Řízněte do toho! | Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Řízněte do toho!

[Soutěž] Nepodceňujte kuchyňské vybavení. Nešetřete hlavně na nožích. Pořídíte-li si opravdu kvalitní kousek, můžete ho používat celý život.

Většina z nás má doma spoustu nožů, ale stačily by tři typy: malý na okrajování ovoce a zeleniny, s vlnitým ostřím na pečivo a jeden velký, univerzální s čepelí dlouhou 15 až 18 cm na krájení. Do těchto nožů se vyplatí investovat větší částky, protože je používáme každý den a práci v kuchyni nám mohou hodně usnadnit. Kvalita nože i nerez oceli, ze které je vyroben, bývá totiž úměrná jeho ceně.

Při nákupu bychom si měli vzít držadlo nože do ruky a vyzkoušet, zda dobře sedí. Tvar držadla brání sklouznutí ruky na čepel, její tvar záleží na účelu používání nože, což bývá uvedeno na obale. Pečlivě vybírejte zejména univerzální nůž. Jeho čepel musí být ostrá a silná alespoň 3 mm. Měl by být také spíš těžší. Těžký nůž padne dobře do ruky. Sedne-li vám, pak jeho tíhu vůbec nepocítíte.

Nebojte se ostrých nožů, zranění hrozí většinou od těch tupých, na které musíte při krájení hodně tlačit, takže nebezpečí, že sjede a pořeže vás, je větší. Ostrý nůž řeže přesně a bezpečně s nepatrnou silou. Proto nůž pravidelně bruste kvalitním ostřičem, levnější jej může zničit. Nože skladujte odděleně, v dřevěném rozdělovači v zásuvce, bloku nebo na magnetické liště. Ty s dřevěnou rukojetí myjte ve vlažné vodě, ostatní v myčce, ale ihned je vyndejte a dosušte. Krájejte vždy na dřevěném či plastovém prkénku, krájení na tvrdé podložce (plechu, skleněné desce) ničí ostří.

Nejkvalitnější nůž koupíte ve specializovaných obchodech. Než si ho začnete vybírat, pojďte s námi soutěžit na www.recepty.cz/jakchutnapodzim/.

Doporučujeme

Články odjinud