Retro vaječné recepty

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Připravte si doma lahůdkářskou klasiku vejce v aspiku nebo další vaječné speciality, které vás přenesou do časů vašeho dětství.

Recepty, ve kterých upotřebíte uvařená vejce, mají v české kuchyni dlouhou tradici. Předpisy najdete i v kuchařkách starých přes sto let. I když se jejich podoba proměnila, v lahůdkářstvích na ně narazíte stále.

Podívej, co jsem ti koupil!

Tuhle větu pronesl Zdeněk Svěrák ve filmu Kolja podávaje svému malému svěřenci ruské vejce. Původně se jednalo o vejce se sardelemi a bramborovým salátem. Ve své dnešní podobě zdomácnělo v 50. letech v Automatu Koruna, kde se prý potřebovali zbavit prošlých surovin.

Aspik i tlačenka

Vejce v aspiku svoji největší slávu prožilo ve stejné době jako ruské vejce. Jeho schopnost zasytit i fyzicky náročné profese a fakt, že se na rozdíl od ruského vejce v tašce cestou do práce nerozpadne, ho dodnes řadí mezi oblíbené pokrmy. Toho využívá i vaječná tlačenka, která v posledních letech zažívá v Česku renesanci.

V obchodech běžně seženete želatinu určenou přímo na aspiky a vaječnou tlačenku – jedná se o jemně namletou vepřovou želatinu, která je krásně čirá a díky níž vám obojí dobře ztuhne. Zavzpomínejte na dětství a tehdejší poctivá ruská vejce a dopřejte si pořádnou svačinu. Zasytí vás na celé odpoledne.


Štěpán Vašák, foodstylista: „Zejména při kratší tepelné úpravě byste si měli být jisti původem vajec, předejdete tak možným zdravotním rizikům. Ať už je vaříte, nebo smažíte, dodržujte časy uvedené v receptu. A upřímně, vajíčka jako surovinu nepodceňujte. K snídani jsou přece nejlepší!“

Vejce v aspiku

4 porce - příprava: 25 minut + tuhnutí

* 200 ml kuřecího vývaru
* 100 ml láku z okurek
* sůl a pepř
* 1 balení želatiny (na vaječnou tlačenku a aspiky)
* olej na vymazání
* 4 lžíce sterilovaného hrášku
* 4 lžíce sterilované kapie
* 4 natvrdo uvařená vejce
* 4 plátky šunky
* 4 sterilované okurky
* 200 g vlašského salátu

Vývar smíchejte s lákem z okurek, osolte, opepřete a vsypte želatinu. Když nabobtná, ohřejte vývar na 80 °C. Do vymazaných formiček vlijte první část aspiku a nechte v ledničce zachladit, poté vložte po lžíci hrášku a kapie, znovu přilijte aspik a zchlaďte. Pokračujte s vejci, šunkou a okurkou, přidejte vlašský salát a zalijte zbylým vývarem se želatinou. Nechte nejlépe přes noc ztuhnout v ledničce.


Ruské vejce

4 porce - příprava: 30 minut

* 100 g majonézy
* 2 lžíce láku z okurek
* sůl a pepř
* 4 vejce
* 8 plátků
* dušené šunky
* 4 sterilované okurky
* 4 sterilované kapie
* petrželka

SALÁT:
* 400 g brambor vařených ve slupce
* 1 uvařená mrkev
* 100 g uvařeného celeru
* 6 větších sterilovaných okurek
* 200 g kvalitního šunkového salámu
* 50 g sterilovaného hrášku
* 200 g majonézy
* 100 g bílého jogurtu
* 1 lžíce plnotučné hořčice
* sůl a pepř

Nejdříve si připravte salát. Brambory oloupejte a protlačte přes síťku, mrkev, celer, okurky a salám nakrájejte nadrobno, přidejte hrášek, majonézu, jogurt a hořčici. Vše důkladně promíchejte a dochuťte solí a pepřem. Nechte vychladit. Majonézu smíchejte s lákem z okurek, osolte a opepřete. Do misky dejte připravený salát, vařené vejce, nakrájenou okurku, kapie a šunku, to vše přelijte ochucenou majonézou.


Vajíčková pomazánka

4 porce - příprava: 20 minut

* 5 vajec
* 3 jarní cibulky
* 125 g lučiny
* plnotučná hořčice
* sůl a pepř

Vejce uvařte natvrdo, oloupejte a nakrájejte nadrobno. Bílou část jarní cibulky nasekejte najemno a smíchejte s nakrájenými vejci a lučinou. Dochuťte hořčicí, solí a pepřem. Vše důkladně promíchejte a nechte odležet, aby se chutě propojily. Podávejte na plátcích chleba či bagety a posypte nasekanou zelenou částí jarní cibulky.

NÁŠ TIP: Místo lučiny můžete použít plnotučný měkký tvaroh nebo cream cheese. Zkuste i kremžskou hořčici.


Vaječná tlačenka

4 porce - příprava: 20 minut + tuhnutí

* 400 g nakládané zeleniny
* 150 ml kuřecího vývaru
* 9 g želatiny
* 5 vajec
* 200 g šunky v celku
* 100 g nakládaných kapií
* 420 g majonézy
* sůl a pepř

Zeleninu sceďte a nechte si stranou 50 ml nálevu. Ten smíchejte s vývarem. Do vzniklé směsi nasypte želatinu a nechte bobtnat. Mezitím si smíchejte scezenou zeleninu s vejci uvařenými natvrdo, nakrájenou šunkou a kapiemi, majonézou, osolte a opepřete. Vývar s želatinou ohřejte asi na 80 °C a ještě teplý smíchejte s připravenou směsí, nalijte do formy vyložené potravinářskou fólií a dejte do ledničky ztuhnout. Nejlépe přes noc.

NÁŠ TIP: Do tlačenky můžete vložit celá vařená vejce.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Trvalkové záhony tón v tónu aneb Přehled modrých trvalek

Trvalkové záhony tón v tónu aneb Přehled modrých trvalek

Včera | Vytrvalé rostliny vydrží na stanovišti řadu let, ale některé časem ztratí původní tvar nebo…

INSPIRACE: Nejkrásnější dětské pokoje pro malé i větší holky

INSPIRACE: Nejkrásnější dětské pokoje pro malé i větší holky

19. 8. | Chystáte se dceři zařídit nový pokojíček nebo proměnit ten stávající, ale stále nemáte představu,…

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

18. 8. | Patří k nejoblíbenějším květinám. Jsou ozdobou každé zahrady, nádherně působí ve váze. Věděli jste…

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

17. 8. | Vyvýšené záhony s vhodnou výškou a šířkou mají mnoho výhod: Jsou estetické a nekonečně variabilní,…