávy. Nechte ho krátce při pokojové teplotě marinovat. Do vroucí osolené vody vsypte těstoviny a vařte je 10 až 12 minut, na skus. Mezitím rozmixujte petržel s 50 ml oleje. Česnek oloupejte a nakrájejte na plátky. V pánvi zahřejte zbylý olej a krátce v něm opečte plátky česneku, jen dorůžova. Pak do pánve vložte vařené těstoviny a promíchejte je s olejem. Přidejte petrželové pesto, rozdrobený čerstvý sýr i se šťávou, ve které jste ho marinovali. Při servírování posypte parmazánem a čerstvě mletým pepřem.

Plátky chleba s paprikovou salsou

4 porce příprava: 35 minut

2 červené papriky, 1 lžíce vinného octa, 2 lžičky přírodního cukru, 50 g mletých mandlí, 2 lžíce olivového oleje, sůl a čerstvě mletý pepř, 4 plátky bílého chleba, 200 g čerstvého sýra, snítka kopru, 4 stonky červené bazalky

Papriky rozložte na plech a vložte do trouby. Pečte je při 220 °C, až se na nich vytvoří tmavé puchýřky. Upečené papriky dejte do misky, zakryjte fólií a nechte 5 minut zapařit. Pak je oloupejte a zbavte semeníků. Očištěné pečené papriky vložte do mixéru. Přidejte vinný ocet, cukr, mandle, lžíci olivového oleje a špetku soli. Vše společně rozmixujte. Krajíce chleba lehce potřete zbylým olejem a opečte je v toasteru nebo v troubě pod grilem. Opečené krajíce pokryjte čerstvým sýrem. Navrch dejte lžičku paprikové salsy a posypte nasekanými bylinkami a čerstvě mletým pepřem.

Další články z rubriky

Nejoriginálnější vánoční stromečky. Který se líbí vám?

Nejoriginálnější vánoční stromečky. Který se líbí vám?

Dnes | Nudí vás už tradičně ozdobené smrčky, jedličky a borovice, ale umělý stromek byste si doma nikdy…

Zahradníkův rok: Co je třeba udělat na zahradě v prosinci

Zahradníkův rok: Co je třeba udělat na zahradě v prosinci

Včera | V prosinci asi každý člověk, zahrádkáře nevyjímaje, žije přípravou na vánoční svátky. Dobrý…

Oblíbené vepřové maso: Zkuste řízek, pomazánku nebo koleno

Oblíbené vepřové maso: Zkuste řízek, pomazánku nebo koleno

11. 12. | Co by to bylo za kuchyni bez šťavnatého a křupavého masa? Vyzkoušejte bůček, pomazánku z něj nebo…

Vánoční květiny: Co potřebuje brambořík, azalka a vánoční hvězda

Vánoční květiny: Co potřebuje brambořík, azalka a vánoční hvězda

10. 12. | Jmelí, zelené větvičky, ale i živé kvetoucí květiny se postarají o sváteční vánoční atmosféru.…