Říjnová tabule může být veselejší - 4 barevné recepty pro vás

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Dejte v kuchyni slovo červené čekance, oranžové dýni nebo zelené kapustě. Říjnová tabule může být mnohem veselejší, než jste čekali.

Kuře v bylinkové strouhance na kapustových listech

4 porce - příprava: 35 minut

* 1 hlávky kapusty
* 4 kuřecí prsa
* sůl a pepř
* 2 vejce
* 1 hrnek hladké mouky
* 1 hrnek strouhanky
* 1 lžička lístků tymiánu
* 1 lžička posekaného rozmarýnu
* olej na smažení
* 1 lžíce másla
* kerblík

Listy kapusty vložte do vroucí vody a 5 minut je povařte. Pak je vyndejte, zchlaďte a nakrájejte na kousky. Kuřecí prsa lehce naklepejte, osolte a opepřete. Rozšlehejte vejce, připravte si hladkou mouku a strouhanku, do které přidejte lístky tymiánu a nasekaný rozmarýn. Připravené kuřecí plátky obalujte v hladké mouce, vejcích a bylinkové strouhance.

V hluboké pánvi zahřejte vrstvu oleje a obalené kuřecí plátky v něm smažte dozlatova. V druhé pánvi rozpusťte máslo. Vložte do něj předvařené listy kapusty a krátce je poduste. Dochuťte solí a pepřem. Na talíř naskládejte kapustu, přidejte překrojené osmažené kuřecí plátky, posypte lístky kerblíku a pokapejte máslem.

Náš TIP: Do strouhanky zkuste přidat i jiné bylinky, třeba jen petrželku. Kapustu zase můžete nakrájet na jemné nudličky a lehce okyselit citronem.

Rizoto s červenou čekankou

4 porce - příprava: 40 minut

* 2 šalotky
* 4 lžíce olivového oleje
* 400 g rýže arborio
* 200 ml suchého bílého vína
* 1 l drůbežího vývaru
* 2 malé čekankové puky
* 2 snítky tymiánu
* 100 g parmazánu
* 20 g másla
* sůl a pepř

Šalotku oloupejte a nakrájejte nadrobno. V kastrolu zahřejte olej a nechte ji na něm zesklovatět. Pak vsypte rýži a promíchejte. Vlijte víno a za stálého míchání nechte svařit. Potom postupně přilévejte vývar, vařte a míchejte.

Čekanku nakrájejte na nudličky a vmíchejte ji do rizota s poslední dávkou vývaru. Vsypte lístky tymiánu a krátce provařte. Pak přidejte nastrouhaný parmazán a máslo a pečlivě promíchejte, aby bylo rizoto husté a krémové. Dochuťte solí a pepřem. Navrch můžete přidat zbylé listy čekanky orestované na oleji.

Dýňové suflé

6 formiček o Ø 8 cm - příprava: 75 minut

* 1 dýně hokkaidó
* špetka skořice
* špetka sušeného zázvoru
* špetka muškátového květu
* 4 lžíce másla + kousek na vymazání formiček
* 1/4 hrnku hladké mouky
* špetka soli
* 1 hrnek polotučného mléka
* 2 lžíce hnědého cukru
* 4 vejce
* 1 hrnku krystalového cukru

Dýni rozpulte, lžící vydlabejte semínka a pak ji nakrájejte na kousky. Ty vložte do hrnce, zalijte vodou tak, aby byly potopené, přidejte koření a vařte asi 20 minut doměkka. Pak sceďte a dýni rozmixujte nebo propasírujte. Získáte tak zhruba 200 g hladkého dýňového pyré. Nechte ho vychladnout.

Předehřejte troubu na 200 °C. Zapékací formičky na suflé vymažte máslem a vyložte proužky pečicího papíru. Připravte si hluboký plech, do kterého formičky vyskládáte.

V kastrolu rozpusťte máslo. Když se rozpustí, prosejte do něj mouku se solí a krátce orestujte, jako když připravujete světlou jíšku. Vlijte mléko, rozmíchejte metličkou a zhruba 3 minuty vařte. Sundejte z ohně a vmíchejte připravené dýňové pyré a hnědý cukr.

Vejce rozklepněte a oddělte žloutky od bílků. Žloutky vmíchejte do dýňového těsta. Z bílků s krystalovým cukrem ušlehejte pevný sníh a opatrně ho zapracujte do směsi. Těsto rozdělte do formiček a vyskládejte je na plech. Potom do něj vlijte vodu, aby sahala zhruba do poloviny formiček. Dejte do předehřáté trouby a pečte při 200 °C asi 30 minut.

Houbové ragú s nudlemi

4 porce - příprava: 40 minut + odležení

NA NUDLE:
* 200 g polohrubé mouky
* špetka soli
* 2 vejce
* 1 lžíce rostlinného oleje

NA RAGÚ:
* 200 g čerstvých hub
* 1 šalotka
* 1 stroužek česneku
* 2 lžíce olivového oleje
* 50 ml bílého vína
* 50 ml zeleninového vývaru
* 100 ml smetany 12%
* hrst lístků petrželky

Připravte si těsto na nudle. Mouku, špetku soli, vejce a olej zpracujte na hladké těsto a nechte ho alespoň hodinu odležet zabalené ve fólii. Po odležení těsto rozválejte. Nakrájejte ho na široké nudle a dejte je vařit do vroucí osolené vody.

Houby očistěte, šalotku nakrájejte nadrobno, česnek podrťte. V pánvi zahřejte olej a orestujte na něm houby. Pak přidejte šalotku a česnek a krátce opečte. Podlijte vínem a nechte ho vydusit. Zalijte vývarem a krátce provařte.

Nakonec přilijte smetanu, prohřejte a sundejte z ohně. Dochuťte solí a pepřem. Do pánve přidejte uvařené nudle a promíchejte. Na talíři posypte nasekanou petrželkou.

Náš TIP: Nudle si můžete koupit už hotové nebo je připravit z plátů na lasagne. Houby použijte jakékoli. Když přijdete z lesa s prázdnou, zkuste třeba hlívu nebo šitake.

Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 10/2013.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

Dnes | Vyvýšené záhony s vhodnou výškou a šířkou mají mnoho výhod: Jsou estetické a nekonečně variabilní,…

Neotřelé recepty na zahradní párty

Neotřelé recepty na zahradní párty

Včera | Chcete se u grilu blýsknout před přáteli zajímavými recepty? Krásným letním víkendům už je skoro…

Nejkrásnější pelíšky pro psy, které si doma vyrobíte za pár korun

Nejkrásnější pelíšky pro psy, které si doma vyrobíte za pár korun

Včera | Také máte doma psa, který se nejraději rozvaluje ve vaší posteli a vy se ani nemůžete pořádně…

Bambusy vnesou do zahrady klid. Jak je pěstovat?

Bambusy vnesou do zahrady klid. Jak je pěstovat?

15. 8. | Většina bambusů pochází z teplejších oblastí, zejména tropů a subtropů, a jen velmi málo z nich má…