Rodinné poklady: Jak na tradiční české pokrmy

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Generacemi prověřené, máme je v chuťové paměti i v rukou. Recepty na omáčky, fazolky na smetaně a guláše patří mezi rodinné poklady. Podělme se o ně.

Rodinné poklady: Jak na tradiční české pokrmy

Houbová omáčka s knedlíky

4 porce příprava: 160 minut

1 kg hovězí pečeně, 100 g špeku, 100 g másla, 4 šalotky, 100 g sušených lišek, 200 ml bílého vína, 1 lžička kmínu

KNEDLÍKY: 2 rohlíky, 200 g polohrubé mouky, sůl, 250 ml polotučného mléka, 2 vejce

Hovězí prošpikujte nakrájeným špekem (zbytek odložte), opečte ze všech stran na másle. Maso vyjměte a ve výpeku orestujte zbylý špek a jemně nasekanou šalotku. Přidejte namočené lišky, opečte je a podlijte vínem. Až se odpaří alkohol, vraťte maso a dejte přiklopené péct při 180 °C do trouby (asi 120 minut), podle potřeby podlévejte. Na knedlíky smíchejte rohlíky nakrájené na kostičky s moukou a špetkou soli, přidejte mléko a žloutky, promíchejte. Z bílků ušlehejte sníh a vmíchejte do těsta, které rozdělíte do mikrotenových pytlíků tak, že ho shrnete na dno a zformujete do válečků. Uzavřete a uvařte ve vroucí vodě (asi 28 minut – po 14 minutách obraťte).

Recepty na další pokrmy najdete v následujících kapitolách. Pokud se chcete podívat na konkrétní pokrm, zvolte si ho v boxíku a zbytek textu se vám vůbec nezobrazí. Jestliže si chcete článek přečíst celý, postupujte po kapitolách tak, jak za sebou následují.

Následující »

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Jak využít slupky z pomeranče: Na boty, hmyz i při úklidu

Jak využít slupky z pomeranče: Na boty, hmyz i při úklidu

Dnes | Šťavnaté, chutné a plné vitamínů. Pomeranče jsou nejoblíbenějším jižním ovocem. Konzumujeme je jen…

Co je kapková závlaha? Ušetří vám peníze

Co je kapková závlaha? Ušetří vám peníze

23. 2. | Zalévat pitnou vodou na zahradě je luxus. Ale jak ušetřit a přitom poskytnout rostlinám dostatek…

3 skvělé polévky: Mrkvový krém, ukrajinský boršč, pórková se slaninou

3 skvělé polévky: Mrkvový krém, ukrajinský boršč, pórková se slaninou

22. 2. | Hledáte ideální jídlo na pozdní večery na zahřátí a plné zeleniny? Polévky jsou v zimě jasnou…

5 tipů, jak zbavit domácnost přebytečných věcí

5 tipů, jak zbavit domácnost přebytečných věcí

22. 2. | Zakopáváte doma o lyže, boby nebo sáně, knihovna přetéká a skříně praskají ve švech? Pokud nemáte…