Rodinné poklady: Jak na tradiční české pokrmy

Rodinné poklady: Jak na tradiční české pokrmy

Generacemi prověřené, máme je v chuťové paměti i v rukou. Recepty na omáčky, fazolky na smetaně a guláše patří mezi rodinné poklady. Podělme se o ně.

Houbová omáčka s knedlíky

4 porce příprava: 160 minut

1 kg hovězí pečeně, 100 g špeku, 100 g másla, 4 šalotky, 100 g sušených lišek, 200 ml bílého vína, 1 lžička kmínu

KNEDLÍKY: 2 rohlíky, 200 g polohrubé mouky, sůl, 250 ml polotučného mléka, 2 vejce

Hovězí prošpikujte nakrájeným špekem (zbytek odložte), opečte ze všech stran na másle. Maso vyjměte a ve výpeku orestujte zbylý špek a jemně nasekanou šalotku. Přidejte namočené lišky, opečte je a podlijte vínem. Až se odpaří alkohol, vraťte maso a dejte přiklopené péct při 180 °C do trouby (asi 120 minut), podle potřeby podlévejte. Na knedlíky smíchejte rohlíky nakrájené na kostičky s moukou a špetkou soli, přidejte mléko a žloutky, promíchejte. Z bílků ušlehejte sníh a vmíchejte do těsta, které rozdělíte do mikrotenových pytlíků tak, že ho shrnete na dno a zformujete do válečků. Uzavřete a uvařte ve vroucí vodě (asi 28 minut – po 14 minutách obraťte).

Recepty na další pokrmy najdete v následujících kapitolách. Pokud se chcete podívat na konkrétní pokrm, zvolte si ho v boxíku a zbytek textu se vám vůbec nezobrazí. Jestliže si chcete článek přečíst celý, postupujte po kapitolách tak, jak za sebou následují.

Pokračování 2 / 6

Fazolky na smetaně s klobásou

4 porce příprava: 45 minut

2 lžíce sádla, 1 cibule, 2 klobásky, 600 g fazolových lusků, sůl a pepř, 100 ml suchého bílého vína, 400 ml zeleninového vývaru, 400 ml smetany 33%, 1 hrst nasekané hladkolisté petrželky, 500 g brambor typu B, 100 g libové anglické slaniny, 3 jarní cibulky N

a sádle orestujte nadrobno nasekanou cibuli, poté nakrájené klobásky a nakonec přidejte tuhých vláken zbavené a nakrájené fazolové lusky. Osolte a opepřete, zalijte vínem a nechte redukovat, dokud se neodpaří alkohol, přidejte zeleninový vývar. Ke konci vaření zalijte smetanou a znovu dochuťte solí, pepřem a nasekanou petrželkou. Podávejte se šťouchanými bramborami. V osolené vodě vařte brambory a mezitím na sádle orestujte nakrájenou slaninu s jarní cibulkou. Uvařené a slité brambory rozšťouchejte, promíchejte se slaninou a cibulkou, podle chuti přidejte sůl a pepř.

Pokračování 3 / 6

Cikánská hovězí pečeně

4 porce příprava: 150 minut

800 g hovězí pečeně, 80 g špeku, 2 lžíce vepřového sádla, 2 cibule, 4 velká rajčata, 2 červené papriky, 2 zelené papriky, 2 středně velké brambory typu B, 160 g klobásy, 2 stroužky česneku, 4 ks nového koření, sůl a pepř, 500 ml hovězího vývaru, rýže k podávání

Maso prošpikujte nakrájeným špekem (co zbude, odložte) a zprudka ho ze všech stran orestujte na sádle. Až se zatáhne, vyjměte ho a ve výpeku orestujte zbylý špek s najemno nasekanou cibulí. Rajčata spařte a stáhněte z nich slupku, nakrájejte je na menší kousky. Nakrájejte také papriky, brambory a klobásu, nadrobno nasekejte česnek a vše spolu s rajčaty vložte do výpeku. Přidejte nové koření, pepř a sůl, podlijte vývarem a vraťte zpět maso. Přiklopené pečte při 180 °C do změknutí masa (asi 120 minut). Dochuťte solí a pepřem. Mezitím uvařte rýži a podávejte s pečení.

Pokračování 4 / 6

Koprová omáčka s vejci

4 porce příprava: 35 minut, 4 lžíce másla, 5 lžic hladké mouky, 400 ml hovězího vývaru, 400 ml smetany 33%, 5 lžic pískového cukru, 2 lžíce octa (podle chuti), sůl, 2 lžíce nasekaného kopru

600 g brambor typu A 4 vejce uvařená natvrdo Na rozpuštěném másle orestujte mouku do světlé jíšky. Zalijte ji vývarem a vařte (asi 20 minut), aby se mouka pořádně provařila. Přilijte smetanu a promíchejte, dochuťte cukrem, octem a solí. Přidejte nasekaný kopr a prohřejte. Uvařte brambory a podávejte s omáčkou a vejci uvařenými natvrdo.

Pokračování 5 / 6

Buřtguláš s noky

4 porce příprava: 40 minut

2 lžíce sádla, 1 cibule, 4 buřty, 2 lžíce sladké papriky, 5 brambor typu B, 1 hrst sušené majoránky, sůl a pepř, 3 vejce uvařená natvrdo

NOKY: 1 vejce, 100 ml polotučného mléka, sůl, hrubá mouka na zahuštění

Na sádle nechte zesklovatět nasekanou cibuli, přidejte na kostičky nakrájené buřty a orestujte. Přisypte mletou papriku, na kostičky nakrájené brambory a zalijte litrem a půl vody. Dochuťte majoránkou, solí a pepřem a vařte do změknutí brambor. Nechte je tentokrát trochu rozvařit, protože tak guláš přirozeně zahustí. Přidejte na kostičky nakrájená vejce. Na noky v hrnku rozšlehejte vejce s mlékem, špetkou soli a hrubou moukou (té nasypte tolik, aby se noky nerozpadaly a nerozvařily). Lžičkou namáčenou ve studené vodě vykrajujte noky a povařte je v guláši (asi 7 minut). Podle chuti přidejte sůl a pepř.

Pokračování 6 / 6

Plněné papriky s rajskou omáčkou

4 porce příprava: 120 minut

100 g rýže, 500 g mix mletého hovězího a vepřového masa, sůl a pepř, 8 bílých paprik, 1 lžíce sádla, 50 g špeku, 2 mrkve, 3 ks nového koření, 2 bobkové listy, 400 ml hovězího vývaru, 300 g rajčatového protlaku, 400 ml smetany 33%, 5 lžic pískového cukru, citronová šťáva, hrst tymiánu

KNEDLÍKY: 4 rohlíky, 500 g polohrubé mouky, sůl, 1 prášek do pečiva, 2 vejce, 500 ml vody

Uvařte rýži a vychladlou ji smíchejte s mletým masem, v poměru 1 : 2. Osolte, opepřete a směsí naplňte papriky. Na sádle orestujte špek, přidejte na menší kousky nakrájenou mrkev, vložte papriky. Podle chuti přisypte nové koření, bobkový list, tymián, pepř a sůl, přiklopte a pečte při 180 °C asi 60 minut. Průběžně podlévejte vývarem. Po upečení papriky vyjměte a výpek z mrkve, koření a špeku smíchejte s protlakem. Prohřejte, vyndejte bobkový list a dohladka rozmixujte. Vraťte do hrnce, přidejte zbytek vývaru a smetanu. Dochuťte cukrem, solí, pepřem a citronovou šťávou. Papriky vraťte do omáčky, přidejte tymián a prohřejte. Uvařte knedlíky. Rohlíky nakrájejte na drobné kostičky, smíchejte s moukou a osolte. Nakonec přidejte prášek do pečiva a vejce, zalijte vodou a vše důkladně promíchejte. Z těsta vytvořte 2 šišky, z každé strany je vařte 14 minut.

Náš TIP: Levandule může být tajnou ingrediencí, díky které se na vaši rajskou hned tak nezapomene. Stačí pár rozmělněných sušených květů přidaných k ostatnímu koření.

Doporučujeme

Články odjinud