Pěstování tulipánů: Říjen je měsícem jejich výsadby

Pěstování tulipánů: Říjen je měsícem jejich výsadby

Bude se na vaší zahradě tulipánům dařit? Jak je správně pěstovat a proč je sázet právě nyní? Poradíme, přidáme tipy i podrobné video.

Tulipánový bedekr

Tulipány jsou mrazuvzdorné, dobře se jim daří na slunném stanovišti, na půdu nemají zvláštní nároky, potřebují jen, aby byla dostatečně propustná.

Tulipány vysazujeme od konce září do konce října. Cibule o průměru 2,5–3 cm sázíme do středně těžké až lehčí půdy s neutrální reakcí, na stanoviště nejméně 14 dní předem hluboko zryté a vyhnojené dobře rozleželým kompostem a Cereritem.

Cibule sázíme buď ve skupinách po více kusech, nebo do smíšených výsadeb s poměnkami nebo maceškami na vzdálenost 25–30 cm. Mají být vsazeny tak hluboko, aby nad jejich vrcholem byla vrstva země rovná trojnásobku výšky cibule. Čím jsou tulipány sázeny hlouběji, tím méně se dělí a mají větší květy.

Vysazené sazenice zalejeme, aby do zimy dobře zakořenily. Zapomeneme-li vysázet cibule na podzim, necháme je přes zimu v chladné, bezmrazé místnosti a vysadíme je brzy na jaře. V místech s větším množstvím srážek je vhodné dát pod cibule tulipánů (podobně jako u ostatních cibulnatých a hlíznatých květin) třícentimetrovou vrstvičku písku jako drenáž.

Zahradní tulipány bychom měli přesazovat každoročně nebo aspoň po 2 až 3 létech. Jestliže cibule po zatažení listů nevyzvedneme ze země, vytvoří se v příštím roce z dceřiných cibulek trs rostlin, což se v dalších létech opakuje a rostliny postupně slábnou a nekvetou. Pouze botanické tulipány můžeme ponechat na místě více let, aniž tím utrpí jejich kvetení.

TIP NA VIDEO: Podívejte se na video, jak se starat o zahradu v říjnu.

Pokračování 2 / 3

Zdravé tulipány

Jako prevence proti houbovým a bakteriálním chorobám pomáhá moření cibulí a hlíz. Není to nic složitého, postup najdete na videu:

Pokračování 3 / 3

Až se jaro zeptá...

bude vaše zahrada nádherně barevná. Vysoké tulipány se uplatní v jarním spektru trvalkových záhonů s koniklecem, orlíčkem, huseníkem, srdcovkou. Osvědčená je kombinace s dvouletkami (maceška, sedmikráska, pomněnka, chejr). Velmi působivé jsou směsi tulipánů s ostatními cibulovinami, kdy s narcisy a hyacinty mohou společně tvořit pestré koberce na záhonech i volně v trávníku. Bílým tulipánům sluší modré modřence a ladoňky. Můžete míchat paletu „tón v tónu“ anebo naopak rozzářit zahradu pestrými kontrasty. Velmi vhodná je i podsadba z tulipánů a drobných cibulovin pod korunami  listnatých dřevin (např. bříz), které jsou v době plného rozvoje cibulovin ještě bez listí. Kořeny dřevin za vegetace půdu vysuší, což většině cibulovin vyhovuje, a když se olistí, cibuloviny již zatahují.

Náš tip:

Jelikož tulipány mají schopnost růst nejen nad zemí, ale "zalézat" i stále hlouběji do země, vyplatí se podložit pod cibule drátěné či plastové pletivo nebo koupit speciální košíky na jejich výsadbu, které je zároveň chrání před škůdci, jako jsou např. hraboši, a usnadní jejich vyjímání z půdy.

Doporučujeme

Články odjinud